Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Nauda ir! Kā sadalīt?

Agita Bērziņa

2017. gada 19. maijs 00:00

799

Eiropas Savienības struktūrfondu finansējumu Alūksnes novada pašvaldība, atbilstoši ministru kabineta noteikumu prasībām, ieguldīs divās novada izglītības iestādēs – E.Glika Alūksnes Valsts ģimnāzijā un Alūksnes novada vidusskolā.  Tautsaimniecības komitejas maija sēdē diskutēja, kā skolu starpā sadalīt naudu, lai izdarītu pēc iespējas vairāk labu lietu. Nauda ir, bet kā to draudzīgi sadalīt?

Jāsadala 3,4 miljoni
Plānošanas un attīstības nodaļas projektu vadītāja Santa Supe informē, ka Eiropas Savienības reģionālā attīstības fonda piešķirtais finansējums ir 2 325 582 eiro, novada pašvaldības indikatīvais līdzfinansējums - 1 094 391 eiro jeb 40% no attiecināmajām izmaksām. Vidusskolā paredzēts ieguldīt 22% no visa finansējuma, savukārt ģimnāzijā – 78%. No 2,6 miljoniem eiro ģimnāzija 1,2 miljonus ieplānojusi novirzīt telpu atjaunošanai, 200 000 eiro – internāta telpu atjaunošanai un aprīkojuma iegādei, 520 000 eiro – sporta laukuma izbūvei un sporta aprīkojuma iegādei. 500 000 paredzēti informāciju tehnoloģiju aprīkojumam, 180 000 - ergonomiskās vides izveidei – klašu telpu mēbeļu, krēslu u.c. aprīkojuma iegādei. Ģimnāzija kā prioritāti izvirzījusi 10.-12.klašu korpusa jeb vēsturiskās ēkas sakārtošanu.
Vidusskolā plānots par 300 000 eiro atjaunot skolas iekštelpas, par 74 000 eiro iegādāties ergonomisku aprīkojumu mācību telpām un sportam, ieviest informācijas un komunikāciju tehnoloģiju risinājumus un aprīkojumu, tam atvēlot līdz 146 000 eiro, par 230 000 eiro atjaunot skolas sporta infrastruktūru. Vidusskolā projektēšana ir noslēgusies un redzams, ka visu iecerēto nevar iekļaut plānotajā finansējumā. Vidusskolas ēkas atjaunošanai un aprīkojuma iegādei nepieciešami 764 000 eiro, bet āra sporta infrastruktūrai finansējuma šobrīd nepietiek.

Viss iet pāri malām
“Saprotu, ka šī ir vienreizēja investīcija skolās un gribas izdarīt vairāk, bet ir jādomā, kā mazināt izmaksas, no kā atteikties un kā maksimāli varētu padarīt daudz vairāk. Ir bažas, ka nav reāla instrumenta, kā iekļauties 3,4 miljonos, jo jau šobrīd viss iet pāri malām. Ko darīt?” jautāja Plānošanas un attīstības nodaļas vadītāja Arita Prižavoite. Lai skola būtu pilnībā modernizēta, jāsakārto ne vien iekštelpas, bet arī sporta laukums pie skolas, jo tikai tad skola skaitās pilnībā modernizēta. “Ģimnāzijā stāvoklis iekštelpās ir katastrofāls! Zinot to un ierobežojumu finansēs, vajadzēja vidusskolai sporta laukumu tikai labiekārtot. Tā kā izstrādāja būvprojektu, izmaksas ir lielas, jo paredzēts viss. Apmēram 350 000 eiro vien ir grunts maiņai, drenāžai, ūdens novadīšanai, grāvju tīrīšanai. Dilemma! Ir svarīgi arī pie ģimnāzijas veidot sporta laukumu,” teica A.Prižavoite.

Alūksnē trīs stadioni?
Priekšsēdētāja vietnieks Dzintars Adlers brīnījās par ieceri pie katras skolas būvēt stadionus. “Šobrīd rekonstruējam stadionu Pilssalā, arī vidusskolā būvēs stadionu un arī ģimnāzija vēlas stadionu. Man rodas jautājums – vai “nepārsālām”, būvējot trīs jaunus stadionus pilsētā, kas katrs maksā kā minimums pusmiljonu eiro? Nedrīkstam aizmirst, ka visi gribam sporta centru, tādēļ varbūt nākotnes finansējums jākoncentrē sporta centrā, kas būs noslogots 12 mēnešus gadā, bet stadions mācību videi kalpos maksimāli divus mēnešus. Ja runājam astoņu gadu šķērsgriezumā, mums no 1900 skolēniem šobrīd ir 1600 un pēc gadiem būs vairs 1400, tādēļ nevajadzētu šobrīd “pārsālīt” ar trīs iespaidīgiem stadioniem pilsētā, bet domāt par efektivitāti un proporcionālu finansējuma sadalīšanu izglītības nozarēm,” teica Dz.Adlers. Deputāts Andis Zariņš norādīja, ka sporta infrastruktūrai nevajadzētu būt primārai. “Nav tā, ka tās nav vispār, bet jāuzlabo gan. Primāri jāsakārto vide, kur bērni pavada visvairāk laika – telpas, tikai tad jādomā par sporta laukumu,” norādīja deputāts. Tam piekrita arī pārējie deputāti.
Ilgi domāt nevar
“Liekas, ka šobrīd ir saprojektēts maksimums, nedomājot par naudu. Redzam, kādas ir atšķirības vidusskolas tāmēs. Pareizāk būtu bijis klāt nākušo naudu ielikt ģimnāzijas jaunā korpusa sakārtošanā. Kāpēc mēs tā nedarām? Jāskatās uz šīm lietām saimnieciskāk. Piekrītu, ka to visu vajag, bet jābūt samēram. Ieguldīsim pusotru miljonu stadionos, bet ģimnāzijas jaunajam korpusam finansējuma nebūs. Ir jautājums – pārkārtot finansējumu vai ņemt kredītu un turpināt iesākto? Manuprāt, jāīsteno pirmie projekti un tad jāskatās, ko darīt tālāk,” norādīja Dz.Adlers. Nemierā ar notiekošo ir arī deputāts Laimonis Sīpols. “Vispirms izdarām un tad domājam, ko esam izdarījuši. Ačgārni sanāk. Lai arī redzam, ka nebūs visam naudas, pat pārliecināmies par to, bet tāpat laižam uz priekšu!” pauda L.Sīpols.
Projekts jāiesniedz līdz augusta beigām. Iespējams, pašvaldība lūgs pagarināt termiņu.


Kategorijas