Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Vai vasara ir bīstamākais gadalaiks?

Diāna Lozko

2017. gada 2. jūnijs 00:00

67

Katru gadu skolēni ar nepacietību gaida silto laiku un vasaras brīvlaika sākumu, kas nav iedomājams bez atpūtas pie dabas, peldēšanās, ugunskuru un grilu kurināšanas, pastaigām svaigā gaisā mežā vai parkā, kā arī, protams, bez ogošanas vai sēņošanas. Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests, Valsts policija atgādina un informē, ka neapdomīga un pārgalvīga rīcība, kā arī nezināšana nereti noved pie traģiskiem negadījumiem.

Kristīne Migunova, Ernsta Glika Alūksnes Valsts ģimnāzijas 12.klases audzēkne
Jāizvairās no paša pārgalvības
Nometnes nav īsti domātas man, tāpēc pa vasaru cenšos atrast kādu darbiņu. Brīvajā laikā, protams, atpūšos kopā ar draugiem, braucot uz jūru, ezeru, spēlējot bumbu, braucot ar velosipēdu vai vienkārši baudot patīkamo un silto laiku pastaigās. Kamēr esmu Alūksnē, palīdzu arī mammai dārzā, ravējot vai aplaistot augus. Arī manā dzīvē ir bijuši vairāki gadījumi, kad puiši vasarā grib mazliet izrādīties un līdz ar to iekuļas dažādās nepatikšanās, gūstot traumas: nokrīt no motorollera, pamēģinot braukt ātrāk vai mazliet citādākā stilā (braucot uz aizmugurējā riteņa), tas pats arī braucot ar velosipēdu vai automašīnu. Iesaku novērtēt risku un to, vai tas tiešām ir vajadzīgs. Vasara ir laiks, kad gribas nopelnīt, un ogu lasīšana var būt viens no veidiem, kā nopelnīt kabatas naudu sezonas laikā. Tomēr, uzturoties mežā, jāskatās zem kājām, lai neuzkāptu kādai čūskai, un jāizvēlas piemērots apģērbs: kājās noteikti jābūt gumijas zābakiem, lai čūskas kodums netiktu cauri, kā arī gaišas krāsas apģērbam - ja uz apģērba būs ērce, tas būs labāk redzams. Runājot par pārgalvniekiem starp maniem vienaudžiem, varu teikt, ka laikam esam pārauguši to vecumu, kad gribas izrādīties, un tiešām piedomājam pie savu darbību rezultāta un tā, kādas sekas tās var nest. Parasti vasarā izvairos no traumu iegūšanas, tāpēc pašai tas nav sanācis, kā arī maniem draugiem ir paveicies vasaru izdzīvot bez nelaimes gadījumiem. Vasarā visvairāk jāizvairās no paša pārgalvības un vēlmes izjust adrenalīnu, darot ko riskantu un neatļautu.

Liene Kaužēna, Valsts policijas Vidzemes reģiona pārvaldes Kārtības policijas biroja prevencijas grupas vecākā inspektore
Neaizmirst par drošību!
Tuvojoties vasaras brīvlaikam, Valsts policija aicina vecākus pastiprināti pievērst uzmanību bērnu drošībai, kā arī pārrunāt jautājumus par drošu un pareizu rīcību ikdienas situācijās. Vasarā, kad skolas gaitas beigušās un arī pulciņi vairs nav jāapmeklē, bērni daudz laika pavada ārpus telpām, braucot ar velosipēdiem, skrituļojot, peldoties vai atpūšoties līdz spēku izsīkumam. Dažs labs no rīta pieceļas, ātri nomazgā muti, vēl ātrāk paķer no galda kādu kārumu un dodas ārā pa durvīm ar domu, ka iela vai pagalms mani jau gaida. Dodoties prom no savas dzīvesvietas, vienmēr jāinformē vecāki vai likumiskie aizbildņi par savu atrašanos! Būtiski arī tas, ka Bērnu tiesību aizsardzības likuma 59.pants paredz - bērni līdz 16 gadu vecumam nedrīkst uzturēties sabiedriskā vietā bez vecāku, aizbildņa, audžuģimenes, bērnu aprūpes iestādes vadītāja vai viņu pilnvarotas pilngadīgas personas klātbūtnes nakts laikā. Par nakts laiku uzskatām laiku no pulksten 22.00 līdz 6.00. 2016.gadā tieši vasaras mēnešos vairāki desmiti bērnu un pieaugušo nokļuva dažādos negadījumos, cieta un arī gāja bojā uguns izraisītos negadījumos. Arī ūdenstilpēs aicinām uzturēties tikai pieaugušo uzraudzībā, kā arī mežos neklaiņot! Skumja statistika liecina, ka pagājušajā vasarā peldēšanās traģiski beidzās 44 cilvēkiem, no kuriem 2 bija bērni.

Kristīne Vimba, atbildīgā par Alūksnes Bērnu un jauniešu centra rīkotajām vasaras nometnēm bērniem
Stingri pieturamies pie noteikumiem
Manuprāt, visvairāk uztraukties vajadzētu par drošību uz ceļa un pie ūdens. Daudzi bērni pārvietojas ar velosipēdiem - uzskatu, ka tad, ja bērns grib braukt ar velosipēdu viens, viņam ir jābūt riteņbraukšanas tiesībām. Arī uz mūsu rīkotajām nometnēm bērni dažreiz brauc ar velosipēdu. Tad runājam ar vecākiem par to, kā bērni nokļūst līdz nometnes norises vietai un uz mājām. Uz nometni ar velosipēdu var braukt tikai tie bērni, kuri ieguvuši riteņbraukšanas tiesības, un tā ir arī vecāku atbildība. Ja attiecīgajā nometnē ir atļauts peldēt, tad nosakām, cik bērnu vienlaikus var atrasties ūdenī un cik tālu viņi drīkst peldēt. Daudzi, kuri nesen iemācījušies peldēt, uzskata, ka viņi var nopeldēt lielus attālumus, taču spēka var arī pietrūkt. Mēs stingri pieturamies pie noteikumiem un pārrunājam svarīgās lietas. Liels risks vasarā ir arī rotaļlaukumi, jo tajos var notikt dažādas nelaimes. Bērniem ir jāmāca, ka nedrīkst skriet garām šūpolēm, ja tur kāds šūpojas, jo ir bijuši gadījumi, kad bērni šādā veidā pārsit sev galvu. Vecākiem mājās tas jāpārrunā ar bērniem.

Kategorijas