Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Apes novadā gaidāma vadības maiņa

Agita Bērziņa

2017. gada 9. jūnijs 08:26

531

Apes novada pašvaldības vēlēšanās vislielāko vēlētāju atbalstu guva vēlētāju apvienības “Mēs savam novadam” saraksta līdere līdzšinējā domes priekšsēdētāja Astrīda Harju. Tomēr vietējā domē viņa būs pavisam īsu brīdi, jo ir izlēmusi uz laiku doties strādāt Saeimā.

Šāda iespēja viņai ir, jo "Vienotības" Saeimas deputāts Vilnis Ķirsis ir ievēlēts Rīgas domē un viņam ir jānoliek Saeimas deputāta mandāts. "Vienotības" sarakstā nākamais kandidāts uz vietu parlamentā ir ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens, kurš pieņems mandātu, bet uzreiz to arī noliks, lai turpinātu vadīt Ekonomikas ministriju. Nākamā aiz viņa "Vienotības" sarakstā ir A.Harju, kurai ir iespējas saņemt mandātu uz laiku, kamēr A.Ašeradens ir ministrs, bet maksimums līdz nākamā gada rudenim, kad notiks Saeimas vēlēšanas. A.Harju izlēmusi pieņemt Saeimas deputāta amatu, lai strādātu sava reģiona labā. “Tas ir unikāls gadījums. Likumā ir atrunāts, ka es varu uz laiku nolikt deputāta mandātu pašvaldībā un pēc tam atgriezties atpakaļ. Ja es varu pastrādāt sava reģiona labā Saeimā, tad tas ir jāizmanto. Strādāšu mūsu cilvēku labā,” teic A.Harju. Viņa nedomā, ka, izdarot šādu izvēli, pievīlusi vēlētājus. “Es strādāšu viņiem. Man ir iespēja uz laiku pastrādāt plašākā spektrā, un tas ir jāizmanto,” pārliecināta A.Harju.

Strādājot Saeimā, A.Harju grib būt klāt visiem ar izglītību saistītiem jautājumiem.

Kurš būs pēctecis?

“Plānoju strādāt izglītības komitejā. Esmu tam uzrunāta un piekritusi. Spriežot par izglītības sistēmas reformu, varēšu paust viedokli, ka mazajiem bērniem skolai jābūt iespējami tuvāk dzīvesvietai. Arī runājot par internātskolām, varēšu paust to pašvaldību nostāju, kurās ir internātskolas. Tie ir jautājumi, par kuriem esmu gatava runāt un argumentēt,” norāda A.Harju. Kad A.Harju ir jāsāk strādāt Saeimā, vēl nav zināms. Vēl jāpasludina Rīgas domes vēlēšanu rezultāti, Vilnim Ķirsim jāpieņem domes deputāta mandāts un jānoliek Saeimas mandāts. “Tas ir garš process. Pagaidām nekur neaizeju un strādāšu jaunajā domes sasaukumā,” teic A.Harju.

Kā savu pēcteci Apes novada domes vadītāja amatā A.Harju labprāt redzētu savu vietnieku Jāni Libertu, kurš arī ir no saraksta “Mēs savam novadam”. Vai būt par domes priekšsēdētāju, J.Liberts lems tad, kad būs piedāvājums. “Ir pāragri par to runāt. Domes sēdē 20.jūnijā mans priekšlikums būs par priekšsēdētāju apstiprināt A.Harju. Kad kaut kas mainīsies, tad arī domāsim,” īsi komentē J.Liberts.

34 balsis nepieskaita

Apes novadā vēlēšanās piedalījās 1417 iedzīvotāji, kas ir 48,21 % no balsstiesīgo skaita. Vēlētāju aktivitāte bijusi par 4 % lielāka nekā 2013.gadā. Apes novada vēlēšanu komisijas priekšsēdētājs Guntars Pihlis stāsta, ka vēlēšanas Apes novadā noritējušas mierīgi un pārkāpumi nav konstatēti. Uz nepareizu iecirkni balsot devies viens vēlētājs. Viens vēlētājs bija ieradies vēlēt ar pasi, kurai beidzies derīguma termiņš. Aizķeršanās balsu skaitīšanā nebija. Par derīgām vēlēšanu komisija atzina 1383 vēlēšanu zīmes. “34 vēlēšanu zīmes nebija derīgas: 32 aploksnēs bija ielikts vairāk nekā viens saraksts, bet 2 aploksnes bija tukšas. Bojātu vai saplēstu aplokšņu nebija,” stāsta G.Pihlis. Jaunais Apes novada domes deputātu sastāvs uz pirmo sēdi sanāks 20.jūnijā pulksten 10.00 Apes tautas nama lielajā zālē.

Piepildās prognozētais

Par A.Harju vadīto sarakstu "Mēs savam novadam" balsis atdeva 698 vēlētāji jeb 49,26 % no visu balsstiesīgo skaita. A.Harju saņēma visvairāk pluszīmju - 376 un arī vismazāk svītrojumu – 71. Saraksts ieguva četras deputātu vietas. Pati A.Harju vēlēšanu rezultātus vērtē duāli. “Paldies visiem vēlētājiem, kuri atnāca un izdarīja savu izvēli. Pārstāvot vēlētāju apvienību “Mēs savam novadam”, pateicos īpaši tiem, kuri savu balsi atdeva mums un izdarīja par mums pozitīvas atzīmes vēlēšanu zīmēs. Pateicos arī tiem, kuri norādīja, ka ne viss mūsu darbos patīk. Gribējām pārvarēt 50 % robežu, bet, tā kā sarakstu bija ļoti daudz, tad piepildījās tas, kā biju prognozējusi, – no saraksta “Gaujiena” ir divi deputāti, no pārējiem sarakstiem – pa vienam. Komanda ir laba, ievēlēti atbildīgi cilvēki. Ir arī jauni, kurus es personīgi nepazīstu,” teic A.Harju. 2013.gadā “Mēs savam novadam” atbalstīja 67,12 % vēlētāju.

Tuvu ideālam

Aizejot A.Harju strādā uz Saeimu, vieta domē tiks Dinai Meisterei, kura sarakstā palika piektā. Viņa ir gatava kļūt par deputāti un strādāt domē, taču neslēpj, ka būs ļoti grūti savienot direktores darbu vidusskolā ar darbu domē un veltīt laiku arī ģimenei. “Jau šobrīd ļoti daudz sava laika veltu darbam skolā, bet līdz ar darbu domē tas būs jāveltī arī deputāta pienākumu pildīšanai. Bez ģimenes atbalsta tas nebūs iespējams. Ļoti ceru, ka mani tuvākie cilvēki mani sapratīs un palīdzēs. No mandāta nedomāju atteikties, jo šis ir ļoti grūts laiks, un ceru, ka varēšu ko darīt, piemēram, izglītības labā,” teic D.Meistere. Viņa par deputāti kļūs pirmo reizi. “Būt deputātam ir ļoti liela atbildība. Būs ļoti daudz jāmācās, jo nedrīkst būt šaurs skatījums uz lietām vai koncentrēties tikai uz izglītību vai kultūru. Jāredz, kas notiek visapkārt,” skaidro D.Meistere. A.Harju izvēli doties strādāt uz Saeimu viņa atbalsta, taču neslēpj – novadam tas būs zaudējums. “A.Harju ir viens no tiem cilvēkiem, kas reāli skatās uz esošo situāciju gan ar savu sievišķo šarmu, gan zināšanām. Nebaidos teikt, ka viņa kā domes vadītāja bija tuvu ideālam,” uzskata D.Meistere.

Pārsteigums visiem

Vēlētāju apvienība “Gaujiena” vēlēšanās startēja otro reizi. Šoreiz sarakstam veicās labāk - to atbalstīja 18,07 % vēlētāju (2013.gadā - 11,6 %). Līdz ar to viena deputāta vietā ievēlēti divi – saraksta līderis Andris Rubins, kurš domē ievēlēts otro reizi, un Jānis Uskliņģis, kurš no saraksta 11.vietas pacēlies uz 2.vietu. Sarakstā ar otro numuru startēja Gundega Sauškina, kura palika ceturtā. “Viss ir tā, kā cerēts, – ieguvām divas deputātu vietas. Esam priecīgi! Kā skaidrotu lielo vēlētāju atbalstu? Sarakstā iekļāvām cilvēkus no visiem pagastiem,” saka A.Rubins. Vēlētāju lielais atbalsts J.Uskliņģim ir pārsteigums visiem. “Tas ir pārsteigums gan man, gan viņam pašam un visiem pārējiem. Viņš noteikti darbosies domē,” saka A.Rubins.

J.Uskliņģis ir jaunākais domē ievēlētais deputāts. Viņam ir 33 gadi, viņš saimnieko Trapenes pagasta zemnieku saimniecībā “Lejasalkšņupes”. Vēlēšanās viņš startēja pirmo reizi un arī ievēlēts pirmo reizi. J.Uskliņģis neslēpj, ka par savu ievēlēšanu ir pārsteigts. “Ja godīgi, necerēju, ka mani ievēlēs. Domas un sajūtas šobrīd vēl nav kā deputātam, jo nespēju noticēt, ka tiešām tā noticis. Nezinu teikt, kādēļ vēlētāji izrādījuši man tik lielu uzticību,” teic J.Uskliņģis. Lai arī pārsteigums ir liels, deputāta mandātu viņš nedomā nolikt. “Ja cilvēki ir man izrādījuši tādu uzticību, būtu nepareizi nolikt mandātu,” teic jaunais deputāts. Viņš ir pārliecināts, ka veiksmīgi varēs apvienot darbu zemnieku saimniecībā ar deputāta pienākumu pildīšanu. “Būt deputātam nozīmē lemt lietas, kas cilvēkiem svarīgas, rādīt priekšzīmi citiem. Esmu ievēlēts, un cilvēki kaut ko no manis gaida - tas ir skaidrs,” teic viņš.

Būt Saeimā – laba iespēja

A.Rubins atbalsta A.Harju lēmumu doties strādāt uz Saeimu, sakot, ka tā ir laba iespēja gan pašai A.Harju, gan novadam. Kas varētu nākt viņas vietā? A.Rubins saskata vairākas iespējas. “Varianti ir vairāki. Otrais lielākais balsu skaits aiz A.Harju sarakstā ir Ilutai Apinei. Otrs variants – Jānis Liberts, kurš bija A.Harju vietnieks. Vēl var būt trešais variants – koalīciju veido pārējie saraksti, bet par to pagaidām nav runāts,” saka A.Rubins. Uz jautājumu, vai viņš pats būtu gatavs ieņemt priekšsēdētāja amatu, A.Rubins teic, ka vairāk nē nekā jā. “Ir iesākti darbi, no kuriem, kļūstot par priekšsēdētāju, būtu jāatsakās. No daudz kā būtu jāatsakās,” teic A.Rubins.

Informēs par domes darbu

Pirmo reizi vēlētāji varēja izdarīt izvēli par labu vēlētāju apvienībām “Rītausma” un “Vireši”. No abām apvienībām ievēlēts pa vienam kandidātam - sarakstu līderes Veneranda Kustova no “Rītausmas” un Una Reķe no “Virešiem”. Par "Rītausmu" balsoja 13,48 %, par "Virešiem" – 9,24 %. V.Kustova ar vēlēšanu iznākumu ir apmierināta. “Kā bija cerēts, tā arī piepildījies. Mērķis bija, lai no katra Gaujienas saraksta ievēlētu vienu deputātu. Tikām pie trīs vietām,” teic V.Kustova. Lai arī sarakstā viņa bija pirmā persona, pati pieļāvusi iespēju, ka par kādu citu no viņas saraksta balsos vairāk. “Esmu senioru padomes priekšsēdētāja, un acīmredzot šie pēdējie divi trīs gadi, kad esmu darbojusies kopā ar senioriem, devuši stimulu vairāk balsot par mani,” stāsta V.Kustova. Arī tagad, kad ievēlēta par deputāti, seniori aizmirsti netikšot. “Tāpat rīkošu sapulces un aktivitātes. Atliks laiks arī senioriem. Domāju, ka būs pat pretēji – varēšu tikties vairāk, stāstīt aktualitātes un sniegt informāciju par Apes domes darbu, lēmumiem un projektiem. Līdz šim iedzīvotāju sapulces nenotika un cilvēki nezināja, kas notiek novadā,” atzīst V.Kustova.

Zina, cik domē grūts darbs

Viņa zina, ka darbs domē nebūs viegls. “Būt deputātam nozīmē uzņemties lielu atbildību it visās jomās. Būs jāpadziļina zināšanas, lai izprastu lēmumprojektus, projektus, dokumentus, lai gan diezgan daudz dokumentu jau pārzinu, jo esmu grāmatvedis-ekonomists. Ja reiz cilvēki balsoja, tad cilvēku uzticība ir jāattaisno. Variantu vairs nav,” teic V.Kustova. Viņa atbalsta A.Harju lēmumu izmantot iespēju strādāt Saeimā. “Lēmums ir ļoti pareizs. A.Harju ir apņēmīga. Tikai ar viņas apņēmību ir panākts, ka ceļš Līzespasts – Trapene ir ļoti labs. Acīmredzot viņa jūt, ka šādā veidā var palīdzēt novadam, panākt labvēlīgus lēmumus,” skaidro V.Kustova.

Krēsls un amats nav pašmērķis

U.Reķe nejūtas pārsteigta par savu ievēlēšanu. “Krēsls un amats nav pašmērķis, bet gan tikt tuvāk informācijai, iespējas kaut ko ietekmēt un izteikt savu viedokli. Kādi būtu darāmie darbi, runāšu kopā ar saraksta cilvēkiem, jo es tomēr neesmu nākusi viena, bet ar savu sarakstu, un, pateicoties viņiem, esmu tikusi par deputātu. Tā nav mana uzvara, bet gan visu kopīgais,” teic U.Reķe. Būt par deputātu, viņasprāt, nozīmē strādāt tā, lai cilvēkiem būtu labi. “Savienot darbu ar deputāta pienākumiem nebūs grūti. Sakarā ar skolu reorganizāciju, kas paredz ar jauno mācību gadu Sikšņu skolu pievienot Apes vidusskolai, mani darba pienākumi mazināsies – nebūšu vairs direktore, bet vietniece. Pienākumu skolā būs mazāk, tādēļ varēšu iesaistīties domes darbā,” skaidro U.Reķe.

Jānotur novads!

Tāpat kā apvienība "Mēs savam novadam", arī “Novadnieki” vēlēšanās startējuši visas trīs reizes, kopš dibināts novads. Lai arī “Novadnieki” guvuši vismazāko vēlētāju atbalstu – 7,55 %, jau trešo reizi par deputātu ievēlēts saraksta līderis Aivars Maltavnieks. Interesanti, ka A.Maltavnieks uzvarējis tikai ar vienas balss pārsvaru, otrajā vietā atstājot Andri Zeltiņu, kurš sarakstā no 10.vietas pacēlies uz otro. Savukārt viszemāk sarakstā noslīdējis Normunds Prazņicāns - no saraksta otrās vietas uz pēdējo, desmito. “Pārsteigumu vai negaidītu pavērsienu vēlēšanu rezultātos nav. Kādi būs svarīgākie jaunā sasaukuma darbi? Galvenais ir noturēties. Mēs tomēr esam mazs novads un, ja valdība lems par novadu optimizēšanu, neko nevarēsim izdarīt. Jāturpina iesāktie darbi. Gan Apes pilsēta, gan novada pagasti attīstās,” saka A.Maltavnieks. Viņš atbalsta A.Harju lēmumu strādāt Saeimā. “Domāju, ka viņa rīkojas pareizi. Kāpēc gan neizmantot izdevību! Kas varētu nākt viņas vietā, šobrīd nevaru atbildēt. Kad sanāks visi kopā, tad arī spriedīs un lems,” saka A.Maltavnieks.

Fakti

Apes novada pašvaldības vēlēšanās piedalījās mazāk nekā puse balsstiesīgo – 48,12 %, kas gan ir par 4 % vairāk nekā 2013.gadā, bet mazāk kā 2009.gadā (52,58 % balsstiesīgo). Apes tautas nama iecirknī lielākā daļa (78,28 %) vēlētāju balsoja par “Mēs savam novadam”, arī Trapenes kultūras nama iecirknī 44 % vēlētāju atbalstīja šo sarakstu. Gaujienas tautas nama iecirknī 44,54 % balsoja par “Rītausmu”, 32,79 % - par “Gaujienu”. Virešu saieta nama iecirknī 48,68 % balsoja par sarakstu “Vireši”.

Kategorijas