Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Šodien - pašvaldību vēlēšanas

Agita Bērziņa

2017. gada 3. jūnijs 07:35

104

Šodien Latvijā notiks pašvaldību vēlēšanās, kurās būs iespējams nobalsot no plkst.7 līdz plkst.22. 


Tiesības piedalīties pašvaldību vēlēšanās Latvijā ir balsstiesīgajiem Latvijas pilsoņiem, kā arī citu Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu pilsoņiem, kuri 90 dienas pirms vēlēšanu dienas bija reģistrēti Latvijas Iedzīvotāju reģistrā, un vēlēšanu dienā būs sasnieguši vismaz 18 gadu vecumu. Pēc Pilsonības un migrāciju lietu pārvaldes Iedzīvotāju reģistra datiem šā gada 23.maijā pašvaldību vēlēšanām Latvijā vēlēšanu iecirkņu sarakstos bija reģistrēti 1 444 318 vēlētāji. Alūksnes novadā - 13240, Apes novadā - 2939.


Pašvaldību vēlēšanu iepriekšējās balsošanas trīs dienās jau nobalsojuši 167 172 cilvēku, tādējādi līdz šim nobalsojušo pilsoņu īpatsvars ir 11,58% no visiem balsstiesīgajiem, liecina CVK apkopotā informācija. Alūksnes novada iecirkņos iepriekšējā balsošanā nobalsoja 1548 iedzīvotāji, kas ir 11,69% no visiem balsstiesīgajiem, Apes novadā - 255 iedzīvotāji jeb 8,68% balsstiesīgo.

Pašvaldību vēlēšanās vēlētāju uzskaitei lieto iepriekš izveidotus vēlētāju sarakstus, tāpēc katram vēlētājam jābalso noteiktā iecirknī - tajā, kura vēlētāju sarakstā viņš iekļauts. Balsošanas dokuments ir pilsoņa pase vai personas apliecība. Paziņojums par vēlēšanām nav balsošanas dokuments, tam ir tikai informatīva nozīme.

Balsotājs vēlēšanu zīmi var atstāt negrozītu vai tam paredzētajā rombiņā ar "+" atzīmēt kandidātus, kuru ievēlēšanu vēlētājs īpaši atbalsta, vai arī izsvītrot to kandidātu vārdus un uzvārdus, kuru ievēlēšanu vēlētājs neatbalsta. Svarīgi vēlēšanu zīmē izdarīt precīzi tādas atzīmes, kādas noteiktas vēlēšanu likumā, jo mīnusi, kāsīši, ķeksīši vai jebkuras citas atzīmes par vai pret kandidātiem netiks līdzskaitītas, norāda CVK pārstāvji.

Ierodoties vēlēšanu iecirknī, vēlētājam jāuzrāda pilsoņa pase vai personas apliecība. Lai saņemtu vēlēšanu materiālus, jādodas pie reģistrācijas galda, uz kura ir norāde ar vēlētāja kārtas numuru vēlētāju sarakstā. Ja kārtas numurs nav zināms, to var noskaidrot pie iecirkņa ieejas.

Saņemot balsošanas materiālus - vēlēšanu aploksni un zīmju komplektu - jāparakstās vēlētāju sarakstā. Vēlēšanu aploksnei jābūt apzīmogotai ar attiecīgā iecirkņa zīmogu. Tikai balsojums šādā aploksnē būs līdzskaitāms. Zīmju komplektā jābūt visām attiecīgās pašvaldības vēlēšanām reģistrēto kandidātu saraksta zīmēm sakārtotām izlozē noteiktajā secībā.

Vēlētājam balsošanai jāizmanto vēlēšanu kabīne vai nodalījums, aicina CVK. Vēlēšanu zīme jāieliek vēlēšanu aploksnē, aploksne jāaizlīmē un jāiemet vēlēšanu kastē.

Neizmantotās zīmes ieteicams izmest vēlēšanu iecirknī vai pie iecirkņa izejas paņemt tā saraksta zīmi, par kuru nobalsots, lai izveidotu pilnu zīmju komplektu un neviens nevarētu uzzināt, kā vēlētājs balsojis, informē vēlēšanu komisijas pārstāvji.

Vēlēšanu aktualitātēm seko līdzi sadaļā “Vēlēšanas 2017”.


Kategorijas