Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Kas notiek Alūksnes slimnīcā?

Agita Bērziņa

2017. gada 26. maijs 00:00

1960

SIA “Alūksnes slimnīca” radušies apmēram 90 000 eiro lieli zaudējumi, veicot Gulbenes, Balvu, Viļakas, Rugāju un Baltinavas novadu iedzīvotāju hospitalizāciju un nesaņemot par to attiecīgo finansējumu no SIA “Balvu un Gulbenes slimnīcu apvienība”, kas pārtraukusi sniegt atsevišķus stacionārās veselības aprūpes pakalpojumus. Arī Veselības ministrija nav palielinājusi pacientu kvotu.

Lēmumprojektu nepieņem
Vakar par esošo situāciju asi diskutēja Alūksnes novada domes sēdē. Beigās tā arī netika pieņemts lēmums, kas paredzēja nekavējoties slimnīcas valdei organizēt 2016.gada finanšu līdzekļu zaudējumu piedziņu, uzdodot par atbildīgo personu “Alūksnes slimnīcas” valdes priekšsēdētāju Marutu Kauliņu un liekot viņai ne retāk kā reizi mēnesī ziņot par pieņemtajiem lēmumiem, veikto darbu un sasniegtajiem rezultātiem zaudējumu piedziņas procesā. “Par” balsoja tikai četri deputāti: Modris Lazdekalns, Arturs Dukulis, Guntars Švolmanis, Viola Aija Kaparšmite, “pret” arī četri: Mārtiņš Augstkalnietis, Maruta Kauliņa, Līga Langrate, Ainars Melders, atturējās arī četri: Laimonis Sīpols, Elita Laiva, Aivars Fomins, Jānis Sadovņikovs. Balsojumā nepiedalījās Dzintars Adlers, bet domes sēdē nepiedalījās deputāti Askolds Zelmenis un Andis Zariņš.

Zaudējumiem dažādi iemesli
Vēl pirms balsojuma M.Kauliņa skaidroja, kāda šobrīd ir situācija slimnīcā un kā radušies zaudējumi. “Pacientu skaits katru gadu ir gandrīz nemainīgs, neņemot vērā to, ka iedzīvotāju skaits samazinās. Iedalītās kvotas ir mazākas nekā reālais pacientu skaits. 2016.gadā kvota tika iedalīta  2272 pacientiem, bet faktiskais skaits bija 2891. 2015.gadā mainījās pacientu iemaksas lielums. Pirms tam iemaksa bija 10 lati jeb 14,50 eiro, bet no 2015.gada – 10 eiro. Saistībā ar pacientu iemaksas izmaiņām neesam ieguvuši 72 297 eiro 2015.gadā un 75 487 eiro 2016.gadā. Savukārt neapmaksātās gultasvietas piecu gadu laikā radījušas vairāk nekā 1,2 miljonus eiro zaudējumu,” klāstīja M.Kauliņa. Viņa atgādināja, ka 2013.gadā slimnīca veica vairāk nekā 2 miljonus eiro vērtu rekonstrukciju. 2012. un 2013.gadā slimnīca strādāja ar peļņu, no 2014.gada – ar zaudējumiem.
“Kā risināt problēmu? Sarunas ar veselības ministri nav iespējamas, un ir tā, kā ir. Pacientu skaitu, iespējams, samazinātu jaunais hospitalizācijas plāns, kurā būtu iestrādātas traumatoloģijas kvotas. Mainīt pacientu iemaksas mēs nevaram, atteikties no hospitalizācijas arī nevaram, jo slimnīcas darbību reglamentē Ārstniecības likums. Varam tiesāties ar valsti, arī ar “Balvu un Gulbenes slimnīcu apvienību”. Pašvaldība var lemt par pamatkapitāla palielināšanu “Alūksnes slimnīcai”, kas dotu iespēju slimnīcai attīstīties,” norādīja M.Kauliņa.

Kas darīts lietas labā?
Novada domes priekšsēdētājs Arturs Dukulis bija nemierā ar to, ka līdz šim slimnīca nav pietiekami uzstājīgi pieprasījusi no “Balvu un Gulbenes slimnīcu apvienības” maksu par pakalpojumiem, kurus veikusi Alūksnes slimnīca laikā, kad slimnīcu apvienībā tie nav bijuši pieejami. “Vai ir rakstītas vēstules, pieprasīta šī nauda? Ir rakstīts uz Neatliekamās palīdzības dienestu? Balvi un Gulbene raksta pie mazākās pretenzijas. “Alūksnes slimnīcai” ir jāvēršas slimnīcu apvienībā, un, ja viņi nesamaksā, ir divi ceļi, kā piedzīt naudu – vērsties ministrijā kā pie starpnieka vai tiesāties,” atzina A.Dukulis. Viņš uzskata, ka “Alūksnes slimnīca” nav pietiekami darījusi, lai naudu piedzītu. Deputāts Guntars Švolmanis piekrita, ka klusēt nedrīkst. “Ja norīsim šo kurkuli un klusēsim, nākamgad viņi var kļūt vēl nekaunīgāki,” piebilda viņš.

Kurš maksās kredītu?
M.Kauliņa skaidroja, ka ir rakstīta vēstule “Balvu un Gulbenes slimnīcu apvienībai”, bet Nacionālajam veselības dienestam - nav, jo slimnīca visus pakalpojumus nodrošina. “Jāraksta, lai atmaksā. Šajā gadījumā runa ir par naudu. Ir skaidrs, ka domei ir jāsedz šāgada kredīta maksājums apmēram 59 000 eiro, bet būsim spiesti dot naudu arī, lai slimnīca vispār izdzīvotu. Pacientu skaits nekontrolēti palielinās. Slimnīcai vajadzēs jaunu aparatūru, vai nauda būs? Piekrītu, valstij šajā jautājumā nav kārtības, bet šobrīd, zinot “Balvu un Gulbenes slimnīcu apvienības” attieksmi, mēs esam “palikti” zem riska. Gribam vai negribam, bet jautājums ir jārisina nekavējoties,” teica A.Dukulis. Viņš arī vēlējās zināt, vai, šogad pašvaldībai nosedzot kredīta maksājumus, turpmākajos gados slimnīca tos varēs maksāt pati. “Ja mainīs hospitalizācijas plānu, iespējams, slimnīca varēs maksāt,” teica M.Kauliņa.

Cīņas par slimnīcām turpinās
Savukārt deputāts Ainars Melders jautāja, vai domes vadība ir sniegusi pietiekamu atbalstu slimnīcai. “Domē ir priekšsēdētājs, divi vietnieki. Ko esat izdarījuši, lai novērstu šo diskusiju, kas  ilgst jau gadu? Es uzskatu, ka šis lēmumprojekts ir neuzticības izteikšana slimnīcas valdei. Ir jārunā ar valdību kabinetos, aiz kabinetiem, pļavās, bet kaut kā šis jautājums jāsakārto,” norādīja A.Melders.
A.Dukulis skaidroja, ka jau pirms mēneša slimnīcas vadībai lūdzis datus un informāciju, ar kuriem varētu vērsties ministrijā, bet prasīto informāciju saņēmis tikai dienu pirms domes sēdes.
“Veselības reforma nav beigusies, joprojām ir cīņas par slimnīcu pastāvēšanu reģionos. Sola slimnīcu saglabāt, bet visādos veidos cenšas ietekmēt, lai mums neietu tik viegli un mēs nenoturētos. “Balvu un Gulbenes slimnīcu apvienība” izmanto šo situāciju. Kopējiem spēkiem jācīnās un jāatrisina šis jautājums, pretējā gadījumā pašvaldībai nepārtraukti būs jāiegulda līdzekļi. Manā skatījumā, par šo jautājumu domei nav jālemj, bet priekšsēdētājam, kurš ir atbildīgs par komercsabiedrībām, jātiekas ar valdi un jārunā, kā tālāk strādāt. Pēc nolikuma mums nav jābalso,” akcentēja deputāts Dzintars Adlers.

Mirs pa ceļam...
Sēdē piedalījās arī slimnīcas valdes locekļi Leonīds Perevertailo un Valdis Skulte. “Sliktā ziņa ir tā, ka man ir pietiekami pamatota informācija, ka atsevišķiem Alūksnes un Apes domes deputātiem ir politisks uzstādījums pārtraukt Alūksnes slimnīcas kā 24 stundu darbības iestādes pastāvēšanu. Visas norises valstī, arī medicīnā, tiek politiski angažētas,” norādīja V.Skulte un klātesošajiem rādīja jauno miršanas apliecības veidlapu. “Kopš veselības ministre ir Anda Čakša, ir izdotas jaunas veidlapas, kurās ir veikts papildinājums ailē “miršanas vieta”, piedāvājot variantu “NMP automašīna” un “nāvi konstatē ārsta palīgs”. Likvidējot Alūksnes slimnīcu, būs jāmirst, piedodiet, kaut kur ceļmalā. Tā jau notiek citviet, piemēram, mirstošus cilvēkus no Gulbenes novada ved uz 4-6 stundām nomiršanai uz Alūksni, jo tur vairs neko nevar darīt. Tas ir genocīds pret iedzīvotājiem! Neuzņemot Gulbenes un Balvu pacientus, atsevišķas personas par to priecāsies un dzers šampanieti. Mēs to nevaram pieļaut,” pauda V.Skulte.

Kategorijas