Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Metāla un dabas materiālu virtuoze

Diāna Lozko

2017. gada 2. jūnijs 00:00

8

Alūksnes muzejā 3.jūnijā pulksten 12.00 notiks metālmākslas un rotu mākslinieces, Alūksnes novadnieces Unas Mikudas laikmetīgo rotu personālizstādes “Sava daba” atklāšana.

Izmantots arī dedzināts lins
Šī ir pirmā U.Mikudas personālizstāde. Tajā būs skatāmi darbi, kuri tapuši ne tikai no metāla, bet arī no lina, porcelāna, emaljas un dabas materiāliem. “Šajā izstādē būs apskatāmi visi darbi, kuri tapuši laika posmā, kad es mācījos Latvijas Mākslas akadēmijā. Izstādē būs aplūkojami arī dažādi eksperimenti, un esmu veidojusi rotas ar rūsināšanas tehniku. Šķiet, ka rotām jābūt tādām ļoti skaistām un spīdīgām, bet šī kolekcija ir mazliet paradoksāla, jo rotas ir sarūsējušas. Esmu eksperimentējusi arī ar emalju. Uzklāju to uz ļoti plāna materiāla, kurš vēlāk deformējas, tādējādi veidojot efektu, kuru var izmantot. Rotās ir izmantots arī dedzināts lins, pakulas. Izstādē būs apskatāmas ne tikai rotas, bet arī fotogrāfijas, lai izstādes apmeklētāji varētu gūt pilnīgāku iespaidu, kā šīs rotas izskatās uz ķermeņa vai apģērba,” teic U.Mikuda.

Visvairāk patīk strādāt ar sudrabu
Mākslinieces darbus jau iepriekš varēja aplūkot Alūksnes Kultūras centrā, taču tie bija izstādīti kopizstādēs. “Veidot personālizstādi savā veidā ir kā izauklēt bērniņu. Visvairāk man patīk strādāt ar sudrabu, jo tas ir tāds tautas materiāls. Tam ir ļoti laba kvalitāte un apstrādājamība,” uzsver U.Mikuda. Izstādes apmeklētājiem U.Mikuda iesaka nākt ar atvērtām domām un katram interpretēt izstādē aplūkojamās rotas. “Katra rota ir mans unikāls darinājums, kur es esmu ielikusi kādu domu, taču tas noteikti nav kas tāds, ko es uzspiežu arī pārējiem. Katrs var atrast ko sev piemērotu un meklēt nianses, detaļas, kuras viņam šķiet skaistas un uzrunā,” pauž U.Mikuda.
Izstāde būs skatāma līdz 23.jūlijam.

Kategorijas