Aluksniesiem.lv ARHĪVS

“Alūksnes putnu fermas” olas ir novērtētas

Līga Vīksna

2017. gada 16. jūnijs 00:00

1825

Trešdien Ziemera pagasta “Putnos” notika oficiālā SIA “Alūksnes putnu ferma” modernizētās ražotnes atklāšana, kā olas tirgū pieejamas jau ceturto mēnesi. SIA “Alūksnes putnu ferma” valdes priekšsēdētājs un īpašnieks Jurijs Adamovičs atzina – tagad  oficiāli un svinīgi noslēgts svarīgs posms uzņēmuma attīstībā saistībā ar ražošanas ceha investīcijām. “Mums tas bijis garš ceļš vairāku gadu garumā un ne viegls. Paldies ikvienam, kurš mums ir palīdzējis! Paldies mūsu vienīgajam kreditoram - izaugsmes programmai “Altum”! Pirms vairākiem gadiem “Altum” bija vienīgā kredītiestāde, kas mums noticēja un nolēma riskēt kopā ar mums. Paldies Zemkopības ministrijai un Lauku atbalsta dienestam! Mūsu nozarē izdzīvot bez valsts atbalsta gandrīz nav iespējams, jo šobrīd lauksaimniekiem nav viegli laiki. Lauku atbalsta dienesta piešķirtais finansējums bija izšķirošais elements, lai mums izdotos pabeigt ražotnes modernizācijas projektu,” sacīja J.Adamovičs. Trešo paldies viņš veltīja klientiem: “Liels paldies par uzticēšanos un to, ka pēc piecu gadu pārtraukuma bijāt gatavi pirkt mūsu olas, turklāt uzreiz pēc ražošanas atsākšanas. Tas mani ļoti iedvesmo un liek domāt, ka vārdu salikumam “Ražots Latvijā” un “Ražots Alūksnē” tik tiešām ir liela nozīme. Tas iedvesmo domāt par izaugsmi un tālāku attīstību.” Lielu paldies viņš teica arī “Alūksnes putnu fermas” kolektīvam - 30 cilvēku komandai. “Rainis savulaik teica: “Kas darbu dara, tas klusē – darbs par viņu runā.” Tas ir teikts arī par maniem dārgajiem kolēģiem, cīņubiedriem! Šā gada sākums tiešām bija grūts, vairāki kolēģi, arī ražošanas direktore Ineta Uskliņģe, strādāja bez brīvdienām vairākus mēnešus. Es lepojos ar mums un to, ko kopā esam paveikuši! Ceru, ka tas ir tikai sākums,” sacīja J.Adamovičs.
Lauku atbalsta dienesta direktora vietnieks Ģirts Krūmiņš uzsvēra, ka “Alūksnes putnu fermas” projekts ir lielākais starp projektiem, ko Lauku atbalsta dienests šajā pusē finansējis. “Liels prieks par uzņēmību un komandu, kas spēj šādus darbus paveikt! Lai izdodas nākotnes plāni! Lai attīstās Latvijas lauki un lai mēs arvien vairāk patērējam pašmāju produktus!” viņš sacīja.
Gaida arī citus Alūksnes projektus “Altum” valdes priekšsēdētājs Reinis Bērziņš bilda, ka Alūksnes pusē kādu laiku nav bijis un viņam gribētos, lai šeit ir vairāk “Alūksnes putnu fermai” līdzīgu uzņēmumu. “Šobrīd šis reģions ir uzņēmējdarbībā tukšāks. Nākamajam plānošanas periodam pieejamā finansējuma pietiek – lai vairāk iesniedz Alūksnes puses projektus! Tagad finanšu institūcija “Altum” atbalsta riskantākus projektus un ir gatava tam, ka kaut kas var neizdoties. Apgūstam Eiropas fondu un valsts finansējumu. Mūsu uzdevums ir to likt lietā tā, lai pēc iespējas labāk, prasmīgāk tiktu ieguldīts līdzīgos projektos kā “Alūksnes putnu ferma”,” sacīja R.Bērziņš. Alūksnes novada domes priekšsēdētājs Arturs Dukulis un izpilddirektore Janīna Čugunova sveica uzņēmumu pašvaldības vārdā. A.Dukulis, kurš pats savulaik bija SIA “Vistako” īpašnieks, uzlielīja jaunos saimniekus. “Turam pie vārda, ka pēc kāda laika būs nevis vairs 30, bet vēl kādas 15 jaunas darba vietas!” sacīja A.Dukulis. 
Pilns ražošanas cikls Pēc svinīgajām uzrunām bija iespēja doties ekskursijā pa ražotni. Vispirms tika aplūkots jaunais vistu barības ražošanas cehs, kas atrodas otrpus ceļam ēkā, kur savulaik bijušas mehāniskās darbnīcas. Tas jau ir iekārtots, bet darbību uzsāks rudenī, kad zemnieki nokuls jauno graudu ražu. “Jau dibinām kontaktus ar vietējiem zemniekiem par miežu, kviešu, kukurūzas iepirkšanu. Lai paši varētu kontrolēt barības kvalitāti un strādātu efektīvāk, nolēmām veidot savu cehu. Barības cehā ražošanas process būs automatizēts – tiks ievadīta receptūra un sastāvdaļas samals, samaisīs vajadzīgajās proporcijās,” stāstīja “Alūksnes putnu fermas” valdes loceklis Aleksejs Sviridenkovs.Pēc tam tika apmeklēta šķirotava, noliktava un arī vistu kūts, kurā šobrīd dzīvo 165 000 ungāru izcelsmes šķirnes putnu. A.Sviridenkovs skaidroja, ka olu šķirošanas process katru dienu notiek vienā laikā, lai izzinātu dējības un citus rādītājus. “Darbs šķirotavā sākas pulksten 8.00 un beidzas 17.00 – 18.00. Katru dienu netiek izdēts vienāds olu skaits,” viņš sacīja. Kā iepako, tā uzreiz piegādā Ziemeru “Putnos” olas tiek dētas jau ceturto mēnesi. Kā veicies pirmajos mēnešos, kopš atsākta ražošana? A.Sviridenkovs “Alūksnes Ziņām” atzīst – labi. “Ziņu par sevi sabiedrībai esam nodevuši. Prieks, ka klientu loks izveidojies un pircēji ir ļoti apmierināti. Olas ir tik pieprasītas, ka noliktava gandrīz visu laiku ir tukša – kā izdēj un iepako, tā tiek piegādātas. Vairumā piegādājam gan mēs paši, gan klienti paši brauc pakaļ. Šobrīd pat nespējam nodrošināt visu apjomu, kas tiek pieprasīts, tādēļ ļoti rūpīgi plānojam piegādes un domājam jau par ražotnes paplašināšanu. Klienti ir novērtējuši mūsu olu kvalitāti, garšu, īpašības. Esam saņēmuši pozitīvas atsauksmes – prieks!” saka A.Sviridenkovs. Šobrīd Latvijas tirgū nonāk divas trešdaļas olu, pārējās eksportē uz Igauniju un Eiropu. Atverot ražotni, nodarbināja vairāk nekā 20 darbiniekus, šobrīd – jau 30. “Arī svaigo olu veikalam, kas iekārtots pie uzņēmuma, apgrozījums ir liels. Kopumā klājas labi, esam apmierināti. Skaidrs, ka visu nevar gribēt uzreiz. Pakāpeniski domājam par paplašināšanos. Ja atvērtu šādu ražotni Pierīgā, būtu daudz papildu risku. Alūksnē ir piemērota vieta šādai ražotnei, turklāt vēsturiski tā jau šeit bijusi,” saka A.Sviridenkovs. 
Iegulda 6 miljonus “Alūksnes Ziņās” jau marta beigās rakstījām, ka ražotne modernizēta, ieguldot 6 miljonus eiro. Pēc ražotnes modernizācijas liela daļa tehnoloģiskā procesa ir automatizēta. Plānotā kompānijas ražošanas jauda ir apmēram 40 miljoni olu gadā un 3 miljoni eiro apgrozījums līdz gada beigām. SIA “Alūksnes putnu ferma” pamatkapitāls ir 3 miljoni eiro. 51 % kapitāldaļu pieder Jurijam Adamovičam, 49 % - SIA “Vinetas Kalniņas Projektu Vadība”. - 

Kategorijas