Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Jāņus ielīgos ar “Skroderdienām Silmačos”

Agita Bērziņa

2017. gada 26. maijs 00:00

43

Alūksnē 17.jūnijā norisināsies Jāņu ielīgošanas svinības ar latviešu visu laiku visvairāk skatīto Rūdolfa Blaumaņa izrādi “Skroderdienas Silmačos”, kurai šajā gadā aprit 115 gadu jubileja kopš pirmizrādes. Brīvdabas izrāde notiks Pilssalas estrādē pulksten 20.00, bet no pulksten 18.00 būs Pirmsjāņu gadatirgus.
Mīlestības līkločus, palaidnības un amizantus brīžus no Silmaču sētas dzīves izrādē ““Ondo.lv” grandiozā ielīgošana “Skroderdienas Silmačos”” izspēlēs izcilu aktieru ansamblis no gandrīz visiem profesionālajiem Latvijas teātriem: Elīna Vāne, Edgars Pujāts, Ģirts Ķesteris, Ieva Puķe, Regīna Devīte, Gints Grāvelis, Imants Strads, Dārta Daneviča, Inese Ramute, Inta Tirole, Kārlis Neimanis un Zigurds Neimanis, kurš ir arī jubilejas izrādes režisors. Lomās iejutīsies arī dziedātāji Ieva Sutugova un Nikolajs Puzikovs. “Kamēr būs latviešu tauta, tikmēr svinēs Jāņus un skatīsies “Skroderdienas Silmačos”. Tas ir ierasts rituāls cauri gadu desmitiem, tā laikā viss gaišais pamostas, un kā saule stāv taisni debesīs, tā labais nostājas mums apkārt,” teic Valmieras drāmas teātra aktrise Inese Ramute.
Iestudējumu kuplinās arī vietējie kolektīvi – dejos Jaunannas tautas nama deju kopa “Jaunanna” un Alūksnes Kultūras centra deju kopa “Olysta”, bet dziedās Jaunlaicenes folkloras kopa “Putnis”. Vietējie pašdarbnieki ne tikai uzstāsies, bet arī iesaistīs visus skatītājus kopīgā svētku ielīgošanā. Alūksnes novada Kultūras un sporta nodaļas vadītāja Sanita Eglīte teic, ka pirmssvētku pasākums solās būt jautrs. Iepriekš laikā pirms Jāņiem Alūksnē notika Zušu svētki, kuri šogad nenotiks. “Esam izlēmuši vienu gadu ieturēt pauzi, bet ir iecere nākamgad rīkot simtgades Zušu svētkus. Vai svētki būs, atkarīgs no tā, vai izdosies vienoties ar zušu tirgotāju. Taču šogad visi aicināti uz Jāņu ielīgošanu kopā ar “Skroderdienām Silmačos”,” aicina S.Eglīte.

Kategorijas