Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Ziemeru pensionāru padomei - jauna vadītāja

Diāna Lozko

2017. gada 9. jūnijs 08:30

5

Ziemeru pensionāru padomei nu jau vairāk nekā mēnesi ir jauna vadītāja – Ilze Kaktiņa. Viņa atzīst, lai arī pagastā ir diezgan daudz senioru, ne visi ir aktīvi, taču tā ne vienmēr ir negatīva iezīme.
Svarīgi ieklausīties senioros“Mani šim amatam mēģināja pierunāt jau trīs gadus, un beidzot tas arī izdevās,” teic I.Kaktiņa. Iepriekšējās padomes vadītāja Jausma Paula veselības problēmu dēļ jau ilgstoši meklēja sava amata aizstājēju, un I.Kaktiņa atbilda visiem nosacījumiem. “Pati jau ilgāku laiku biju iesaistījusies Ziemeru pensionāru padomē, nācu uz pasākumiem, tā ka neesmu svešs cilvēks. Man ir arī auto un varu būt mobila, kas šajā amatā nereti ir nepieciešams,” pauž I.Kaktiņa. Viņa uzsver, ka, pārņemot vadību, svarīgi ir ieklausīties senioros. “Es jau varētu domāt, ko gribu, bet es vairāk vados pēc tā, ko paši seniori vēlas. Nav jau arī daudz to cilvēku, kuri iesaistās. Nesen veidojām aptauju, kurā prasījām, kādus pasākumus cilvēki vēlētos uz priekšdienām,” stāsta I.Kaktiņa. Kopumā Ziemera pagastā ir aptuveni 100 senioru, taču uz pasākumiem un tikšanās reizēm nāk maz cilvēku. “Uz pēdējo pasākumu, kurš notika maijā, izsūtījām 68 ielūgumus, taču atnāca 17 cilvēki. Ielūgumus ir grūti izsūtīt visiem senioriem, jo man nav pieejami visi dati par senioriem. Diemžēl datus par visiem cilvēkiem pensijā ir grūti iegūt,” teic I.Kaktiņa.
Novērtē apkārtējo cilvēku atbalstuMazo senioru aktivitāti viņa skaidro ar dažādiem apstākļiem, un tie ne vienmēr ir saistīti ar transporta vai veselības problēmām. “Ir seniori, kurus šādas aktivitātes vienkārši neinteresē. Citi ir kūtri, bet citiem patīk rušināties pa savu dārzu un uzturēties ģimenes lokā. Ir ļoti dažādi raksturi un intereses, tāpēc es nedomāju, ka līdz ar manu iestāšanos šajā amatā kas mainīsies un nu seniori nāks uz pasākumiem aktīvāk,” teic I.Kaktiņa. Sarunās ar senioriem I.Kaktiņa redz tās problēmas, kuras nomāc daudzus pensionārus – tās ir gan veselības, gan finansiālās grūtības. It sevišķi grūtajos brīžos ir nepieciešams atbalsts un līdzcilvēku iedrošinājums. “Arī šogad Lieldienās turpināsim jau par tradīciju iesākto senioru sadraudzību, kad satiekamies arī ar apkārtējo pagastu senioriem. Mēs apmeklējam arī kaimiņu pagastu rīkotos pasākumus,” stāsta I.Kaktiņa. Viņa ir pateicīga arī Ziemera pagasta pārvaldei par atbalstu. “Cik vien var, tik pagasts mums palīdz. Liels atbalsts ir arī Māriņkalna tautas nama vadītāja Inta Tolstiha, ar kuras palīdzību tautas namā notiek pasākumi. Viņa palīdz arī ar padomu vai ielūgumu izveidošanu, kaut kā izprintēšanu,” teic I.Kaktiņa un atzīst, ka šī amata veikšanā ļoti novērtē apkārtējo cilvēku atbalstu. 

Kategorijas