Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Ievas ezera krasta pārvērtības

Līga Vīksna

2017. gada 16. jūnijs 00:00

918

Veclaicenes pagasta Kornetu centrā Ievas ezera krastā izveidota jauna laipa, ko noteikti atzinīgi novērtēs visi peldētāji, kad būs atbilstoši laikapstākļi un varēs atklāt peldēšanās sezonu. Tomēr tie vēl nav visi jauninājumi, kas šovasar taps Ievas ezera krastā. 
Peldēties brauc arī igauņi Veclaicenes, Jaunlaicenes un Ziemeru pagastu teritorijas attīstības speciāliste Aiga Mūrniece stāsta, ka ieceres īstenošanai par laipas izbūvi izmantots Alūksnes novada pašvaldības finansējums, ko piešķir pagastiem infrastruktūras sakārtošanai un attīstīšanai. “Ievas ezera krastā šopavasar uzstādīta koka laipa uz betona pontoniem un noejas laipa. Arī iepriekš tur bija laipa, bet tā savu laiku bija nokalpojusi – to demontēja un ierīkoja jaunu. Šo peldvietu Ievas ezerā iecienījuši ne tikai veclaicenieši, bet arī cilvēki no Apes novada un kaimiņi no Igaunijas te labprāt brauc peldēties. Laipas izmaksas (bez PVN) ir 13 999 eiro. To uzstādīja SIA “Ponton”,” stāsta A.Mūrniece.
Būs lapene un gājēju ceļšVeclaicenieši ir izteikuši ierosinājumu Ievas ezera krastā izvietot arī koka lapeni, jo ugunskura vieta tur jau ir. Nu varēs īstenot arī šo ieceri, jo ir atbalstīts Veclaicenes pagasta pārvaldes iesniegtais projekts, piesaistot “Leader” programmas finansējumu no Eiropas Savienības. “Šobrīd tiek gatavota dokumentācija būvvaldei, pēc tam varēsim izsludināt iepirkumu, un vasaras otrajā pusē darbi varētu jau būt pabeigti. Lapene būs ar jumtu, tās vidū – vieta grilam, apkārt soliņi,” saka A.Mūrniece.Par projekta finansējumu ierīkos ne tikai lapeni, bet arī gājēju celiņu dabas vērošanai gar visu Ievas ezera malu. “Gājēju ceļa segums tiks veidots ar dolomīta atsijām. Gājēju ceļš sāksies no autoceļa Bārdas krogs - Krabi, savienosies ar lapeni un noejas laipu un tālāk vīsies gar Ievas ezera krastu kā pastaigu taka, izejot uz autoceļa Korneti - Slokas. Gājēju ceļā būs arī nodrošināta vides pieejamība cilvēkiem ar kustību traucējumiem,” stāsta teritorijas attīstības speciāliste. 
3D rāmis un atvērta grāmataA.Mūrniece uzsver, ka šajā projektā teritorijā pie ezera tiks izvietoti arī vides dizaina elementi, kas būs gan informatīvi, gan izglītojoši. “Leader” projekta kopējās izmaksas ir 14 290 eiro, kur 90 procentus finansē Eiropas Savienība, bet 10 procentus – Alūksnes novada pašvaldība.“Galdnieks Jānis Zeltiņš pēc mūsu vēlmju uzklausīšanas uzzīmēja vides dizaina elementu skices. Vienā no vides dizaina elementiem būs attēlots cilvēciņš kustībā - ar domu, ka visi dodas uz Veclaiceni. Cilvēciņam ratos, kurus viņš stums, un mugursomā uz muguras būs nelieli, stilizēti puķu podi, kur iestādīt ziedošas, skaistas puķes. Būs arī 3D koka rāmis. Būs atvērta grāmata, kurā attēloti dažādi zvēru un putnu pēdu nospiedumi – katrs varēs pārbaudīt savas zināšanas, bet pēc tam pārliecināties, vai atbildējis pareizi. Ceturtais elements būs koka rāmis, kurā saliktas dažādu koku sugu ripas – būs jāatpazīst, kāda koka koksne tā ir, varēs skaitīt koka gadskārtas,” stāsta A.Mūrniece. Tā pamazām Ievas ezera krasts tiek pilnveidots. A.Mūrniecei ir arī ieceres, ko īstenot nākampavasar. “Jau zinu vietu, kur gribētos izveidot dekoratīvo augu stādījumus. Tur ir purvājs, ko varētu veiksmīgi izmantot, iestādot augus, kam patīk augt mitrumā,” saka A.Mūrniece. 

Kategorijas