Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Jāattīsta arī pagasti

Agita Bērziņa

2017. gada 19. maijs 00:00

421

Apes novada pašvaldības vēlēšanām trešā sarakstu iesniedza vēlētāju apvienība “Rītausma”. Saraksta līdere ir lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvās sabiedrības “Gaujiena” grāmatvede, Gaujienas pagasta pensionāru padomes priekšsēdētāja Veneranda Kustova. Pēc Centrālās vēlēšanu komisijas datiem saraksta kandidātu vidējais vecums ir 47 gadi (jaunākajam kandidātam - 29 gadi, vecākajam – 68 gadi).

Divi gaujieniešu saraksti
Sarakstā “Rītausma” apvienojušies Gaujienas pagasta iedzīvotāji, dažādu darbu darītāji - novada iestāžu darbinieki, uzņēmēji, skolotāji, ģimenes ārsts, pastniece un citi. V.Kustova neslēpj, ka sākotnēji Gaujienā bija domāts veidot tikai vienu vēlētāju apvienību ar nosaukumu “Gaujiena”, taču kandidātu skaits bijis tik liels, ka tapis arī otrs saraksts - “Rītausma”. Abiem sarakstiem ir līdzīgas priekšvēlēšanu programmas, jo, kā saka V.Kustova, saraksti nekonkurē, bet kandidāti domā vienādi un mērķi ir vieni. V.Kustova kādreiz bijusi Gaujienas pagasta padomes deputāte, bet Apes novada domes vēlēšanām startē pirmo reizi. Atkārtoti vēlēšanās startē Ineta Riepniece, Sandra Lārmane un Ieva Zariņa. “Kāpēc iesaistījos vietējā politikā? Lai vairāk izdarītu Gaujienas labā. Iepriekš vēlēšanās Apes sarakstā startēja gaujienietis Viesturs Dandens, par kuru balsoju gan es, gan daudzi citi. Taču viņš nolika mandātu un kļuva par izpilddirektoru, vietu dodot apenietei. Ja mēs to būtu zinājuši, viena daļa no mums nebūtu balsojuši. Rezultātā Gaujienas pagastu novada domē pārstāvēja tikai viens deputāts, nevis divi. Gaujienas pagasts ir gan teritoriāli, gan iedzīvotāju skaita ziņā liels, tādēļ ceram uz lielāku Gaujienas pārstāvniecību domē,” stāsta V.Kustova un neslēpj, ka “Rītausma” cer domē iegūt divas deputāta vietas.

Jūtas nobīdīti maliņā
V.Kustova ir apmierināta ar līdzšinējo domes darbu, taču neslēpj, ka ar dažiem lēmumiem gaujienieši nav mierā. Piemēram, ar plānu apvienot Gaujienas mūzikas un mākslas skolu ar toreizējo Ojāra Vācieša Gaujienas vidusskolu (tagad pamatskola), kur lēmums jau bija pieņemts, bet to atcēla pēc vecāku iebildumiem un parakstu vākšanas. Arī Gaujienas pirmsskolas izglītības iestādes pārcelšana uz Gaujienas internātpamatskolas telpām trešajā stāvā V.Kustovai liekas nepareiza. Gaujieniešiem būtu gribējies, lai pirmsskolas izglītības iestādi veido līdzās pamatskolai, kur ir arī sporta laukums. “Viena daļa gaujieniešu jūtas “nobīdīti maliņā”, lai gan šobrīd dzirdam par projektu iecerēm arī Gaujienā un ir cerība uz labām lietām. Gribētos, lai arī Gaujienā pensionāriem būtu savas sanākšanas telpas, kādas ir Apē, Trapenē un Virešos. Tad arī varētu sanākt kopā biežāk. Protams, mums ļauj izmantot tautas nama mazo un lielo zāli, bibliotēkas telpas, bet tās nav mums piemērotas - nav kopības sajūtas,” stāsta V.Kustova.
Jaunieši gribētu Gaujienā atjaunot skatu torni Egļukalnā, bet seniori un jaunieši kopā – izveidot veselības uzlabošanas taku. Jāuzlabo arī četrus kilometrus garā tūrisma taka gar Gauju, izveidojot apstāšanās vietas ar soliņiem un apskates objektiem.

Jaunas darba vietas –
tikai Apē
Viņa ir nemierā, ka jaunas darba vietas tiek veidotas vienīgi Apē, nevis citur novadā. “Kādreiz Gaujienas pagastā biju galvenā grāmatvede. Kad centralizēja grāmatvedību, piedāvāja strādāt tikai Apē. Strādāt Gaujienā man neļāva. Arī daļu laika strādāt Apē un daļu Gaujienā – ne, lai gan grāmatvedības sistēma to atļautu. Atteicos. Toreiz teica - štatu būs mazāk, lai taupītu līdzekļus. Jā, sākumā tā bija, taču tagad ir pieņemti jauni darbinieki un kopējais skaits ir tāds pats. Ietaupījuma nav. Ar to mazumiņu darbinieku, kā bija izdomāts, visu nemaz nevarēja izdarīt, un to jau teicu toreiz,” saka V.Kustova.
Diemžēl autobuss uz novada centru Api kursē tikai reizi dienā. Tieši tādēļ gaujienieši daudz biežāk dodas uz Smilteni, kurp nokļūšana ir ērtāka. Tāpat arī viņai gribētos, lai novada pagastos vienlaikus nenotiktu pasākumi vienā un tajā pašā dienā un laikā. “To vajadzētu kādam koordinēt. Sastāda pasākumu plānu visam gadam, bet faktiski darbība ir pavisam cita. Pieņēma darbā Kultūras nodaļas vadītāju, bet vai kas mainīsies?” viņa retoriski jautā. Pašvaldības aģentūras „Komunālā saimniecība” izveidi viņa atbalsta, bet arī par to ir bažas, kā reāli notiks darbs.

Jādod jauniešiem iespēja
“Rītausma” priekšvēlēšanu programmā sola atbalstīt mazo lauku uzņēmēju kooperatīvu veidošanu un veicināt sadarbību ar uzņēmējiem, iesaistot jauniešus darba tirgū. “Jauniešiem ir vairāk jāpalīdz! Gaujienā nav mazo uzņēmēju, tādēļ jārada iespēja, lai tādi veidotos. Piemēram, Gaujienā pie tautas nama jārekonstruē vecās kūtiņas, lai tur varētu darboties jaunie uzņēmēji, piemēram, strādāt ar koku. Taču jāsaprot, ka pašiem cilvēkiem jāgrib darīt. Esmu iesaistījusies senioru projektā „Active age”, kur mums mācīja, ka vērtīgi ir izveidot tirdzniecības punktus, kur katrs var atnest savu preci pārdošanai. Tas būtu veids, kā mudināt sākt ko ražot un gatavot,” norāda V.Kustova.
Iecerēts arī organizēt sporta sacensības dažādām iedzīvotāju vecuma grupām Apes novadā. “Sporta pasākumi jau šobrīd notiek, bet mūsu doma - lai tie būtu vēl plašāk organizēti un visiem vecumiem.  Piemēram, vajag vairāk pasākumu senioriem. Maz iespēju ir ziemā, jo mums Gaujienā nav sporta zāles,” skaidro V.Kustova. Tāpat arī Apes novadā nav darba drošības speciālista, kas esot ļoti vajadzīgs.

Brīvpusdienas visiem
“Rītausma” apņēmusies atbalstīt brīvpusdienu ieviešanu visiem novada skolu skolēniem. “Protams, uzreiz visiem brīvpusdienas nevar piešķirt - tas nav iespējams. Šim gadam vispār neko nevar plānot, jo budžets ir apstiprināts. Mūsu doma ir ar katru gadu palielināt to klašu skaitu, kurām pienākas brīvpusdienas. Jau šobrīd septembrī brīvpusdienas ir visu klašu bērniem,” skaidro V.Kustova. Tāpat arī viņi plāno atbalstīt finansiāli un materiāli jaunās un daudzbērnu ģimenes, invalīdus, politiski represētos, grūtībās nonākušos, slimos un maznodrošinātos iedzīvotājus. “Katrs gadījums jāskata individuāli, taču pamatā atbalstam jābūt finansiālam. Protams, jāskatās, kādas ir budžeta iespējas,” teic V.Kustova.

Nevienu neapdalīs
Priekšvēlēšanu programmā iekļautas arī valstiski svarīgas lietas, piemēram, izrādīt iniciatīvu ilgtspējīgas un taisnīgas pensiju sistēmas izveidē, nodrošināt pensionāru ienākumu līmeņa paaugstināšanu atbilstoši ekonomiskajai izaugsmei. “Jau šobrīd es aktīvi iesaistos visos procesos, kas saistīti ar pensionāru dzīves līmeņa uzlabošanu, piemēram, piedalos Rīgā konferencēs, kur cīnāmies par pensiju taisnīgumu. Process notiek, bet lēnām. Jā, novada dome nevar palielināt pensijas, jo tas jādara valstij, bet sniegt atbalstu procesā gan var,” uzskata V.Kustova.
“Rītausma” iecerējusi nodrošināt efektīvu budžeta plānošanu novadā ar pārdomātu finanšu līdzekļu izlietošanu. “Nākotnē, strādājot pie budžeta, ir jāskatās un jāvērtē, vai vienā otrā vietā netiek atvēlēts par daudz līdzekļu, bet citā par maz. Sīkāk niansēs negribu iedziļināties un tagad teikt konkrēti, kam jānoņem vai jāpieliek, nevaru,” norāda V.Kustova. “Rītausma” sola rīkoties taisnīgi, atbildīgi un drosmīgi, kopā ieviešot pārmaiņas, veidojot labāku dzīvi ikvienam. “Tā arī strādāsim - taisnīgi un godīgi, nevienu neapdalot,” sola V.Kustova.


Vēlētāju apvienības “Rītausma” kandidāti Apes novada pašvaldības vēlēšanām:
1. Veneranda Kustova -attēlā - (kandidāta norādītā specialitāte: grāmatvede);
2. Ineta Riepniece (maģistra grāds arhitektūrā);
3. Ivita Keiša (ekonomista kvalifikācija finanšu un grāmatvedības vadībā);
4. Raivis Kalniņš (auto tehnisko apkopju un remonta meistars);
5. Ieva Zariņa (pamatskolas pedagoģijas un metodiku speciāliste, skolotāja);
6. Sandra Lārmane  (vidējā izglītība);
7. Jurijs Celenbergs (ģimenes ārsts);
8. Anda Andersone (sākumskolas skolotāja);
9. Ingus Ločmelis (elektriķis);
10. Dagnija Pakalne (mūzikas skolotājs vispārizglītojošā skolā, muzikālo kolektīvu vadītājs, ritmikas skolotājs);
11. Rolands Lārmanis (uzņēmējdarbība lauksaimniecībā).

VĒLĒTĀJA VIEDOKLIS

Oskars Laucis, jaunietis no Gaujienas: “Apē ir redzamas izmaiņas, esmu priecīgs par jauno ugunsdzēsēju depo, taču pagastos jeb ciemos - Gaujienā, Trapenē, Vidagā neredzu, ka kas mainītos. Tādēļ gribētos, lai nākamajos četros gados attīstītos viss Apes novads, nevis tikai pilsēta. Neesmu dzirdējis, ka deputāti aicinātu iedzīvotājus uz kopīgu tikšanos, netiek izrādīta interese par iedzīvotāju labsajūtu. Jaunajam deputātu sasaukumam jādomā daudz racionālāk. Reizēm ir sajūta, ka deputāti baidās uzdrīkstēties un pieņem lēmumus, iedzīvotājiem nezinot. Ko no domes gaida tieši jaunieši? Ir grūti runāt visu vārdā, jo mums katram ir savas intereses, bet viens no svarīgākajiem būtu sporta dzīves attīstība novadā. Ja attīstītos sports, arī skolēniem nebūtu jāpamet skolas pēc 9.klases un jāiet mācīties uz citām vietām. Ir jāsaprot, ka nepietiek ar halli Apē un hokeja laukumu. Mūsu novadā nav neviena stadiona, kurā audzēkņi varētu pilnvērtīgi trenēties. Jauniešus novadā var noturēt projekti, ar kuru palīdzību skolēni var braukt apmaiņas programmās uz Spāniju, Franciju, Portugāli.”

Kategorijas