Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Pededzē – skolu teātra svētki

Līga Vīksna

2017. gada 9. jūnijs 08:30

25

Pededzes pamatskolā 1.-2.jūnijā notika Alūksnes novada skolu teātra svētki, kuru tēma šogad bija “Cirks”. Svētki pulcēja 60 skolēnus – teātra mīļotājus un viņu pedagogus no Ilzenes (skolotāja Agita Līdumniece), Jaunlaicenes (Dina Kaktiņa) un Pededzes (Ieva Rakova) pamatskolām, kā arī Liepnas vidusskolas (Iveta Boroduška). Pededzē šādi svētki notika pirmo reizi. 
Top “Tropu fantāzija”Svētkus apmeklēja bērni no 1. līdz 9.klasei, daloties jauktās vecuma grupās un pārtopot par komandām “Tīģeri”, “Klauni”, “Čūskas”, “Peles” un “Akrobāti”. Katru dienu notika piecas radošās darbnīcas: iepazīšanās un saliedēšanās spēles (vadītājas Vēsma Kalēja un Daiga Sliņķe), improvizācijas (Ligita Smildziņa) – abas dienas, pasaku taka (Svetlana Veselova), valodas darbnīca (Ieva Rakova), burvju triki (Larisa Daņilova), dejas (Ludmila Uglovska), scenogrāfijas un noformējuma sagatavošana (Daiga Bukovska), tērpu gatavošana (Gaļina Tuvi) un grima darbnīca (Mārīte Pugeja). Noslēgumā iestudēja un izrādīja kopīgu izrādi “Tropu fantāzija”. Pededzes pamatskolas direktore Selga Bībere stāsta, ka skolas radošā un idejām bagātā skolotāja, teātra pulciņa vadītāja Ieva Rakova uzņēmās pasākuma organizēšanu un vadību. “Kopā ar biedrību “Pededzes nākotne” uzrakstījām projektu “Teātra svētki Pededzē “Tropu fantāzija””, ko iesniedzām Alūksnes novada pašvaldībā, gūstot 344 eiro finansējumu. Savukārt 369 eiro ir biedrības ieguldījums – mūsu brīvprātīgais darbs, kopā projekta izmaksas ir 713 eiro,” stāsta S.Bībere. 
Pededzē – pirmo reizi I.Rakova saka, ka Alūksnes novadā skolu teātra svētki notikuši arī iepriekšējos gados, tiesa, ar pārtraukumiem, bet Pededzē – pirmo reizi. “Kāpēc cirka tēma? Tā šķita aktuāla, jo nesen nolemts, ka Latvijā cirka izrādēs vairs nevarēs izmantot savvaļas dzīvniekus. Prieks, ka svētkos piedalījās apmēram 30 Pededzes pamatskolas skolēni. Prieks, ka svētkos varēja piedalīties L.Smildziņa – teātra profesionāle, no kuras varējām daudz ko mācīties. Prieks ir arī par to, ka bērniem šie svētki patīk! Neizpalika arī pikniks un diskotēka. Sirsnīgs paldies kolēģiem, jo bez viņiem šos svētkus neizdotos īstenot! Paldies arī Pededzes pagasta teritorijas attīstības speciālistam Viesturam Zaķim, kurš uzrakstīja projektu, un biedrībai “Pededzes nākotne”, ka otro gadu varējām īstenot projektu caur biedrību,” stāsta I.Rakova. 
Bērni ātri “pieslēdzas”L.Smildziņa ir interešu izglītības programmas teātra mākslā vadītāja, vairāku teātru vadītāja, dažādu izglītības programmu vadītāja, teātra sporta koordinatore skolu teātros. Abās dienās viņa vadīja bērniem improvizācijas darbnīcu. “Ar improvizācijas metodēm bērnus, kuri pirms tam nav savstarpēji pazīstami, var veiksmīgi iesaistīt – teksta un scenārija mums nav, bet mums ir vingrinājumi, mēs varam sacerēt stāstus, kustēties. Katru var iesaistīt, katrs var būt līderis un katrs var akceptēt cita idejas – tas ir ļoti audzinoši, veicina pozitīvu gaisotni. Esmu patiesi pārsteigta, ka Alūksnes novada bērni ātri “pieslēdzas” improvizācijas spēlei – viņi grib darīt! Šeit ir čakli un labi audzināti bērni – šodien Rietumu sabiedrībā ir daudz izlaistu bērnu, kuri neko negrib, ir nepieklājīgi un slinki,” saka L.Smildziņa.  

Kategorijas