Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Otrās mājas paliks tikai sirdī

Līga Vīksna

2017. gada 2. jūnijs 00:00

192

Pavasaris ir laiks, kad gājputni pārnāk mājās, kad putni vij ligzdas un audzina mazos putnēnus tāliem ceļiem. Tā arī Mālupes pamatskolas saime trešdien tikās ikgadējā mācību gada noslēguma  koncertā, lai kā putnēni izkļūtu no savas ligzdas un rādītu visai plašajai pasaulei, ko iemācījušies un ieguvuši.
Tikai līdz ar šo koncertu un 9.klases izlaidumu, kas būs 10.jūnijā, šī ligzda tiks izpostīta uz visiem laikiem – Alūksnes novada domes 2016.gada lēmums paredz šovasar skolu likvidēt mazā skolēnu skaita dēļ un ierīkot ēkā pansionātu. Bet mālupieši prata ar smaidu izdzīvot skolas pēdējo koncertu, kavēties atmiņās, cits citu apsveikt un būt kopā.
Koncertā bija padomāts par to, lai katrs skolas audzēknis varētu uzstāties publikas priekšā un parādīt savas prasmes: dziedot, spēlējot teātri, deklamējot, uzjautrinot ar anekdotēm. Mālupē skolas ēkā draudzīgi sadzīvoja gan pamatskola, gan Alūksnes mūzikas skolas Mālupes mācību punkts, tādēļ savas klavierspēles un flautas spēles prasmes izrādīja arī mūzikas skolas audzēkņi. Skolā darbojas arī teātra pulciņš. Kopš 1992.gada skolā pastāv vokālais ansamblis “Mālupīte” - arī tā dalībnieces priecēja ar skanīgām dziesmām. Visi kopīgi nodziedāja Mālupes pamatskolas himnu un vēroja video, kurā redzams, kā to savulaik izpildīja bijušās un esošās “Mālupītes” dalībnieces. Himna tapa pirms skolas 10 gadu jubilejas, un tajā izdzied visu, kas notiek Mālupē. Autore – skolotāja un komponiste Irēna Andranova. 
Pēc koncerta visi kopā kavējās atmiņās par skolu, vērojot prezentāciju un klausoties skolotājas I.Andranovas stāstījumu, ko papildināja arī skolas direktors Broņislavs Andranovs. Viņu dzīve un darba gaitas ar Mālupes skolu ir saistītas kopš mirkļa, kad skola uzsāka ceturto darbības gadu. I.Andranova atzīst – šajos gados piedzīvots daudz un tā ir mālupiešu bagātība. “Nekā no tā visa nebūtu, ja skolā nebūtu tik brīnišķīgs kolektīvs, kas turas kopā! Kāpēc mums tas viss izdevās? Jo bijām jauni, traki, entuziasma pārņemti! Skolā izauguši un izmācījušies mūsu bērni – ar to mēs lepojamies! Skolā ir arī brīnišķīgs tehniskais personāls,” pauda I.Andranova.

Turpinās no 1.lpp.

Mālupes pamatskolas direktora pienākumu izpildītāja Ilze Andronova sumināja skolēnus, kuri mācību gadu beidza ar labām un teicamām sekmēm. Visiem skolēniem tika izsniegtas liecības un dāvana – Mālupes pamatskolas krūzīte.

Diemžēl vēsture atkārtojas
Klātesošos uzrunāja arī Mālupes pamatskolas direktors Broņislavs Andranovs, kurš šobrīd direktora pienākumus neveic veselības apstākļu dēļ. “”Treknajos laikos” mums izdevās skolai piesaistīt daudz finansējuma, par ko varējām izremontēt telpas, stadionu un citu. Toreiz man bija ļoti liels atbalsts no pagasta un skolas kolektīva. Ir tāds teiciens, ka vēsture atkārtojas. To vēlos attiecināt arī uz skolām Mālupes pagastā. Pirmā skola, kas atradās Sofikalnā, pastāvēja no 1950. līdz 1972.gadam – 22 gadus. Otrā skola darbu sāka 1989.gadā un beidz 2017.gadā – 28 gadus. Šajos gados mūsu skolu absolvējis 191 skolēns, bet mūzikas skolas Mālupes mācību punktu – 31 audzēknis. Klausoties šodienas koncertu un prezentāciju, atmetu domas par savu iecerēto bēdīgo runu. Vienīgi gribu pateikt: ja skolēniem skolā ir otrās mājas, tad no šī brīža jums šīs vairs nebūs otrās mājas – otrās mājas jums tagad būs citur. Arī mums, darbiniekiem, otrās mājas būs citur. Bet mums visiem atmiņas par tām paliks sirsniņā, kur arī pēc mēnešiem, gadiem tās varēsim atrast...” sacīja B.Andranovs. Viņš sveica skolas kolektīva darbiniekus, no kuriem lielākā daļa tur strādājuši ilgāk nekā 20 gadus. 28 gadus skolā nostrādājušas Maruta Galla, Elita Janika, Gunta Presņikova, Ļuba  Pilskalne un Irēna Lukjanova, 26 – Ija Gražanska, 25 – Irēna un Broņislavs Andranovi, 24 - Lilita Rancāne, 23 - Skaidrīte Sakvārne, 20 - Aina Dobrovoļska un Larisa Grīsle, 19 - Edīte Bindre, 17 - Jurģis Šatilovs, 15 - Svetlana Pavlova, 10 - Aivars Voskis, 8 - Daina Mihailova, bet ar pārtraukumu - Aiva Zeile.

Pēdējā gadā jāmaina skola
Uzrunātie vecāki un skolēni neslēpj rūgtumu, ka iemīļotā skola tiek slēgta. “Meita Megija Ieva Mālupē šogad absolvēja 8.klasi. 9.klasē mācīsies Malienas pamatskolā. Šo skolu izvēlējāmies tikai tādēļ, ka uz pirmsskolas grupu Malienā nu būs jābraukā arī četrgadīgajam brālītim. Ja nebūtu mazais, atļautu meitai izvēlēties citu skolu. Jā, meitai tiks uzkrauta tāda nasta, bet man ir tāds darbs, ka es pati izvadāt nevarēšu. Likt mazo Malienas diennakts bērnudārzā negribu,” saka Gundega Gadišķe. Megija Ieva atzīst, ka labprāt gribētu Mālupē pabeigt arī 9.klasi, bet nu pēdējā gadā skola jāmaina.
Arī Anitas Voicišas 8.klases skolēnam pietrūks viena gada Mālupes pamatskolā, jo 9.klasē būs jāmaina skola. “Mēs dzīvojam starp Sofikalnu un Liepnu, tādēļ mācības turpinās Liepnas vidusskolā, kas ir tuvāk mājām. Man ļoti patīk Mālupes skola – trīs mani bērni jau to absolvējuši, ceturtais nepaspēja... Ļoti žēl, ka likvidē. Šeit ir sirsnīgi, labi skolotāji, gaišas skolas telpas,” viņa saka.
Pēc mielošanās ar svētku torti visi šķīrās, vēlot cits citam veiksmi un izdošanos, glabājot sirdī siltas atmiņas par savu skolu un norunājot kādreiz atkal noteikti satikties.


Ieskats Mālupes skolas vēsturē
◆ Mālupes skolai pirmais mācību gads bija 1989./1990. Pirmā skolas direktore bija Ināra Jargāne (Līdaciņa). Par skolas krusttēvu tiek dēvēts paju sabiedrības “Igrīve” priekšsēdētājs Ivars Caune.
◆ Ar katru mācību gadu skolēnu skaits Mālupē palielinājās. 1992.gada 17.jūnijā nolemts Mālupes pagasta bērnudārzu – skolu pārveidot par Mālupes sākumskolu.
◆ 1992.gadā par Mālupes skolas direktoru kļūst Broņislavs Andranovs. Skolā nodibina vokālo ansambli “Mālupīte”, ko vada skolotāja Irēna Andranova.
◆ 1993./1994. mācību gadā ir 56 skolēni, skolā notiek nepārtrauktas pārmaiņas. Skolēni sāk piedalīties pirmajās olimpiādēs, ir pirmie sasniegumi konkursos. Mālupes skolā izveido Jaunannas mūzikas un mākslas skolas mācību punktu, bet 1996.gadā tas kļūst par Alūksnes mūzikas skolas mācību punktu.
◆ 1996./1997. mācību gadā skolā ir jau deviņas klases, skolēnu skaits – 102. Bijušais mālupietis Edmunds Kļaviņš savā testamentā novēlējis skolai 10 000 dolāru. Par šo naudu iegādājas tehnisko aprīkojumu. Tiek nodibināta Edmunda Kļaviņa naudas prēmija sekmīgākajiem skolēniem. Mālupes skola Sofikalna klubā uzņem Alūksnes rajona sadanča dalībniekus. Mālupes skola kļūst par pirmo skolu rajonā, kurai iegādājas savu autobusu, piesaistot finansējumu no sponsoriem.
1999.gada vasarā uzcelts skolas stadions ar 200 metru skrejceļu un
drenāžas sistēmu. Tā tapšanā lielu atbalstu sniedza toreizējā Mālupes pagasta padomes priekšsēdētāja Ināra Garā. Skola svin 10 gadu jubileju.
◆ 2000./2001. mācību gadā Mālupes pamatskolā mācās skolas vēsturē lielākais skolēnu skaits – 107. Arvien plašāk attīstoties sadarbībai ar Alūksnes Zemessardzes 24.bataljonu, Mālupes skola rīko Lāčplēša dienai veltītas sporta spēles skolu komandām “Mišķi”. Tās notika līdz pat 2015.gadam.
◆ No 2002.gada pavasara Mālupes pamatskolas skolēnus sāk vadāt uz peldēšanas nodarbībām Kupravas baseinā – katru otrdienu.
◆ 2003.gadā pabeidz pamatskolas angārveida sporta zāles celtniecību.

◆ 2012.gadā Mālupes pamatskolas vokālais ansamblis “Mālupīte” svin 20 gadu jubileju, rīkojot divus lielus koncertus – skolā un Alūksnes tautas namā.
◆ 2014.gadā skolā īsteno siltināšanas projektu.
◆ Mālupes pamatskolai šogad būs 22.izlaidums – šo gadu laikā skolu absolvējis 191 skolēns. Vienā gadā skolā bija unikāls 9.klases izlaidums, kad skolu absolvēja viena skolniece, kurai arī organizēja svinīgo ceremoniju.


Kategorijas