Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Atē tiekas musturdeķu dāmas

Agita Bērziņa

2017. gada 26. maijs 00:00

4

Kalncempju pagasta Viktora Ķirpa Ates muzejā jauno vasaras tūrisma sezonu Muzeju naktī iesāka  ar izstādes “Musturdeķu stāsti” atklāšanu. Izstādē aplūkojamas 26 segas jeb musturdeķi, kurus darinājušas radošas latviešu sievietes no dažādām vietām ne tikai Latvijā, bet arī aiz tās robežām.

Daudzas “-šanās”
Izstādes atklāšanās piedalījās astoņas rokdarbnieces jeb projekta dalībnieces no Smiltenes, Rīgas, Bauskas, Saldus, Ludzas, Viļakas un Vācijas pilsētas Minhenes. Musturdāmas izstādes atklāšanā atzina, ka šajā projektā ir daudzas “-šanās”: apņemšanās, aizraušanās, uzdrīkstēšanās, salikšana, mācīšanās, satikšanās, draudzēšanās. Katrs deķis ir daudzu rokdarbnieču kopdarbs. Autore izdomā segas nosaukumu, vēlamo krāsu gammu un paziņo par savu ieceri rokdarbnieču saziņas vietnē internetā. Tad sākas interesantākais - gaidīšanas laiks, kad tiek saņemti domubiedru sūtījumi - tēmai atbilstoši adīti vai tamborēti segas kvadrāti.
“Lai tiktu pie vienas segas, man darina gabaliņus, taču man pēc tam katrai dāmai, kura man darināja gabaliņus, jādarina tikpat gabaliņi pretī. Ja man ir viena sega, tad es esmu deviņdesmit segām darinājusi gabaliņus. Ja man ir trīs segas, tad tie ir pretī 270 gabaliņi. Pa šiem pieciem gadiem esam cita citu ļoti labi iepazinušas, sadraudzējušās un esam bijušas kopā priekos un arī skumjās. Es nedzīvoju Latvijā, bet jau daudzus gadus dzīvoju Minhenē, Vācijā. Musturdāmu tikšanās bija iemesls atbraukt uz Latviju. Tad varat saprast, kāds ir emociju lādiņš!” teica Iveta Else no Minhenes. Musturdāmas aicina projektā iesaistīties arī Alūksnes puses rokdarbnieces. Izstāde Ates muzejā ir aplūkojama līdz 16.jūlijam.
Muzejam - 32
Jaunajā sezonā Ates muzejā notiks daudzi interesanti pasākumi. Muzeja 32. dzimšanas dienā, 21.jūlijā, Ates muzejā skanēs Kārļa Kazāka vakara koncerts un atklās Tautas lietišķās mākslas studijas “Smiltene” darbu izstādes “Gultas prieki” un “No vecmāmiņas pūra lādes”. Augusta sākumā paredzēta Jūlija Krastiņa mākslas darbu izstāde, bet vasaras beigās, 9.septembrī, notiks tradicionālie Pļaujas svētki, kas šogad būs veltīti dārza darbiem un ievāktās ražas apstrādei. 
No 13. līdz 17.jūnijam muzejā notiks nometne bērniem “Amatam ir zelta pamats”. “Pēc gada pārtraukuma turpināsim aizsākto tradīciju - organizēt vasaras atpūtas nometnes bērniem. Dalībniekiem būs iespēja tuvāk iepazīties ar podniecību, uzzināt par māla apstrādes procesiem dažādos laikos. Bērni dosies ekskursijā uz Raunas cepli, kur gūs priekšstatu par māla izstrādājumu dažādību, kā arī Vienkoču parkā Līgatnē redzēs kokapstrādes daudzveidību,” stāsta muzeja vadītāja Janita Šolina. Nometne paredzēta 10 līdz 12 gadus veciem bērniem, to vadīs Aiva Lielbārde un pedagoģes Inese Skudra un Dace Riņķe.

Kategorijas