Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Torņa ielā 15 – atkal gāzes noplūde

Līga Vīksna

2017. gada 2. jūnijs 00:00

952

Bailes, uztraukums, nemiers – šīs sajūtas joprojām pavada Torņa ielas 15. daudzdzīvokļu mājas iedzīvotājus. Un ne bez pamata, jo pagājušās nedēļas nogalē vienā dienā trīs iedzīvotāji sajuta gāzes smaku dažādās kāpņu telpās, bet kopš 3.septembra gāzes eksplozijas bijuši vēl trīs šādi gadījumi. Iedzīvotāji ir satraukti, bet “Latvijas propāna gāze” (LPG) mierina, ka gāzes sistēma mājā esot droša.

Dusmīgi, bet remontu veic
“Pusgada laikā, kad kopš 3.septembra sprādziena mūsu mājā ir atjaunota centralizētā gāzes padeve, sešas reizes bijusi gāzes noplūde un veikti remontdarbi, lai gan ir atzinums, ka gāzes sistēma atbilst ekspluatācijas noteikumiem un to var izmantot. Pirmais izsaukums bija jau 15.septembrī – dažas dienas pēc tam, kad mājai atjaunoja gāzes padevi. Toreiz meistars atbrauca, bija ļoti dusmīgs – teica, ka tā tikai izliekoties, drošības pēc atslēdza vienai kāpņu telpai gāzi un aizbrauca. Nākamajā dienā, nevienam neko nesakot, sāka mainīt detaļas vietā, kur “izliekoties”. Otrais izsaukums bija 23.decembrī, attieksme bija nedaudz labāka, bet atkal mainīja detaļas. Trešais izsaukums bija 23.maijā, atkal atbrauca meistars un darīja tādus pašus darbus kā divās iepriekšējās reizēs, bet šoreiz aktā ierakstīja: konstatēta un novērsta gāzes noplūde. Visi šie trīs gadījumi bija vienā kāpņu telpā – trešajā, mājas vidū, pirmā stāva dzīvoklī, vienā un tajā pašā vietā, viens cilvēks veica izsaukumus,” stāsta Torņa ielas 15.nama iedzīvotāja un mājas padomes locekle Ņina Razmislova, kura šos izsaukumus veica.
Ne mazāk trauksmaina bija pagājušās nedēļas nogale, tikai tad 27.maijā par gāzes smaku ziņoja trīs dažādi mājas iedzīvotāji, kas to bija vienlaikus sajutuši pirmajā, otrajā un ceturtajā kāpņu telpā. “Izsaucām Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestu, kas atslēdza gāzes padevi mājai un sāka vēdināt telpas. Tad atbrauca LPG darbinieks un sastādīja aktu, ka konstatēta gāzes noplūde vītņu savienojumā kāpņu telpās nr.1, 2 un 4,” saka Ņ.Razmislova.

Piesardzība un uztraukums
Viņa norāda - SIA “Alūksnes nami” visas reizes esot operatīvi reaģējis, tomēr bailes un nemiers par to, ka no LPG puses pakalpojuma sniegšana notiek pavirši, nezūdot.
“Maija beigās mums bija neliela Torņa ielas 15.mājas sapulce, bija atnākusi arī “Alūksnes namu” juriste. “Alūksnes nami” dara, ko var, un strādā operatīvi, bet... Atbrauc LPG meistars, veic remontdarbus, rosina domāt par sistēmas remontu, bet aktu parakstīt neliek. Gāzes sistēma 30 gadus nav ne remontēta, ne profilaktiski uzraudzīta, bet pēc sprādziena ir arvien vairāk izsaukumu. Pieļaujam, ka sprādziena rezultātā sistēma ir bojāta – ir bail, ka tas viss veicinās atkal jaunas gāzes noplūdes. Uzskatu, ka LPG vajadzētu nopietnāk pret šo situāciju kopumā attiekties. Nedomāju, ka šī ir situācijas dramatizēšana, kā reizēm izskan, – mēs esam piesardzīgi un patiesi uztraucamies! Šobrīd gāzes sistēma, kas tomēr atrodas zem spiediena, mūsu mājā vienkārši tiek pārbaudīta uz izturību,” secina Ņ.Razmislova.

Izņem starpkrānus
29.maijā Torņa ielas 15.māju atkal apmeklēja LPG darbinieki un veica remontdarbus. Kādus tieši – paši strādnieki “Alūksnes Ziņām” neatklāja, norādot, ka jāsazinās ar LPG Vidzemes reģionālās pārvaldes direktoru Jāni Stahovski. Sākumā J.Stahovskis norādīja, lai vēršamies “Alūksnes namos”, kas komentēšot veiktos darbus, bet beigās tomēr komentāru par situāciju ēkā sniedza. “LPG veic darbus pēc “Alūksnes namu” pieprasījuma vai avārijas darbus. Viņiem esam nosūtījuši aktus, darba uzskaites lapas par katru izsaukumu. Kopumā Torņa ielas 15.mājā gāzes sistēmas stāvoklis ir normāls – ievadi ir kārtībā, sistēma ir pārbaudīta, viss ir droši. Pakārtots ir jautājums, vai avārijas izsaukumi ir pamatoti – nepamatoti, jo, aizbraucot LPG speciālistam, ir bijis tā, ka mēriekārtas gāzes klātbūtni neuzrāda,” saka J.Stahovskis.
Pēc “Alūksnes namu” pieprasījuma Torņa ielas 15.mājai LPG veic gāzes sistēmas renovāciju – tiek izņemti kāpņu telpās esošie gāzes starpkrāni un to vietas aizvietotas ar metāla cauruli, tādējādi nodrošinot, ka mājas iekšējā sistēmā vietās pie krāniem neveidosies gāzes noplūdes. “Bet šie darbi nav saistīti ar septembra sprādzienu, un nevar teikt, ka tās ir sprādziena sekas. Ir saprotams iedzīvotāju uztraukums par nedrošības sajūtu mājā pēc sprādziena, katru reizi sajūtot gāzes smaku - lai paaugstinātu drošības un komforta līmeni, tiek veikti šie darbi. Jāuzsver, ka arī pirms sprādziena ar mājas iekšējiem tīkliem viss bija kārtībā,” saka J.Stahovskis.

Cik liela ir koncentrācija?
Viņš norāda - vēl no padomju laikiem ir daudzdzīvokļu mājas, kurās gāzes tīkli ir mājas ārpusē ar noslēdzošu ievadkrānu pie kāpņu telpas, kur tālāk sistēma sadalās pa kāpņu telpu ar vairākiem krāniem, kur, savukārt, katram stāvvadam ir vēl savs krāns. Bet vēl papildus katrā dzīvoklī iedzīvotājiem ir savs krāns pie gāzes plīts. “Tagad Torņa ielā 15 būs viens noslēdzošais gāzes krāns ārpusē pie mājas ievada un katrā dzīvoklī. Tas būs labs un drošs veids, lai izslēgtu iespējamās gāzes noplūdes. Ja iedzīvotāji ar degunu jūt gāzes smaku, tā ir tikai 1/4 daļa jeb 0,5 procenti no zemākās sprādzienbīstamības robežas. Lai to novērstu, pietiek ar krāna aizvēršanu un telpu vēdināšanu. Lai veidotos sprādzienbīstams maisījums, gāzes koncentrācijai gaisā jābūt no 2 līdz 10 procentiem. Kā cilvēkam nošķirt, cik liela gāzes koncentrācija ir? Protams, nekavējoši jāzvana glābšanas dienestam pa tālruni 112, kas uzreiz reaģēs. LPG atbild par gāzes tvertnēm un cauruļvadiem līdz mājas ievadam. Par mājas iekšējiem gāzes tīkliem atbild dzīvokļu īpašnieku izvēlēts apsaimniekotājs. Šajā gadījumā starp LPG un “Alūksnes namiem” ir noslēgts līgums un viss tiek atbilstoši uzturēts. LPG ir servisa dienests, kas 24 stundas diennaktī strādā un ierodas uz izsaukumiem,” skaidro J.Stahovskis.

Apmaksā no abonēšanas maksas
SIA “Alūksnes nami” valdes loceklis Armands Musts uz jautājumu, kurš maksā par starpkrānu izņemšanu, atbild, ka šos darbus apmaksā LPG no Torņa ielas 15.mājas iedzīvotāju veiktās un uzkrātās ikmēneša abonēšanas maksas par gāzi. “Jā, gāzes iekšējais tīkls ir piekrītošs apsaimniekošanai “Alūksnes namiem”, bet, tā kā mums nav atbilstoša sertifikāta, tad esam noslēguši līgumu ar LPG, kas arī šos darbus veic. Ja ir izsaukums, mēs viņus informējam un LPG brauc. Tā bija arī sestdien,” saka A.Musts. Viņš norāda, ka šobrīd tiek izstrādāts tehniskais projekts sprādzienā cietušās ēkas daļas atjaunošanai, kam finansējumu piešķīra Alūksnes novada pašvaldība. Projektētāji jau Alūksnes novada būvvaldē ir saskaņojuši būvatļauju, apsekojuši ēku un gatavo projektu.
Tikmēr Valsts policijā “Alūksnes Ziņām” norāda, ka izmeklēšana krimināllietā par 3.septembra gāzes eksplozijas iemesliem joprojām turpinās. “Nav faktori, kas to kavētu, vienkārši ekspertīze norit vispārējā kārtībā,” saka Valsts policijas Vidzemes reģiona pārvaldes priekšnieka palīdze Anžela Geļjanu.

Kategorijas