Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Vēsā pavasara dēļ iekavējusies zālāju attīstība; aizkavējusies aktīvāka pļauja

Leta

2017. gada 9. jūnijs 14:51

457

Lai gan rupjās lopbarības sagatavošana sākusies jau gandrīz visā Latvijā, vēsā pavasara dēļ zālāju attīstība iekavējusies par pusotru nedēļu, liedzot aktīvāku tās pļauju, liecina Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra (LLKC) lopkopības konsultantu novērojumi. LLKC biroju lopkopības konsultanti visā Latvijā norāda, ka patlaban ir īstais brīdis rupjās lopbarības gatavošanai skābbarībai, īpaši no stiebrzāļu maisījumiem, kas sēti tīrsējā, jo tie jau sasnieguši vārpošanas stadiju un 75% apjomā ir pļaujami.

"Atsevišķos reģionos, piemēram, Balvu un Alūksnes pusē, kur gaisa temperatūra jūnija pirmajās naktīs noslīdēja zem 0 grādiem pēc Celsija un arī sausums bija ievilcies, augi vēl nav sasnieguši atbilstošu attīstības stadiju, līdz ar to saimnieki gaida. Izņēmums gan ir kamolzāle un timotiņš, bet šie komponenti ir salīdzinoši maz iekļauti maisījumos. Pēdējo dienu nokrišņi un labvēlīgā gaisa temperatūra šiem zelmeņiem pēc 4-7 dienām varētu ļaut sasniegt pļaušanas stadiju," sacīja LLKC Lopkopības nodaļas lopkopības konsultante Daiga Baltiņa.

LLKC Jēkabpils, Aizkraukles, Krāslavas, Madonas, Saldus, Liepājas un Cēsu konsultanti norāda, ka pirmās skābbarības gatavošanu sākušas lielās saimniecības ar izslaukumu virs 10 000 kilogramiem piena no govs gadā, pēc tam mazās un vidējās saimniecības. Pirmos stiebrzāļu zelmeņus saimniecības ap Saldu, Preiļiem un Raunu sāka pļaut jau maija beigās.

LLKC lopkopības speciālisti atgādina, ka ir ļoti būtiski sekot tam, lai zālāji tiktu pareizi un regulāri mēsloti, jo atšķirības nemēslotos laukos ir ļoti labi redzamas. "Ja vēl nav paspēts lauku nomēslot, aicinām pēc pirmā pļāvuma tos tomēr pabarot, lai iegūtu labāku zelmeņa masu," uzsvēra Baltiņa.

LLKC darbojas kopš 1991.gada un ir lielākais lauku konsultāciju sniedzējs Latvijas teritorijā. Tā pastāvēšanas mērķis ir veicināt lauku attīstību, paaugstinot lauku uzņēmēju profesionālās un ekonomiskās zināšanas, nodrošināt konsultāciju un mācību organizāciju visos Latvijas novados, paaugstināt lauku iedzīvotāju konkurētspēju Eiropas Savienībā (ES) un organizēt Zemkopības ministrijas padotībā esošajās iestādēs strādājošo darbinieku tālākizglītību.

Kategorijas