Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Ziemeru un Pededzes pagastu iecirkņos – rimta vēlētāju kustība

Līga Vīksna

2017. gada 3. jūnijs 18:43

10863

Ziemeru pagasta iedzīvotāji tika gaidīti vēlēšanu iecirknī Ziemeru pagasta pārvaldes telpās Māriņkalnā. Ziemeru pagasta pārvaldes vēlēšanu iecirkņa komisijas priekšsēdētāja Iveta Vārtukapteine uzsver, ka ziemerieši šoreiz ir aktīvi vēlētāji. “Iepriekšējā balsošanā mūsu iecirknī nobalsoja 62 vēlētāji. Sestdien līdz pusdienlaikam – 125. Kopumā iecirknī gaidām 652 balstiesīgos, bet, dzīvojot un strādājot pagastā mēs zinām, ka daudzi cilvēki ir izbraukuši no pagasta. Balsošanai mājās esam saņēmuši 16 pieteikumus. Balsot nāk dažāda vecuma iedzīvotāji, nāk dažādas paaudzes kopā. Bija vairāki iedzīvotāji, kuriem šīs ir pirmās vēlēšanas, jo sasnieguši 18 gadu vecumu,” stāsta I.Vārtukapteine.

Ilga no Ziemeru pagasta atzīst – uz vēlēšanām nāca jau zinādama, par ko balsot. “Tie nebija tie paši, par ko balsoju 2013.gadā. Kā strādājuši esošie deputāti? – slikta nav, ko sacīt, bet laba arī nav... Viduvēji. Es jau tikai runāju pensionāru vārdā – par tiem jau neviens nebēdā. Tagad pat, uz vēlēšanām, kas tad organizē, kā cilvēks tiks – netiks nobalsot? Agrāk autobuss atbrauca, izvadāja – cilvēki tika nobalsot. Godīgi teikt par pensionāriem – mēs esam pēdējā vietā. Gaidīsim, lai jaunie deputāti rūpējas un domā arī par pensionāriem. Citādi jau strādā visi un cenšas. Veselības aprūpē gan varēja būt labāk – medicīna dārga, cilvēki slimo, cilvēkiem naudas nav, pie dakteriem neiet – nodzīvo līdz pēdējam, kad vairs neko nevar darīt. Cilvēks ierauga receptē zāļu summu un nosaka, ka uz aptieku vairāk neies, jo tādas naudas viņam nav... Arī es dārgo operāciju varēju veikt, tikai pateicoties savu bērnu atbalstam,” saka Ilga. Viņa vērtē, ka Ziemeru pagasta pārvalde strādā labi, tikai bieži ir situācijas, kad viņiem pietrūkst lemtspējas, lai palīdzētu iedzīvotājiem. “Cilvēki rūpējas, dara to labāko, bet viņi vieni nav darītāji – pagasts darītu visu, bet viņiem ir “sasietas rokas” – visu novads nosaka. Pagastu vadītājiem vajadzētu lielākas pilnvaras, lai paši izlemtu, kā cilvēkiem labāk,” saka Ilga.

Arī Skaidrīte Baidekalne no Ziemeru pagasta nebalsoja par tiem pašiem, par ko 2013.gada pašvaldību vēlēšanās. “Man gribētos, lai Alūksnes novadā uz vietas iedzīvotājiem pieejams vairāk dažādu specialitāšu dakteru – pastāvīga LORa nav, urologa arī pastāvīga nav. Brauc no citām pilsētām, paskatās analīžu rezultātus, izraksta zāles un viss! Man vajag vairāk,” viņa saka.

Savukārt Pededzes pagasta vēlēšanu iecirknī, kas izvietots Pededzes tautas nama ēkā, “Alūksnes Ziņas” iegriezās piektdien. Komisijas locekles atzina – vēlētāji nāk labā noskaņojumā. “Pirmajās divās dienās nobalsoja 20 iedzīvotāji, piektdien līdz pusdienlaikam – vēl 16. Cilvēki vairāk kā iepriekšējās vēlēšanās izmantoja iespēju nobalsot pirms vēlēšanu dienas. Ir, kas ilgāk uzturas kabīnē un domā, ir, kas ātri izdara savu izvēli. Vēlētāji ir zinoši – daudz jautājumu neuzdod. Kopumā iecirknī gaidām 482 vēlētājus. Paredzams, ka ne visi atnāks, jo, piemēram, ir jaunieši, kuri studē ārpus novada, viņiem tagad ir eksāmenu laiks, tādēļ maz ticams, ka atbrauks nobalsot,” stāsta Pededzes pagasta vēlēšanu komisijas locekles Daiga Vītola un Jūlija Bogdanova.

Kategorijas