Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Alsviķu kultūras nama vēlēšanu iecirknī daudz vēlētāju

Arī Alsviķu kultūras nama vēlēšanu iecirknī daudzu vēlētāju rokas vēra kultūras nama durvis, lai izdarītu savu izvēli. Priekšpusdienā dažu brīdi pie kabīnēm pat veidojās īslaicīga rinda. Alsviķu kultūras nama vēlēšanu komisijas priekšsēdētāja Dace Alksne atzīst – balsot nāk dažāda vecuma iedzīvotāji, tostarp ļoti cienījamu vecumu sasniegušie. “Esam saņēmuši 13 pieteikumus balsošanai mājās – gan Karvā, Rezakā, Alsviķu centrā no cilvēkiem, kuriem ir veselības problēmas un kuri ir gados veci. Iepriekšējā balsošanā pirmajā dienā mūsu iecirknī atnāca tikai 2 vēlētāji, otrajā – 7, bet trešajā – gandrīz 30. Sestdienas pusdienlaikā varu teikt, ka priekš Alsviķu pagasta vēlētāji varētu būt aktīvāki – ir bijuši aktīvāki vēlēšanu gadi. Mūsu iecirknī šogad pirmo reizi būs aizpildīto vēlēšanu zīmju skenēšana, tādēļ kabīnēs uz galdiem esam nolikuši arī lineālus, lai vēlētāji varētu novilkt precīzu līniju, svītrojot kandidāta vārdu, uzvārdu. Tā rīkojāmies, uzklausot citu iecirkņu pieredzi, kuros jau šī sistēma ieviesta, jo ir ļoti svarīgi, lai līnija novilkta precīzi,” saka D.Alksne.

Uzrunātie Alsviķu pagasta iedzīvotāji uzsvēra – balsoja par tiem kandidātiem, kuri apņēmušies neaizmirst pagastu iedzīvotājus. “Balsoju par tiem, kuri atbalsta laukus, citādi pilsētai par labu 2 procenti budžeta līdzekļu noņemti no pagastiem – tas man nepatīk. Manuprāt, tas nav godīgi, jo pagastu iedzīvotāji ne ar ko nav sliktāki. Uzskatu, ka 2013.līdz 2017.gada sasaukuma deputāti Alūksnes novadā ir strādājuši labāk, nekā laika posmā no 2009.līdz 2013.gadam, kad bieži bija dumpis uz kuģa un portfeļu pārdalīšana, kad Alūksnes novadam nauda plūda garām, bet kaimiņu novadi zēla. Ir bijusi mierīga līdzāspastāvēšana. Alasviķu pagastā viss notiek tā, kā vajag – jā, ceļus vajadzētu vairāk remontēt, bet naudas ir tik, cik ir – to pats zinu. Kas vajadzīgs, lai lauku sēta varētu pastāvēt? – elektrība, sakari un ceļš! Ja viens no trim apstākļiem nav, tad ir ļoti grūti. No jaunā sasaukuma deputātiem neko revolucionāru negaidu – lai atgriež pagastiem noņemtos 2 procentus finansējuma! Vairāk finansējuma vajadzētu kultūrai atvēlēt,” saka Gunārs Birznieks no Alsviķu pagasta, kurš savulaik bijis Alsviķu pagasta padomes priekšsēdētājs.

Gunta no Alsviķu pagasta atzīst – ilgi nedomāja, par ko balsot: kritēriji bija personības un viņu padarītie darbi. “Uzskatu, ka šoreiz sarakstos ir daudz cilvēku, kurus pagastu iedzīvotāji nemaz nepazīst. Domāju, ka pēdējos gados Alūksnes novadā strādāts labi – cenšas jau: iekārto sporta laukumus, sociālie darbinieki ir atsaucīgi un pretimnākoši. Protams, vienmēr var labāk! Jaunie deputāti varētu vairāk domāt, kā palīdzēt tiem cilvēkiem, kuri paši nevar par sevi pastāvēt: gados vecie cilvēki, vientuļie, invalīdi. Darbavietas vairāk vajadzētu – Alsviņu pagastā ir skola, bērnudārzs, kāds veikals un viss,” viņa saka.

Jānis Birznieks no Alsviķu pagasta balsoja par to pašu sarakstu, par kuru 2013.gadā, jo uzskata, ka ir labi strādājuši. “Redzu, ka darbi novadā tagad iet uz priekšu, salīdzinot ar pirmo novada domes sasaukumu, kam darbi tā nevedās. Pie labajiem darbiem var minēt ceļu remontus, Alūksnes pilsētas sakārtošanu – pilsēta ir sakopta, skaisti apstādījumi ierīkoti. Būtu labi, ja jaunā sasaukuma deputātiem izdotos panākt, lai Alūksnē uzceļ sporta halli. Bet tikai uz parāda – kredīta – to nevajadzētu darīt. Sporta halli jābūvē, ja izdodas piesaistīt arī Eiropas naudu vai valsts finansējumu. Lielus parādus novadam nevajag taisīt,” saka J.Birznieks.

Ranta no Alsviķu pagasta atzīst, ka dzīvo vientuļi un attāli no pagasta centra: priekšstatu par novada dzīvi viņa veido, lasot vietājo presi un uzklausot draugu, paziņu stāstīto. “Iepriekš biju jau izdomājusi, par ko balsot, lai iecirknī rindu neveidoju!” viņa smaidot nosaka. “Priekšvēlēšanu avīzēs gan kandidāti tikai solīja, ko uzlabos pilsētā, bet man vairs nav spēka baudīt Alūksnes skaistumu – pagastus nevar aizmirst,” pārliecināta Ranta, kurai nākamgad paliks 80 gadu.

Dina no Alsviķu pagasta uzsver – noteikti nebalsoja par tiem pašiem kandidātiem, par kuriem 2013.gada pašvaldību vēlēšanās, jo pilnībā neapmierina viņu paveiktais. “Alūksnes novada pagasti paliek arvien tukšāki un tukšāki – rūpējas tikai par Alūksnes pilsētu! Viennozīmīgi – lauki ir pilnīgi aizmirsti un nav nevienam vajadzīgi... Viens vadītājs uz trim pagastiem – tas nav pareizi! Vēlētos, lai jaunievēlētie deputāti dara visu, lai iedzīvotāji nepamet Alūksnes novadu, jo iedzīvotāju skaits katru gadu turpina samazināties – to ietekmē ne tikai demogrāfiskā situācija, cilvēki turpina izbraukt uz ārzemēm, jo nav darba,” saka Dina.

Alsviķietis Gatis Dambis uz vēlēšanām bija atnācis kopā ar sievu Esteri un dēliņu Ričardu. G.Dambis atzīst: kas dara, par tiem balsoja, bet kas nedara – par tiem nebalsoja. “Manuprāt, Alūksnes novadā pēdējos četros gados daudz kas labs izdarīts – Alūksne ir attīstījusies, Alsviķos tūlīt remontēs ceļu gar bērnudārzu, ir estrāde uzcelta, kultūras nams atremontēts. Jaunie deputāti lai rūpējas par iedzīvotājiem, tad viss būs kārtībā!” viņš saka.

Kategorijas