Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Kopā var sasniegt lielākus mērķus

Diāna Lozko

2017. gada 16. jūnijs 00:00

31

Alūksnes un Apes novada fonda Uzraudzības padomes locekle Ilze Zvejniece maijā Kanādā apmeklēja Kanādas kopienu fondu konferenci, kurā kopienu fondi dalījās pieredzē un izvērtēja savas darbības turpmākos virzienus. Šis brauciens noritēja, pateicoties konferences organizatoriem, ar Ināras un Borisa Teterevu fonda atbalstu.
Par sociālo uzņēmējdarbībuI.Zvejniece norāda - kopienu fondi strādā sava noteikta reģiona, kopienas labā. “Kanādā fondi ir ļoti populāri un sniedz lielu pienesumu vietējām kopienām. Atšķirības starp fondiem ir jūtamas gan Kanādas, gan Latvijas mērogā, piemēram, pagājušajā nedēļā Alūksnē viesojās Viduslatgales Pārnovadu fonds. Dalījāmies pieredzē, un vairākas mūsu aktivitātes ir atšķirīgas. Tā arī ir šī bagātība – fondu dažādība, un nevajadzētu visus fondus pielāgot vienam modelim,” teic I.Zvejniece. Kanādas pieredze atklāj, ka daudzi fondi darbojas sociālās uzņēmējdarbības jomā un to atbalsta. Latvijā kopienu fondi nepiedāvā grantus jaunajiem uzņēmējiem, bet drīzumā sociālo uzņēmējdarbību caur Eiropas fondu projektu sāks atbalstīt arī Labklājības ministrija. Katrā novadā kopienu fondiem ir jāmeklē tā niša, kura ir brīva un kurā cilvēkiem visvairāk nepieciešams atbalsts.
Visvairāk atbalsta sociālās akcijas Alūksnes un Apes novadā cilvēki visvairāk atbalsta sociālās akcijas un aktīvi iesaistās labdarības akcijās, kurās līdzekļus vāc slimiem bērniem, dzīvniekiem vai nelaimes gadījumos cietušajiem. Šīs ir jomas, kurām cilvēki labprāt ziedo un palīdz,” teic I.Zvejniece. Daudz mazāk cilvēki ziedo izglītības programmām un projektu konkursiem. “Šajās lietās cilvēki neredz rezultātu tik ātri, taču arī šos virzienus atbalsta kopienu fondi, tādējādi iekustinot un atbalstot visas kopienas dzīvi,” teic I.Zvejniece.
Būs “Sadarbības degustācija”Kopienu fondi var palīdzēt attīstīties reģionam, sniedzot finansiālu atbalstu, kā arī iesaistoties dažādos projektos. “Alūksnes un Apes novada nevalstiskajām organizācijām, uzņēmējiem, kā arī Alūksnes un Apes novada pašvaldību pārstāvjiem 27.jūnijā piedāvāsim kopīgu pasākumu “Sadarbības degustācija”, kurā mēģināsim rast jaunus sadarbības veidus. Pasākums sāksies pulksten 13.00 Alūksnes mākslas skolā. Bieži vien uzņēmēji var nodomāt, ka nevalstiskās organizācijas var no viņiem tikai ko paņemt, taču šīs organizācijas var arī dot - reklāmu, resursus, brīvprātīgos. Mēģināsim veidot sadarbību arī starp biedrībām un nodibinājumiem, jo nereti nevalstiskās organizācijas darbojas pašas par sevi, taču tās varētu arī apvienot savus resursus un tādā veidā vēl efektīvāk realizēt dažādas idejas,” pauž I.Zvejniece. 
Kopā var vairāk!Alūksnes un Apes novada fonds ir guvis līdzekļus aptuveni 10 000 eiro no Ziemeļvalstu ministru padomes, lai gada laikā veiktu dažādas aktivitātes nevalstisko organizāciju sektorā. “Sadarbības degustācija” aizsāks dažādu atbalsta pasākumu ciklu. “Būs apmācības nevalstisko organizāciju līderiem, brīvprātīgajiem, aicināsim uz radošuma attīstīšanas darbnīcām un meklēsim radošus risinājumus savstarpējai sadarbībai. Ja katra organizācija darbojas tikai pati par sevi, tas, protams, ir labi, taču ir laiks spert nākamo soli un sākt biežāk sadarboties dažādu projektu realizēšanā,” teic I.Zvejniece. 

Kategorijas