Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Lielā talka neglābs situāciju

Diāna Lozko

2017. gada 19. maijs 00:00

347

Lielā talka beigusies, taču arī Alūksnes novadā pēc tās var redzēt dažas teritorijas, kuras vēl aizvien ir ļoti piegružotas. Piemēram, Lujāna drupās izveidojies divlitrīgo alus pudeļu baseins, bet citviet mežos un purvainos apvidos vēl aizvien kāds ir iemanījies izmest tukšo taru un pat izlietotas bērnu autiņbiksītes.

Lēmums par būves
nojaukšanu
Lujāna drupu teritorijā bija paredzēts būvēt veselības veicināšanas centru, bet ieceri tur tomēr nevar īstenot. Attiecībā uz nesakopto Lujāna drupu teritoriju Alūksnes novada pašvaldības sabiedrisko attiecību speciāliste Evita Aploka skaidro, ka spēkā ir domes pieņemtais lēmums par šīs nepabeigtās būves nojaukšanu. “Termiņš nav noteikts, un šobrīd nojaukšana netiek sasteigta. Šai teritorijai ir noteikts degradētas teritorijas statuss, līdz ar to arvien pastāv iespēja, ka pašvaldība varētu piesaistīt kādu tieši šādiem objektiem paredzētu finansējumu, lai šo vietu sakārtotu. Pašvaldība cer, ka ar šo teritoriju varētu saistīties vēl kādi citi attīstības plāni,” pauž E.Aploka.
Diemžēl tikmēr Lujāna drupās izlietoto alus pudeļu un citu atkritumu plantācija aug un aug aizvien lielāka. E.Aploka uzsver, ka atkritumus gan šajā teritorijā ik gadu savāc pašvaldības aģentūra “Spodra” un to darīs arī šogad. Diemžēl līdz tam drupu teritorijā paveras diezgan nožēlojams skats.

Cilvēkresursi – ierobežoti
Lielās talkas administratore Evija Grīnmane saka, ka ir jānoskaidro, kam konkrētā piegružotā zeme pieder. “Ja tas ir privātīpašums, tad par to ir atbildīgs pats īpašnieks. Ja pašvaldības/publiskā teritorija – tad vispirms jau vajadzētu nemēslot. Taču, ja atkritumi tur atrodas, tad pašvaldībai tie arī būtu jāsavāc. Tiesa, es saprotu arī pašvaldību, jo tai cilvēkresursu ir tik, cik ir, un nevar gribēt, lai viss vienmēr būtu iztīrīts. Arī budžets nav neizsīkstošs, un tas ir saplānots. Pašvaldībai tomēr nepieder tikai mazs zemes pleķītis. Lielā talka vien neatrisinās visas problēmas. Veicam arī izglītojošo darbu, un uzskatu, ka šādas aktivitātes būtu jārīko regulāri,” pauž E.Grīnmane un uzsver, ka sabiedrībā ir jāmaina domāšana un jāmudina cilvēki šķirot atkritumus, kā arī nodot tos otrreizējai pārstrādei.

Bieži grēko privātīpašnieki
Kā labu piemēru E.Grīnmane min Spodrības mēnesi, kurš gan parasti ir aprīlī un sakrīt ar Lielās talkas laiku. “Atsevišķos novados šajā mēnesī pašvaldības lielākajās pilsētās vai ciemos izliek konteinerus lielgabarīta atkritumu savākšanai. Attiecīgi pēc tam šie lielgabarīta atkritumi tiek nogādāti poligonā un nenonāk, piemēram, mežā,” informē E.Grīnmane. Liela problēma ir arī ar privātajiem īpašumiem. “Īpašnieki negrib maksāt par atkritumu izvešanu, tāpēc visu sakrāj maisos, kurus pēc tam aizved kaut kur mežā izmest. Ja reiz esi iegādājies savu īpašumu, tad vajadzētu arī uzņemties visas attiecīgās saistības un atbildību,” atgādina E.Grīnmane.

Atrod arī higiēnas preces
Alūksnes pilsētā vien ir vairākas vietas, kur Lielā talka nav atstājusi nekādas izmaiņas. Viena no šādām vietām ir arī pārpurvojusies teritorija vecā dzelzceļa (Krišjāņa Barona ielas) malā pretī Jāņkalniņam. Alūksnes novada domes Īpašumu nodaļas zemes ierīkotāja Inese Randa informē, ka šī teritorija ir pašvaldības piekritības zeme. “Savulaik ir pieņemts zemes komisijas lēmums par piekritību šai zemei, kas nozīmē, ka pašvaldībai būtu jāiegulda savi līdzekļi šīs teritorijas sakopšanā. Diemžēl pašvaldībai visā novadā ir arī daudz aktuālāki zemesgabali, kuri jāuztur,” skaidro I.Randa. Šajā teritorijā ir notikuši sakopšanas darbi, applūdušajā teritorijā jau tad atrastas dažādas higiēnas preces un citi priekšmeti, kurus cilvēki tur ir izmetuši. “Šajā teritorijā ir savdabīga grāvju sistēma, tāpēc to ir grūti visu attīrīt. Protams, šī teritorija būtu jāsakopj,” teic I.Randa un atzīst, ka pašreiz pašvaldībai ir bijuši prioritārāki uzdevumi. ““Spodra” tīra teritorijas regulāri, taču tās aizvien tiek piegružotas,” uzsver I.Randa. Nav zināms, kurš šajā teritorijā atstāj atkritumus, taču šī nav ne īpaši iecienīta pastaigu vieta, ne tā atrodas tuvu dzīvojamo māju blokiem, tāpēc nākas secināt, ka vaininieki jāmeklē tuvākajā apkārtnē. Šajā situācijā var palīdzēt pašvaldības policija, apsekojot teritoriju un izvērtējot situāciju.

Kategorijas