Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Alūksnē tiekas Latvijas anesteziologi

Līga Vīksna

2017. gada 2. jūnijs 00:00

22

Alūksnes Kultūras centrā pagājušās nedēļas nogalē notika Latvijas Anesteziologu un reanimatologu asociācijas izbraukuma sēde, ko apmeklēja kupls mediķu skaits no visas Latvijas, kā arī citām Eiropas valstīm – arī daudzi Alūksnes novada ārsti un medicīnas studenti no Alūksnes.

Alūksnē – otro reizi
Šoreiz par izbraukuma sēdes norises vietu bija izvēlēta Alūksne. Alūksnes slimnīcas anesteziologs Pēteris Kučiks uzsvēra, ka reģionos asociācijas sēdes notiek reti, bet pārsvarā lielo pilsētu centros. “Alūksnē Latvijas Anesteziologu un reanimatologu asociācijas izbraukuma sēde ir notikusi 2004.gadā. Tagad - otro reizi. Tā ir iespēja mums prezentēt gan Alūksnes slimnīcu, gan Alūksni kā pilsētu,” sacīja P.Kučiks.
Vairākas stundas Kultūras centra Mazajā zālē mediķi pārrunāja nozares aktualitātes un dalījās pieredzē. Izbraukuma sēdes sākumā par Alūksnes slimnīcas anestezioloģijas un intensīvās terapijas dienesta attīstību un problēmām stāstīja slimnīcas ārste – anestezioloģe Marija Reine. Šobrīd nodaļā strādā četri ārsti – anesteziologi, no kuriem trīs ir pamatdarbā, divas medicīnas māsas – anestēzistes, četras medicīnas māsas reanimācijas nodaļā, četri medicīnas māsu palīgi. Nodaļā visu diennakti ir ārsts – anesteziologs, bet māsas – anestēzistes strādā pēc mājas dežūru principa.

Problēma – kadru
nodrošinājums
“Alūksnes slimnīcā tiek veiktas gan akūtas, gan plānveida operācijas – traumatoloģiskas, ķirurģiskas, akūtas ginekoloģiskas operācijas. Reti, bet tomēr nākas veikt arī narkozes bērniem – lielākoties tās ir īslaicīgas narkozes. Alūksnes slimnīcā ir liels skaits veikto traumatoloģisko operāciju - apkalpojam arī kaimiņu novadu pacientus, jo SIA “Balvu un Gulbenes slimnīcu apvienība” traumatologa nav. Ir operācijas, kad pieaicinām arī speciālistus no Rīgas. Gadā Alūksnes slimnīcā veicam apmēram 90 narkozes, visbiežāk veicam vispārējo anestēziju. Reanimācijas nodaļā ir četras pieaugušo gultasvietas un viena bērnu. Tuvākajā laikā nodaļai plānots iegādāties arī bronhoskopu, lai paši uz vietas varētu veikt bronhoskopiju,” stāstīja M.Reine.
Vislielākā problēma reanimācijas nodaļā šobrīd esot kadru nodrošinājums, jo viena ārste jau aizgājusi, bet ar septembri darba gaitas pārtraukt grasās arī P.Kučiks. “Nodrošināt dežūras divatā ar kolēģi nevarēsim, tādēļ intensīvi meklējam jaunus darbiniekus. Dažreiz rodas problēmas ar slimnieku pārvešanu uz Rīgas slimnīcām – ir sarežģīti pacienti, kad nepieciešama pārvešana un specifisku speciālistu palīdzība, bet pārvešana ļoti ilgi jāgaida, pašiem jāmeklē vieta slimnīcā Rīgā, reizēm pat iesaistot slimnīcu vadības,” sacīja M.Reine.
Dienas noslēgumā mediķiem bija ekskursija pa Alūksni, apmeklējot Bībeles muzeju, dabas muzeju “Vides labirints” un dodoties braucienā ar plostu pa Alūksnes ezeru gides Ilonas Riekstiņas pavadībā.

Kategorijas