Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Uz vēlēšanām – pirmo reizi

Agita Bērziņa

2017. gada 2. jūnijs 00:00

881

Vakar pirmo reizi uz vēlēšanu iecirkni devās jaunlaicenietis Mikus Cekulis. Izvēlēties, par kuru no Alūksnes novada pašvaldības deputātu kandidātiem balsot, jaunietim nesagādāja grūtības. “Vēlēšanas bija gaidīts notikums. Beidzot varēju izlemt tālāko novada nākotni. Jūtos svarīgs, jo manai balsij ir nozīme,” teic M.Cekulis.

Ilgi gaidīts notikums
Iespēju piedalīties vēlēšanās viņš ieguva pirms pusotra gada, kad sasniedza pilngadību. “Dodoties uz vēlēšanu iecirkni, noskaņojums bija labs. Protams, biju satraucies, jo tas man bija kas jauns un nezināms. Domāju, ka arī citi jaunieši, kuri tāpat kā es pirmo reizi dosies vēlēt, ir satraukti. Šo brīdi gaidīju jau kopš mazotnes, jo vecāki, dodoties uz vēlēšanām, stāstīja man, kā tas notiek, rādīja pasi ar spiedogu. Gribējās arī pašam to izjust. Tagad to varu darīt. Nevajag domāt, ka mana balss nav svarīga un nekas nemainīsies. Ja tā nodomā tūkstotis cilvēku, var būt ļoti liela atšķirība vēlēšanu iznākumā. Nevienam no maniem draugiem nav nostājas, ka nevajadzētu piedalīties vēlēšanās. Viņi gan teica, ka “izvēlēsies mazāko no ļaunumiem”. Arī tā ir izvēle,” teic M.Cekulis.

Grib pārmaiņas
Dodoties uz vēlēšanām, jaunietim jau bija skaidrs, par ko atdot savu balsi. Viņš atzīst – izvēli izdarīt nav bijis grūti. “Lasīju informāciju sociālajos tīklos, portālos, vērtēju idejas un ierosinājumus. Ar interesi vēroju, kā kandidāti konkurēja, atļāvās arī pa kādai “cūcībai”. Bukleti un avīzes mani neuzrunāja, drīzāk kaitināja. Protams, paskatījos, kas tur rakstīts, bet mani tas nepiesaistīja. Man šķiet - jo lielāka reklāma, jo lielāka baiļu sajūta, ka tevi neievēlēs, un tu dari visu, lai tevi ievēlētu,” saka M.Cekulis. Izdarot izvēli, viņš priekšroku devis jaunajam – ne tikai jauniem cilvēkiem, bet arī jaunām idejām. “Gribu pārmaiņas, tādēļ esmu par jaunajiem. Ja paliks tie paši cilvēki, nekas nemainīsies un turpināsies viss, kā iesākts - gan labā, gan sliktā nozīmē,” teic M.Cekulis. 
Varētu kandidēt arī pats
Mikus ir starp tiem jauniešiem, kuri interesējas par vietējās politikas norisēm. Viņš pieļauj, ka arī pats kādreiz varētu startēt vietējās pašvaldības vēlēšanās. Kad tas būs? Visticamākais, pēc studijām, kad būs uzkrāta pietiekama politiskā un sadzīviskā pieredze. “Visi sūdzas par jauniešu dzīvi, bet uzskatu, ka jauniešiem ir ļoti daudz, ko te darīt, ir tikai jāizvēlas novirziens, kas patīk visvairāk. Novadā ir ļoti daudz vietu un lietu, kur ko darīt. Atzinīgi vērtēju, ka novadā ir radītas jaunas darba vietas, tostarp Jaunlaicenes pusē ir atvērti jauni uzņēmumi. Vēl gan nedaudz jāpaciešas, bet varu teikt, ka pilsēta ir sakopta un skaista. Atlicis tikai sakārtot ceļus, bet tas jau tiek darīts. Vai domā par pagastiem? Par Jaunlaiceni - jā, bet par citām vietām nezinu spriest,” atzīst viņš.

Novads ir mazapdzīvots
Jaunietis satraucas, ka cilvēki joprojām turpina aizbraukt no Alūksnes un dodas dzīvot uz lielākām pilsētām vai ārzemēm. “Ja cilvēkiem būtu darbs, viņi nebrauktu prom. Ir jādomā par to, lai viss novads būtu apdzīvots, arī pagasti. Esmu dzirdējis, ka pierobežā darba iespējas ir niecīgas. Mani neapmierina, ka pilsētā ceļu remonti ieilgs. Darbus sāk rudenī, bet ziemā neko nedara,” skaidro M.Cekulis. Arī viņš pats šobrīd ir izvēles priekšā – vai pamest dzimto novadu. “Alūksnē nevaru apgūt tādu profesiju, kā vēlos, tādēļ gribot negribot došos prom. Esmu izvēlējies mediju studijas un žurnālistiku Vidzemes augstskolā. Taču ceru, ka pēc augstākās izglītības iegūšanas man būs iespēja atgriezties Alūksnē,” teic jaunietis.

Kategorijas