Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Viss vajadzīgais aug pagalmā

Pārsla Konrāde

2017. gada 2. jūnijs 00:00

571

Kocēnu novadā Vaidavas pagasta “Silkalnos” saimnieko Zeltīte Kaviere, kurai ir plašas zināšanas par ārstniecības augiem. Ekskursantu uzņemšana sākas ar uzdevumu – jāatrod zālē piecas pelašķu lapiņas.
Zeltīte sarunu iesāk par to, cik ekoloģiski tīri ir viņas lauki. Izrādās, kaimiņš vairs nav bioloģiskais zemnieks, tāpēc laukus miglo. Taču Zeltīte uzliela, ka viņš ir ļoti uzmanīgs un nemiglo līdz lauka malai. Labs rādītājs ir uz robežas iestādītie dievkociņi un topinambūri: ja tie zaļo, tad viss ir kārtībā. “Es vienmēr smejos par tiem cilvēkiem, kas tirgū pērk zemenes nevis no zemnieka, bet no tantes, kas atnākusi ar tačku. Cik tālu viņa varēja atnākt ar tačku? Nu, protams, turpat pilsētā viņas zemenes ir audzētas. A zemniekam, kuram ir lielais lauks, kuru vējš izpūš, saka - tev ir tuvu pie ceļa. Bet tantītei pērk, lai gan pilsētā mašīna pie mašīnas,” saka Zeltīte. 
Ar ārstnieciskajiem augiem saimniecība nodarbojas kopš 1993.gada. “Pakalna kungs bija ielicis rakstu, vai nav kādi zemnieki, kas būtu ar mieru audzēt ārstniecības augus. Man likās, ka man tas gan varētu patikt. Sākumā bija jāaudzē baldriāni. Mūsu bariņā toreiz bija arī Regīna Devīte, kura arī mēģināja audzēt. Rudenī baldriāni izauga kā tādi milzeņi, pat ar traktoru grūti bija novākt. R.Devīte teica: “Ak dievs, es esmu nolauzusi visas savas lāpstas un kaimiņu lāpstas! Viss - es eju atpakaļ uz teijāteri.” Šobrīd ārstniecības augi ir gandrīz piecos hektāros. Pārsvarā orientējos uz daudzgadīgajām kultūrām. Katru gadu iestādu 26 veidu augus plus vēl paši izaug un ilggadīgie. Reiz, skaitot kopā, sanāca 86 dažādi ārstniecības augi. Sausā veidā pārdodu gadā 1,5 – 1,7 tonnas plus vēl mazās paciņas. Visvairāk es ražoju daktera Tereško tējām, Brigitas Lūkinas “Lauku tējām”, “Fitosan”, kas Siguldā taisa lopu zāles no ārstniecības augiem, arī Rīgas Farmaceitiskajai fabrikai. Ir augi, kurus salasu tikai dažas saujas. Daudz kas atkarīgs no laikapstākļiem. Tagad ir pasūtīti 150 kg ugunspuķes, bet nezinu, kur dabūt, jo katrs meža stūris ir uzarts.”

Vislabākās zālītes ir nezāles
“Tās zālītes, kas jums ir vajadzīgas, aug pie jūsu mājas. Nu kurš jums ir licis savos pagalmos sēt tos smalkos zālājus? Tiklīdz mēs iesējam un pļaujam, pļaujam, pļaujam - nu tad ejiet vien uz aptieku. Noteikti izvāriet pieneņu sīrupu, jo pienene neļauj apkaļķoties smadzeņu asinsvadiem. Un nav jāizēd burka vienā dienā. Ņem galviņas ar daļu kātiņa - tā baltā sula ir vērtīga,” saka Zeltīte.
Podagras gārsa aug visur. Tā ir laba, kad urīnsāļi krājas locītavās un nenormāli sāp. Tējām ņem lapas, kad gārsa taisās ziedēt, bet jaunās lapiņas ir ļoti garšīgas salātos. “Ņemu vienu saujiņu gārsas, pierīvēju klāt pāris topinambūru, piegriežu pusi apelsīna un pielieku pāris piles medus. Nu tik garšīgi! Pamēģiniet!” iesaka Zeltīte. Holesterīna samazināšanai ļoti labas ir gārsas saknes. “Saknes noskalo, izkaltē, lai grab, tad samaļ pulverī un ēd tējkaroti dienā. Pēc trīs nedēļām uztaisiet analīzes! Arī vārpatu saknes veicina sāļu izvadīšanu no locītavām, uzlabo vielmaiņu. Topinambūra ziedu tēja ir tik skaisti dzeltena, garšīga - laba gan klepum, gan aknām un holesterīnam!”   
Agrāk lauku māju pagalmos auga baltā panātre. Ja to ļoti cītīgi pļauj, tā iznīkst, nepaspēj iesēties. “Šobrīd lien ārā visvērtīgākā zālīte – maura sūrenīte. Vislabākā zāle visām caurejām, pušumiem, savelkoša, ātri aptur asiņošanu. Maura retējs ir ļoti spēcīgs antibiotiķis, efektīgi noņem pumpas. Ja ir augoņi, pietiek divas reizes iztaisīt vannu – kādas divas saujas aplej, pielej pie ūdens, 10-15 minūtes paguļ vannā. Jauniešiem pinnēm lieto kompreses. Ceriņi ir ārstniecības augs, lapegle arī, ozols, kastaņa, bērzs. Ozols ir savelkošs – aptur caureju, svīšanu, asiņošanu. Bet - ozola pirtsslota pirtī aizver ciet poras. Bērzs ir izmantojams pilnīgi viss. Kastaņai vērtīgākā daļa ir ziedi, tāpat kā vilkābelei. Vairāk to izmanto vēnu stiprināšanai. Protams, var apliet ar šņabi un būs tinktūra, bet es ieteiktu apliet ar eļļu. Mazliet apvītiniet ziedus un lieciet siltā eļļā, lai ievelkas. Eļļu var gan smērēt, gan iekšķīgi lietot, gan hemoroīdiem likt. Vēl vēnām dievīga ir smēre – samačkā māllēpju lapas un samaisa ar skābo krējumu. Uz kājas uzliek marlīti, tad smēri un apsaitē. Bet tā var uztaisīt tikai tūlītējai lietošanai dažas dienas,” stāsta Zeltīte.
Savukārt kosa sajūdz visu orgānu darbību. Kosa esot pantiņa “Visas sāpes akmenī, Man no Dieva veselība” iemiesojums augā, jo kosā ir ļoti daudz silīcija un kvarca. Kosa der visādām nieru vainām, vielmaiņai, pie vēža. 

Laimīgai dzīvei uz zemes
Īpaša atrakcija ir piparmētru mohito gatavošana, kur katram jāpieliek roka augu sasmalcināšanā piestā. Piparmētra vispirms sašaurina virsējos asinsvadus, ir laba pēc pirts, bet dziļos asinsvadus momentā paplašina. Līdz ar to tiek noņemtas spazmas, arī spiediens krītas. Piparmētra darbojas nomierinoši, bet tajā pašā laika aktivizē kuņģa darbību, tāpēc noteikti vajag kaut ko apēst. Nevajag dot bērniem daudz piparmētru, jo normāli līdz 12 gadiem bērniem ir zems spiediens. Ja sāp vēders, ir spazmas, piparmētra vienmēr atlaidīs.
“Dieviņš iedeva cilvēkam visus rīkus laimīgai dzīvošanai. Pirmais rīks ir acis, acumirklīgā domāšana: apaļais ripo, kantainais neripos – būs baigi jāstumj. Lasot tējas, acis ir pašas svarīgākās. Saka - visas dzeltenās puķes ir aknām, visas zilās nierēm utt. Tajā ir liela taisnība. Nākamais instruments – ausis. Tiek apvārdots ūdens. Katrs vārds, skaņa, ko mēs dzirdam, - tas viss paliek mūsos, jo cilvēkā apmēram 80 % ir ūdens. Varam ar skaņu gan saslimt, gan ārstēties. Tad seko deguns. Nededziniet sveces un smaržu kociņus, jo viss, ko mēs ieelpojam, aiziet uz mūsu plaušu alveolām un asinsritē. Ja dievs būtu paredzējis, ka cilvēkam jāpārtiek no sulām, viņš būtu iedevis mums snuķi kā odam. Mums visu ir paredzēts sakošļāt. Modē ir smūtiji, zaļie kokteiļi - jā, tur ir daudz vitamīnu, bet jūs dzerat un ēdiens nesasiekalojas. Košļājot mums izdalās siekalas, kurās ir konkrētajam ēdienam attiecīgie fermenti. Ja bērnu baro ar blenderī taisītu ēdienu, tad tas jau ir dzēriens. Tāpēc ir tik daudz alerģiju un vēdera problēmu. Visvairāk vēdera problēmu ir maziem bērniem, kuriem vēl nav zobu, un veciem cilvēkiem, kuriem vairs nav zobu. Dieviņš iedeva cilvēkiem pilnīgi visu laimīgai dzīvei uz zemes, bet šobrīd jau ir tā, ka cilvēks iedomājas, ka viņš ir dievs,” saka Zeltīte.

Kategorijas