Aluksniesiem.lv ARHĪVS

“Pūcītē” - interesants un radošs gads

Agita Bērziņa

2017. gada 9. jūnijs 08:30

77

Jaunalūksnes pirmsskolas izglītības iestādē “Pūcīte” Kolberģī aizvadīts aizraujošs un notikumiem bagāts mācību gads. Vecākās grupas skolotājas Esēnija Lielbārde, Ilze Kola un Agnese Račika aizvadītā mācību gada garumā kopā ar bērniem piedzīvojušas daudz tematisku, interesantu un jautru brīžu. Interesanti, ka bērni daudz darbojušies kopā ar vecākiem, jo audzinātājas regulāri aicina vecākus uz kopīgām nodarbībām.
Piedalās konkursosBērnudārza vecāko grupiņu “Knīpas un Knauķi” tikko kā aizvadītājā mācību gadā apmeklēja 25 bērni vecumā no trīs līdz sešiem gadiem. Bērni kopā ar audzinātājām piedalījušies vairākos konkursos. Lai arī balvas un uzvaras nav gūtas, bērniem par visiem konkursiem bijusi interese un galvenais – prieks piedalīties. Bērni konkursos zīmēja apsveikumus Tēva dienā, starptautiskajā putras dienā “Putrings” ēda putru, vāca makulatūru, apguva drošības pasākumus kopā ar Skudru Moniku, sportoja Latvijas veselības nedēļā, zīmēja apsveikumus akcijā “Iepriecini vecos ļaudis!”. Bērni piedalījās arī žurnāla “Pūcīte” ikmēneša aktivitātēs “Kas Te – Es Te” un krāsu zīmola “Vivacolor” organizētajā konkursā “Košas sienas – krāsainas dienas”. Nozīmīgs pasākums bija modes skate Balvos “Libellula un Kvadrimakula”, kurā bērni demonstrēja tērpu kolekciju “Jautrā ģeometrija”. ““Pūcēni” piedalījās olimpiādē – intelektuālajā skolā “Gudrinieks 2017”, kas tika organizēta Alūksnes un Apes novadu piecgadīgajiem un sešgadīgajiem bērniem - kopā iegūtas trīs godalgas. Konstruēšanas darbnīcā uzvarēja Ernests Dambis (5 gadi), bet pužļu likšanā un krustvārdu mīklu minēšanā labākais bija Ralfs Bondars (6 gadi). Uzskatu, ka šī bija ļoti laba pieredze, jo bērniem jāpierod pie konkurences un sacensības sabiedrībā. Bērnu reakcija, atrodoties citā vidē, maina viņu uzvedību, koncentrēšanās spējas,” stāsta E.Lielbārde. 
Rada interesi par grāmatāmBērni aktīvi iesaistījās novada kultūras dzīvē. Apmeklētas četras izrādes Alūksnes Kultūras centrā, devās mācību ekskursijās uz Ates muzeju, Zeltiņu muzeju, Alūksnes dabas muzeju un vairākkārt uz Alūksnes muzeju. “Gribas, lai bērni būtu droši komunikācijā ar citiem, redzētu dažādu un atšķirīgu vidi, pie tam katrā vidē prastu attiecīgi uzvesties un pielāgoties. Lai zinātu pieklājības normas,” skaidro audzinātāja. Ar koncertu “No sirds uz sirdi” bērni priecēja sirmgalvjus Alūksnes pansionātā. Taču tas nebūt nenozīmē, ka aizmirsti pasākumi vietējā tautas namā. Arī uz Kolberģa tautas namu bērni devušies gan sniegt koncertus, gan skatīties izrādes. Cieša sadarbība notiek ar Jaunalūksnes bibliotēku. Viens no sadarbības galvenajiem uzdevumiem ir bērnos kopš mazotnes radīt interesi par grāmatu, tāpēc jau trešo gadu piedalās akcijā “Lasīt - tas ir stilīgi”.“Mācību gada jaunums bija nodarbības “Mans draugs dators”, kurās sešgadīgie bērni apguva datorprasmes, lai bērni zinātu, kā pareizi rīkoties ar datoru. Piedalāmies akcijā “Reiz es būšu dzejnieks”, kurā bērni jau sacerējuši dzeju par tēmām “Lācis bērnu literatūrā”, “Mans stāsts par bibliotēku”, “Gribu, lai mana māmiņa vienmēr zied”. Vēl taps dzejoļi par pūcēm. Tos visus apkopos dzejas grāmatā “Knīpas un Knauķi dzejo” otrajā daļā, kuras atklāšana notiks Dzejas dienās,” stāsta audzinātāja.
Izzina vecvecāku hobijusKā visos bērnudārzos arī “Pūcītē” notiek tematiski pasākumi. Reizi mēnesī norisinās kinopēcpusdiena, kad multfilmas vai pasakas bērni skatās, graužot pašu gatavotu popkornu. “Īpaša bija vecvecāku pēcpusdiena, kas bija viens no mīļākajiem pasākumiem. Jau nedēļu pirms tam tika izveidota izstāde “Omīt, opīt, kāds tavs hobijs?”, kurā bērni uzzināja daudz jauna par saviem vecvecākiem. Pasākuma dienā visi kopā dejoja, mielojās ar vecvecāku atnestajiem gardumiem. Tas bija jauks pasākums, un emocijas nevar izstāstīt,” stāsta E.Lielbārde. Arī paši bērni savus hobijus rādīja ikgadējā pasākumā “Mans hobijs – mans prieks”, kurā vecākiem bija jāgatavo bērniem tērpi, kas raksturotu bērna hobiju. “Bērniem tā bija iespēja pastāstīt par sevi un lietām, kas viņam patīk. Viņi mācījās uzstāties publikas priekšā,” stāsta audzinātāja. Bērniem ļoti aizraujošs un reizē satraucošs bija pasākums “Frizūru un sejas gleznojumu modes skate”, kurā jaunajiem modeļiem bija jāiet pa modes skates mēli, prožektoru gaismām apspīdētiem. 
Iesaista vecākusKatru mēnesi audzinātājas organizē vecāku pēcpusdienas, kurās vecāki darbojas kopā ar bērniem. “Tēmas ir visdažādākās. Bērni kopā ar vecākiem veidoja fotokolāžu par piedzīvoto vasarā, gatavoja adventes vainagus, lēja sveces Sveču dienā, gatavoja rotas no filca, sapņu ķērājus un veidoja  Maslova uztura piramīdu, kurai produktus gādāja katra ģimene. Šādas pēcpusdienas satuvina vecākus un bērnus - visi jūtas kā viena liela ģimene. Ja netiek kāds no vecākiem, nāk brāļi, māsas vai vecvecāki,” stāsta audzinātāja un atzīst, ka pasākumi un izbraukumi nebūtu tik veiksmīgi izdevušies, ja nebūtu vecāku atbalsta. “Paldies viņiem par atsaucību, aktīvu piedalīšanos pasākumos, transporta nodrošināšanu. Man prieks, ka mēs visi varam kopā draudzīgi darboties. Man gribas pašai padarīt savu ikdienu krāsaināku, līdz ar to krāsaināka ir arī bērnu ikdiena. Idejas, ko un kā darīt, atnāk pašas. Kopā ar mazās grupas “Ķipariem un Pipariem” izveidojām mazdārziņu, lai gada garumā varētu novērot visus procesus, kas saistīti ar zemi un dārzu. Mēs esam lauku bērnudārzs, un kāpēc gan lai mēs praktiski neiemācītos sēt, ravēt un kopt savu mazdārziņu,” norāda E.Lielbārde. Skaists mācību gada noslēguma notikums bija izlaidums “Mans laiks”, kuru absolvēja seši puiši. “Aizkustinošs bija mirklis, kad absolventi kopā ar tēviem stādīja ogu krūmus, ar kuru veltēm varēsim mieloties ik vasaru,” teic audzinātāja.
“Pūcītei” - 50Jaunais mācību gads “Pūcītei” būs īpašs. Tas būs 50.jubilejas gads, kuram jau aktīvi gatavojas. “Jau esam saņēmuši dāvinājumu - stacionāru elektronisko lupu no Speciālo palīglīdzekļu parka, kuru dāvāja bijušais “Pūcītes” audzēknis Modris Briedis. Esam iecerējuši izveidot “Pūcītei” mājaslapu, kurā būtu atrodama visa aktuālā informācija, un jāteic – informācijas ir daudz. Šobrīd visu aktuālo informāciju nosūtu vecākiem “WhatsApp” aplikācijā. Jā, tas ir papildu darbs. Kāpēc to daru? Jo man gribas vecākiem atgādināt par tuvojošos pasākumu,” saka E.Lielbārde.Nākamajā mācību gadā iecerēts ciemoties visos Alūksnes novada bērnudārzos, lai prezentētu PII “Pūcīti,” kopā labi pavadot laiku un veicinātu turpmāko sadarbību. “Uzskatu, ka ir ļoti svarīgi redzēt, kā ir citur, paplašināt redzesloku, būt drošiem un aktualizēt tiešo komunikāciju,” teic E.Lielbārde. 

Kategorijas