Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Zaļo un zemnieku savienība nostiprina pozīcijas Alūksnes novadā

Līga Vīksna

2017. gada 9. jūnijs 08:22

938

Alūksnes novada iedzīvotāji izdarījuši izvēli par to, kuri 15 deputāti turpmākos četrus gadus pieņems lēmumus par novada ikdienas dzīvi. “Alūksnes Ziņu” uzrunātie vēlētāji vēlēšanu dienā atzina: lai jaunie deputāti patiesi strādā iedzīvotāju labā un attīsta arī pagastus, ne tikai pilsētu.

Pilsoniski atbildīgi

Šajās pašvaldību vēlēšanās Latvijā kopumā piedalījušies 50,41 % balsstiesīgo. No Alūksnes novada piedalījušies 47,21 % vēlētāju, kas ir mazāk nekā Vidzemē kopumā (49,53 %). Salīdzinoši – tas ir vairāk nekā 2013.gada Alūksnes novada pašvaldības vēlēšanās, kad aktivitāte bija 43,82 %, bet mazāk nekā 2009.gada Alūksnes novada pašvaldības vēlēšanās (50,45 %). Lielākā vēlētāju aktivitāte šogad bijusi Alūksnes pilsētas iecirkņos, Annas, Strautiņu, Bejas, Jaunlaicenes, Mārkalnes iecirkņos, savukārt zemākā - Pededzes (34,45 %), Malienas (38,36 %), Veclaicenes (39,42 %) un Alsviķu (41,97 %) iecirkņos. Alūksnes novada vēlēšanu komisijas priekšsēdētāja Baiba Meistere pozitīvi vērtē vēlētāju aktivitāti šogad. “Novadā ir manāma attīstība. Pieļauju, tas veicinās to, ka nākamajās pašvaldības vēlēšanās aktivitāte būs vēl lielāka. Iedzīvotāji ir pilsoniski atbildīgi,” viņa saka.

Šogad 8 no 21 Alūksnes novada vēlēšanu iecirkņa aizpildītās vēlēšanu zīmes tika skenētas, automatizējot balsu skaitīšanu. B.Meistere uzsver - vēlēšanu zīmes ir lietderīgi elektroniski skenēt iecirkņos, kur nobalso vairāk par 250 vēlētājiem. “Šogad, tāpat kā iepriekšējos gados, skenēšanu veicām visos četros Alūksnes iecirkņos, Kolberģī un Ziemerī, bet pirmo reizi – arī Liepnā un Alsviķos,” saka B.Meistere.

Novērotājs no Sanktpēterburgas

No 6251 Alūksnes novada iedzīvotāja, kas nobalsoja, tika saņemtas 3 sabojātas aploksnes, 15 tukšas un 77 ar dažādām zīmēm (vairākām) vienā aploksnē. “77 ir liels skaits, un tas rosina domāt, ka turpmākajos gados papildus jāveic sabiedrībai skaidrojošais process par vēlēšanām,” secina B.Meistere.

Šīs vēlēšanas Alūksnes novadā bija īpašas arī ar to, ka tajās piedalījās novērotājs no Krievijas Federācijas – žurnālists no Sanktpēterburgas. B.Meistere uzsver, ka tā ir izplatīta prakse visā pasaulē, arī viņa pati savulaik Latvijas vēlēšanu komisiju locekļu komisijas sastāvā devusies uz Baku Azerbaidžānā novērot vēlēšanu norisi. “Kā žurnālists viņš ir specializējies vēlēšanu norises atspoguļošanā. Kā novērotājs piedalījies arī citās valstīs. Viņš atzinīgi novērtēja Latvijas caurspīdīgo un pārskatāmo vēlēšanu sistēmu un to, ka ik mirkli, tiklīdz balsis skaita, jaunākos rezultātus jau var elektroniski redzēt visā valstī,” saka B.Meistere.

ZZS - pārliecinoša uzvara

35,81 % jeb 2238 vēlētāji balsoja par Zaļo un zemnieku savienību, kas no 15 deputātu vietām ieguva trešdaļu – 5 vietas. Tas ir par vienu vietu vairāk nekā šajā sasaukumā. Atkārtoti ievēlēti Arturs Dukulis (3431 balss), Modris Lazdekalns (2401 balss) un Viola Aija Kaparšmite (2205 balsis), no jauna – Druvis Mucenieks (2314 balsis) un Jānis Zeltiņš (2216 balsis). Visvairāk svītrojumu ZZS sarakstā saņēmuši Anita Pētersone (332), Sergejs Balans (308) un V.A.Kaparšmite (288). Visvairāk plusu ir A.Dukulim (1308), M.Lazdekalnam (354) un D.Muceniekam (307). A.Pētersone sarakstā startēja ar 4.numuru, bet pēc vēlētāju gribas paušanas noslīdējusi uz 13.vietu. Ar 6.numuru startēja Guntars Priedītis, bet pēc balsu skaita noslīdējis uz 14.vietu. Pārējie kandidāti savas vietas saglabājuši līdzvērtīgi kārtas numuram sarakstā.

Nomelnojošas kampaņas

A.Dukulis pateicas visiem, kuri piedalījās vēlēšanās, kā arī tiem, kuri balsoja tieši par ZZS. “Patīkami, ka par ZZS nobalsots vairāk nekā 2013.gadā. Paldies vēlētājiem, ka analizēja un izvērtēja, jo pret ZZS pirms vēlēšanām tika vērstas vairākas nomelnojošas kampaņas ar mērķi izmainīt iedzīvotāju noskaņojumu. Tika izplatītas skrejlapas, stāstīts, ka Dukulis grib likvidēt Alūksnes slimnīcu, sniegtas nepatiesas ziņas internetā. Paldies cilvēkiem, kuri saprata, ka ar šādiem lētiem trikiem viņus nevar nopirkt. Vai man ir aizdomas, kas to veica? Neviens no Latvijas otras malas to nedarīja, protams, ka alūksnieši paši. Varu izteikt tikai minējumus. Patīkami, ka no mūsu saraksta ievēlēti arī jauni deputāti. Viņiem šī būs iespēja gūt pieredzi, lai strādātu ilgtermiņā. Viņi nebaidījās kļūt publiskas personas, saņemt arī sitienus un izgāja īstas ugunskristības. Nebūs tā, kā sabiedrībā jau izskan, ka nu vecie komandēs jaunos. Tāpat kā līdz šim nevienu lēmumu nepieņemšu vienpersoniski, bet vispirms izrunāšu ar ievēlētajiem kolēģiem, maksimāli konsultējoties arī ar citiem,” saka A.Dukulis.

Grib vienotu koalīciju

A.Dukulis uzsver, ka šonedēļ jau sācis sarunas ar visu ievēlēto partiju līderiem. “Es nenovelku nekādas līnijas – esmu gatavs strādāt ar visu ievēlēto partiju deputātiem. Esmu definējis savu nostāju. Tagad viņiem ir dots laiks visu apdomāt un izrunāt ar savu partiju cilvēkiem, lai pēc tam, nākot uz sarunu otro apli, viņi varētu paust jau visu savu ievēlēto deputātu redzējumu par domes struktūru un darāmajiem darbiem, arī gaidāmajām reformām. Lai, sākot darbu jaunajā un vienotajā koalīcijā, nebūtu pārmetumu, ka kaut kas iepriekš nav izrunāts. Šobrīd amatus nedalām – nevienam neko neesmu piedāvājis un nepiedāvāšu, kamēr neuzklausīšu katras partijas deputātu redzējumu,” norāda A.Dukulis. Vai novada mēram paliks divi vietnieki? A.Dukulis atzīst, ka iespējami visādi varianti. “ZZS ir piecas vietas, bet, lai izveidotu spēcīgu koalīciju, vajag pārliecinošu vairākumu. Koalīciju neveidošu pēc vienkārša matemātiska pārsvara, bet tādu, lai varam vienoti strādāt ilgtermiņā, optimizētu domes darbu. Lai nav tā, ka kāds jau sākumā pasaka, ka aiziet dziļā opozīcijā,” uzsver A.Dukulis.

Smagi zaudējumi

1253 vēlētāji jeb 20,05 % balsojuši par “Vidzemes partiju/Latvijas Reģionu apvienību”, kas ieguva 3 deputātu vietas – tikpat, cik 2013.gadā. Atkārtoti ievēlēti Aivars Fomins (1657 balsis) un Laimonis Sīpols (1374 balsis), no esošajiem deputātiem nav ievēlēta Elita Laiva un Jānis Sadovņikovs, kuri palikuši kā 4. un 5.numurs. Toties no jaunajiem deputātiem ir ievēlēts Verners Kalējs (1407 balsis). Visvairāk svītrojumu saņēmušas Mudīte Egle (211), Sarmīte Meļķe (194) un Ieviņa Āboltiņa (191). Visvairāk plusu – A.Fominam (559), V.Kalējam (313), L.Sīpolam (284). No 16. uz 7.vietu pakāpusies Ilze Rubene, no 12. uz 6.vietu - Jānis Stabingis, bet no 6. uz 12.vietu noslīdējusi Evija Eglīte, no 9. uz 17.vietu - M.Egle, no 10. uz 18.vietu – S.Meļķe.

A.Fomins šādus rezultātus neuzskata par pozīciju zaudēšanu. “2013.gadā mums bija 3 vietas, bet pēc vēlētāju skaita bijām trešie. Šogad arī ir 3 vietas, bet pēc vēlētāju skaita esam otrie – aritmētiski esam uzlabojuši sniegumu. Mums ir arī smagi zaudējumi – ļoti žēl, ka netika ievēlēta Elita Laiva, kurai ir liela un vērtīga pieredze pašvaldības darbā, viņa ir nesavtīgs darbinieks, novada patriots. Tā bija iedzīvotāju izvēle – mums ar to tagad ir jādzīvo. Nē, V.Kalējs mūsu ierasto sastāvu neizjauca. Sastāvs tagad būs citādāks, strādāsim. V.Kalējs arī ir personība,” saka A.Fomins. Viņš uzsver, ka darāmā novadā ir daudz. “Ja paliksim strādāt izglītības un sociālajā jomā, turpināsim darbu pie pansionāta izveides Mālupē, sociālā centra izveides Uzvaras ielā, par skolu tīklu, joprojām aktuāls ir slimnīcas jautājums. Nav laika savā starpā ņemties – jādara darbi,” saka A.Fomins.

“Vienotībai” - viena vieta mazāk

Trešais populārākais saraksts bijis “Vienotībai” - par to nobalsoja 1109 vēlētāji jeb 17,74 %. Tomēr šajā sasaukumā “Vienotībai” domē būs vairs tikai 3, nevis 4 deputātu vietas. Atkārtoti ievēlēti trīs no esošajiem četriem deputātiem: Maruta Kauliņa (1341 balss), Dzintars Adlers (1242 balsis) un Askolds Zelmenis (1174). Domē vairs nestrādās Andis Zariņš, kurš palicis kā ceturtais. Visvairāk svītrojumu saņēmuši Jānis Liepiņš (260), Valda Zeltiņa (254) un Edvīns Fricis Svars (253). Visvairāk plusu ir M.Kauliņai (382), Dz.Adleram (342) un A.Zelmenim (201). Uz 4. no 17.vietas pakāpies A.Zariņš, uz 5. no 18.vietas - Jānis Skulte. Savukārt no 4. uz 10.vietu noslīdējis Mairis Arājs, no 3. uz 14.vietu - V.Zeltiņa, no 9. uz 18.vietu - J.Liepiņš.

Nav pa ceļam

Dz.Adlers par rezultātiem saka: “Protams, varēja būt labāk, bet ir tā, kā ir.” Tomēr viņš neuzskata, ka vēlētāju uzticība samazinājusies. “Varbūt par maz esam runājuši ar sabiedrību par to, ko mēs darījām domē kā otrā persona, kādi mums plāni. Jā, vēlētāju aktivitāte ir nedaudz lielāka kā iepriekš, bet tas kopumā nemaina viedokli par vēlētāju kā tādu. Ja mēs visi ikdienā uz ielas varbūt slikti izsakāmies par esošo situāciju valstī un novadā, tad vēlēšanas bija brīdis, kad paust nostāju un ievēlēt tos, kuriem rūp sava teritorija, kuri gatavi attīstīt un uzlabot vidējo dzīves kvalitāti novadā. Vēlētāji savu gribu ir pauduši. Varbūt viņi uzskata, ka tā ir pareizākā izvēle, kāda ir šobrīd,” domā

Dz.Adlers. Viņš uzsver, ka vēlas strādāt komandā, kam ir augsti mērķi, lielas ambīcijas. “Kam tādu nav, kas tikai tukši runā un meklē kritiku – ar tādiem mums nav pa ceļam. Šobrīd novadā prioritārs ir slimnīcas jautājums, kas nekavējoties jāatrisina valstiskā līmenī. Aktīvi jāgādā par investora piesaisti veselības centram, jādomā par procesiem izglītībā – kā strādāsim no 1.septembra, kas notiks ar Liepnas internātpamatskolu,” saka Dz.Adlers.

Bija viena, tagad divas

Ceturtā, kas saņēmusi lielāko vēlētāju atbalstu, ir “Nacionālā apvienība “Visu Latvijai!” - “Tēvzemei un Brīvībai/LNNK””: 727 vēlētāji jeb 11,63 %. Līdz šim domē apvienību pārstāvēja tikai viena deputāte – Jana Zilkalne, bet tagad būs 2 deputātu vietas. Ar 854 balsīm ievēlēta Līga Langrate, ar 829 balsīm – atkārtoti J.Zilkalne. Visvairāk svītrojumu saņēmuši Druvis Tomsons (138), Laima Muhametova (125) un J.Zilkalne (123). Visvairāk plusu ir L.Langratei (230), J.Zilkalnei (225) un D.Tomsonam (208). No 18. uz 6.vietu pakāpies Juris Ģērmanis, no 12. uz 7.vietu - Ilgvars Vaskis, no 16. uz 10.vietu - Kaspars Palms, bet no 5. uz 18.vietu noslīdējusi L.Muhametova, no 9. uz 16.vietu - Antra Lielmane.

L.Langrate pateicas visiem vēlētājiem, jo procentuāli apvienības atbalstītāju skaits ir gandrīz dubultojies. “Tas ir labs rezultāts! Ļoti laba ziņa ir, ka novadā palielinājusies vēlētāju aktivitāte – cilvēki domā, vērtē. Mēs noteikti būsim pozitīvi noskaņoti un atbalstīsim visas labās lietas novadā atbilstoši saviem principiem. Šobrīd notiek sarunas par domes vadības un struktūras modeli. Mēs tomēr iestāsimies, lai domes vadītājam būtu tikai viens vietnieks, jo divi ir par daudz,” saka L.Langrate.

Mandātu varbūt nemaz nenoliks

J.Zilkalnes ģimenē no šīs nedēļas ir ģimenes pieaugums. L.Langrate norāda, ka tas būs pašas J.Zilkalnes lēmums, vai uz bērna kopšanas atvaļinājuma laiku nolikt deputāta mandātu vai tomēr veiksmīgi apvienot abus pienākumus. “Tas nav nekas ārkārtējs, ka piedzimst bērniņš, jo šodien ir iespējams veiksmīgi organizēt darbu arī kopā ar mazuli. Jana ir solījusies piedalīties pirmajā jaunā sasaukuma domes sēdē - viņa ir gatava strādāt uzreiz. Ja viņa izlems uz laiku nolikt deputāta mandātu, tad uz to brīdi deputāta pienākumus pildīs nākamais saraksta kandidāts ar lielāko balsu skaitu - Druvis Tomsons,” norāda L.Langrate.

Saglabā savas 2 vietas

Tikpat, cik bija – 2 deputāta vietas, ieguvusi partija “Alūksne un novads – mūsu zeme”, par ko nobalsoja 646 vēlētāji jeb 10,34 %. Ievēlēti abi esošie deputāti – Mārtiņš Augstkalnietis (767 balsis) un Ainars Melders (734 balsis). Visvairāk svītrojumu saņēmuši Valfrīds Vilks (128), Gita Tortuze (123) un A.Melders (123). Visvairāk plusu – M.Augstkalnietim (205), A.Melderam (211) un Ilzei Līviņai (110). No 5. uz 11.vietu noslīdējusi Uva Grencione, no 10. uz 17.vietu - V.Vilks, bet no 9. uz 6.vietu pakāpusies Zanda Poruka, no 13. uz 9.vietu - Aleksandra Rakstiņa.

A.Melders saka paldies visiem vēlētājiem par uzticību un uzskata, ka partija savas pozīcijas saglabājusi. “Stabili. Varēja būt mazliet vairāk, bet daži aizgājuši pie citām partijām. Kopumā esam apmierināti. Vēlētāju aktivitāte ir ļoti liela, jo jāņem vērā, ka 1000 iedzīvotāji no Alūksnes novada ir izdeklarējušies. Novada iedzīvotāji ir malači!” uzskata A.Melders. Viņš pozitīvi vērtē to, ka ZZS sākusi sarunas ar visām partijām, nepieļaujot domu par opozīciju. “Darbs domē visiem ir viens. Apsveicami, ka A.Dukulim izteikta lielāka uzticība. Mēs noteikti iestāsimies par sociālo un kultūras jomu,” saka A.Melders.

Ko domā jaunie?

Tikai 185 vēlētāji jeb 2,96 % nobalsoja par Latvijas Sociālistiskās partijas sarakstu, tādēļ novada domē neviens kandidāts neiekļuva. Saraksta līderis Vadims Savkovs secina, ka vēlētāji izbraukuši no novada vai arī palikuši kūtri, tādēļ arī kopumā tik zema vēlētāju aktivitāte. “Trešais variants – cilvēki ir apmierināti ar to, ko viņiem šobrīd piedāvā. Lai dzīvo tā, kā dzīvo, un pēc tam nesūdzas,” viņš saka.

Kopumā Alūksnes novada domē ievēlēti 11 esošie deputāti un 4 jauni: pašvaldības sabiedrisko attiecību speciālists Druvis Mucenieks, kurš būs visjaunākais deputāts (26 gadi), galdnieks Jānis Zeltiņš, finanšu vadītāja Līga Langrate un uzņēmējs Verners Kalējs, kurš bija novada domes deputāts arī pirmajā sasaukumā. V.Kalējs uzskata, ka novada turpmāko darbu noteiks A.Dukuļa lēmums. “Alūksnes novadā nekādu izmaiņu nebūs, ja Dz.Adlers turpinās ieņemt vienu no vadošajiem amatiem – turpināsies miljoniem vērtie projekti, bezjēdzīga naudas šķiešana dažādos virzienos. Novēlu A.Dukulim būt prātīgam un septiņas reizes nomērīt, pirms nogriež, jo tas būs svarīgi visiem. Uzskatu, ka domē var izveidot spēcīgu koalīciju, kurā “Vienotība” var arī nebūt,” saka V.Kalējs.

Pārsteigti par ievēlēšanu

D.Mucenieks atzīst – ir pārsteigts, ka ticis ievēlēts. “Domāju, ka vēlētāji vairāk balsos par pieredzējušākiem kandidātiem, bet gan es, gan J.Zeltiņš ar pirmo reizi esam iebalsoti. Tas apliecina, ka iedzīvotāji starp deputātiem grib redzēt arī gados jaunus cilvēkus. Izjūtas ir interesantas. Ir prieks, ka izdevās, bet ir arī satraukums, jo tā ir liela atbildība. Esmu saņēmis gan apsveikumus, gan atgādinājumus, ka nu būs jāstrādā – mani uzmana. Bet esmu tam gatavs! Alūksnes novads ir mazs – nav ko savā starpā strīdēties, bet visiem kopā jāstrādā,” viņš saka. Šobrīd viņš nevar viennozīmīgi pateikt, ka deputāta pienākumi netraucēs veikt tiešos darba pienākumus.

Arī J.Zeltiņš ir ļoti pārsteigts, ka ticis ievēlēts. “Paldies vēlētājiem – visiem! Deputātam ir daudz pienākumu. Iedzīvotāji gaida pozitīvu iznākumu pilsētas, novada labā. Tiešajam darbam deputāta pienākumi netraucēs. Pirmais darbs? To izrunāsim starp ZZS deputātiem un izvērtēsim,” viņš saka.

Šobrīd vēl nav zināms, kad sasauks Alūksnes novada domes jaunā sasaukuma pirmo domes sēdi.

Kategorijas