Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Vai zini, kā aizpildīt vēlēšanu biļetenu?

Diāna Lozko

2017. gada 26. maijs 00:00

618

Tuvojas pašvaldību vēlēšanas, taču ne visi zina un izpratuši, kā pareizi aizpildīt vēlēšanu biļetenus. Vēlēšanu iecirkņos redzēti dažādi kuriozi, no kuriem daži izraisa smaidu, bet daži skumdina, jo galu galā biļetens vai atdotā balss nav derīga.

Ko atbalstīt, ko svītrot?
Alūksnes novada vēlēšanu komisijas priekšsēdētāja Baiba Meistere atzīst, ka ne vienmēr cilvēkiem ir skaidrs, kā jāaizpilda vēlēšanu biļeteni. “Pretī kandidātam, kuram vēlaties atdot savu balsi, attiecīgajā tukšajā rombiņā ir jāievelk krustiņš. Balsi neieskaitīs, ja rombiņā ievilksiet ķeksīti vai iezīmēsiet smaidiņu. Jāatzīst, ka ir bijuši arī tādi gadījumi,” stāsta B.Meistere. Vēlēšanu biļetenā var atdot savu balsi vairākiem kandidātiem, kā arī var vairākus kandidātus izsvītrot. “Ir jāizsvītro vārds un uzvārds, taču šāds balsojums skaitīsies arī tad, ja vārdā vai uzvārdā būs nosvītrots kaut vai viens burts. Kandidātu, kuru vēlaties izsvītrot, ir jāizsvītro, nevis jāpasvītro. Diemžēl nereti cilvēki pieļauj arī šādu kļūdu. Nekādā gadījumā neskaitīsies pretī kandidāta vārdam, uzvārdam ievilkts mīnusiņš!” stāsta B.Meistere.
Gadījumā, ja vēlēšanu urnā iemetīsiet biļetenu, kurā neatzīmēsiet vai neizsvītrosiet nevienu kandidātu, jūsu balss nāks klāt visam sarakstam - katram kandidātam pa balsij. “Kuriozi parasti saistās arī ar vēlēšanu biļetenu aploksnēm. Tagad tām ir pašlīmējoša josla, kas vairs nav atsevišķi jāsamitrina,” skaidro B.Meistere.

Alūksnes novadā - 21
vēlēšanu iecirknis
Balsot var arī trīs dienas pirms vēlēšanām - to varēs izdarīt savos iecirkņos 31.maijā no pulksten 17.00 līdz 20.00, 1.jūnijā – no pulksten 9.00 līdz 12.00 un 2.jūnijā no pulksten 10.00 līdz 16.00. “No 29.maija var arī pieteikt balsošanu savā uzturēšanās vietā. Šādu iespēju varēs izmantot slimie cilvēki un viņu kopēji,” informē B.Meistere. Alūksnes novadā kopumā būs 21 vēlēšanu iecirknis: Alūksnes pilsētā būs četri vēlēšanu iecirkņi, katrā pagastā - pa vēlēšanu iecirknim, Alsviķu pagastā - divi vēlēšanu iecirkņi (Alsviķos un Strautiņos), Jaunalūksnes pagastā – divi iecirkņi (Kolberģī un Bejā).

Apes novadā - 4 vēlēšanu iecirkņi
Apes novada vēlēšanu komisijas priekšsēdētājs Gundars Pihlis informē, ka Apes novadā būs četri vēlēšanu iecirkņi – Apē, Virešos, Gaujienā un Trapenē. Arī viņš atzīst, ka nereti cilvēki vēlēšanu biļetenus aizpilda neprecīzi. “Un tas pat nav tīšām, bet jāatzīst, ka biļeteni ir salīdzinoši mazi un vecāka gadagājuma cilvēkiem tos ir grūtāk aizpildīt.  Ja cilvēks vēlas izsvītrot kādu kandidātu, tad skaitās tikai pārsvītrots vārds vai tā daļa. Nereti cilvēki uzvelk svītriņu zem kandidāta vārda un uzvārda - diemžēl šāds balsojums tomēr neskaitās,” uzsver G.Pihlis. Ja kāds šaubās par to, kurā vēlēšanu iecirknī viņam ir jābalso, to var uzzināt arī pa bezmaksas uzziņu tālruni 67049999. Pašreiz vairs savu vēlēšanu iecirkni nevar nomainīt, jo to varēja izdarīt tikai līdz 16.maijam.

Var balsot iepriekš noteiktā iecirknī
Pašvaldību vēlēšanās ir tiesības piedalīties Latvijas pilsoņiem un Eiropas Savienības pilsoņiem, kuri ir sasnieguši 18 gadu vecumu. Balsstiesīgajiem vismaz 90 dienas pirms vēlēšanu dienas jābūt reģistrētai dzīvesvietai vai jāpieder likumā noteiktajā kārtībā reģistrētam nekustamajam īpašumam attiecīgās pašvaldības administratīvajā teritorijā. Tāpat minētajiem pilsoņiem ir jābūt reģistrētiem Iedzīvotāju reģistrā. Būt reģistrētam Iedzīvotāju reģistrā ir svarīgi, jo, neņemot vērā atbilstošu pilsonību un vecumu, persona varēs piedalīties pašvaldību vēlēšanās tikai tādā gadījumā, ja būs reģistrēta vēlētāju reģistrā. Persona nenonāks vēlētāju reģistrā, ja par viņu nebūs ziņu Iedzīvotāju reģistrā. Atšķirībā no Saeimas vēlēšanām, pašvaldību vēlēšanās vēlētājs var balsot tikai jau iepriekš noteiktā iecirknī.

Kategorijas