Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Labiekārto Pilssalas stadionu

Līga Vīksna

2017. gada 16. jūnijs 00:00

517

Alūksnē sākti Pilssalas stadiona labiekārtošanas darbi. Kamēr tie nebūs pabeigti, iedzīvotāji aicināti neizmantot futbola laukumu.
Liels pašvaldības līdzfinansējumsPilssalas stadiona labiekārtošanai Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija Alūksnes novada pašvaldībai piešķīrusi valsts budžeta mērķdotāciju – 70 000 eiro, savukārt pati pašvaldība šo projektu līdzfinansē ar 209 846 eiro. Saskaņā ar atklātā iepirkuma konkursa rezultātiem, darbus stadionā veic SIA “Reaton, LTD” no Rīgas, kura arī bija vienīgā konkursa pretendente. Sagatavošanas darbus, vieglatlētikas un trenažieru laukuma ierīkošanu uzņēmums gan iecerējis uzticēt veikt apakšuzņēmējam – SIA “Ambergold” no Gulbenes novada. SIA “Reaton, LTD” piešķirtas iepirkuma līguma slēgšanas tiesības par kopējo summu 226 877,82 eiro (bez PVN). 
Īpašs poliuretāna pārklājumsTāllēkšanas sektoros nomainīs piezemēšanās laukumu apmales un smilšu ķērājus, uzstādīs atspēriena dēlīšus ar vāku. Kārtslēkšanas sektorā uzstādīs rūpnieciski gatavotu kārts atbalsta kasti ar vāku. Iepriekš izbūvēto vieglatlētikas sektoru asfaltbetona seguma pamatni pārklās ar Starptautiskās vieglatlētikas federācijas sertificētu ūdensnecaurlaidīgu poliuretāna pārklājumu. Alūksnes novada pašvaldības projektu vadītāja Sanita Adlere norāda, ka šāds segums tiek izmantots augsta līmeņa sacensībām un treniņiem. “Tas būs ļoti kvalitatīvs materiāls – uz tā nedrīkstēs braukt ne ar velosipēdiem, ne ar skrituļslidām vai iet augstpapēžu kurpēs. Tā būs ar aizsargbarjerām norobežota zona tikai sportistiem. Šobrīd stadionā nevaram organizēt vieglatlētikas sacensības vai nometnes, jo pa asfaltu skriet ir traumatiski. Īstenojot šo projektu, aktīvam dzīvesveidam būs radīti ļoti labi apstākļi, un tas būs lietderīgi gan Alūksnes pilsētas bērnu un jaunatnes sporta skolai, gan vietējiem iedzīvotājiem,” saka S.Adlere. Visos vieglatlētikas sektoros paredzēts uzklāt horizontālo marķējumu atbilstoši Vieglatlētikas federācijas standartiem, tajā skaitā - skrejceļiem 400 metru aplī četrus celiņus pa apli un sešus celiņus taisnē.
Būs āra vingrošanas iekārtasStadiona malās uzstādīs četras rūpnieciski izgatavotas komandu nojumes ar sēdvietām – katrā garākajā pusē divas nojumes ar soliņiem. “Tās būs paredzētas sportistiem, lai patvertos no saules, lietus. Nē, tur nebūs atsevišķu labierīcību un dušas sportistiem. Sportistiem būs jāapmeklē Pilssalas sabiedrisko tualeti, ko šogad vēl arī uzlabos, savukārt dušas un arī labierīcības būs jaunajā multifunkcionālajā ēkā, ko šobrīd Pilssalā būvē. Bet tribīnes skatītājiem izbūvēt šā projekta laikā nav paredzēts. Kad tas varētu būt – šobrīd grūti komentēt,” saka S.Adlere. Starp esošo basketbola laukumu un stadiona servisa ēku ierīkos āra trenažieru laukumu ar dažādām āra vingrošanas iekārtām. Ikviens iedzīvotājs šajā laukumā varēs izmantot tādu sporta aprīkojumu kā “zviedru siena”, dažādus pievilkšanās stieņus, vēderpreses soliņus, līdztekas, pumpēšanās stieni.  Stadiona abos galos 60 metru garumā aiz vārtiem uzstādīs 5 metrus augstu aizsargtīklu veiksmīgai futbola treniņu un sacensību organizācijai. Aizsargtīkls novērsīs futbola bumbu nekontrolētu nokļūšanu ezerā, kā arī pasargās Pilssalas apmeklētājus no spēles situācijās lidojošām bumbām. 
Gaida laiku bez lietus“Lodes grūšanas sektors stadionā jau ir izbūvēts. Šobrīd tur izbūvēsim čaulas, lai nākotnē, ja no sporta skolas vai kāda cita parādīsies interese par šo sporta veidu, varētu sarūpēt ekipējumu, kas ir ļoti dārgs – tad varēsim to uzstādīt, nebojājot segumu. Asfaltētā daļa, kas savieno gājēju tiltu un ieeju stadionā, paliks, bet nepabeigto celiņu stadiona otrā pusē gar Livonijas ordeņa pilsdrupām nav paredzēts asfaltēt. Tam segumu uzlabos, uzberot šķembas, lai tehniskais transports varētu ērti piekļūt volejbola laukumiem,” stāsta S.Adlere. Plānots, ka darbus pabeigs četru mēnešu laikā. S.Adlere skaidro, ka darbu veikšanas ātrums atkarīgs no laikapstākļiem, jo vajag periodu bez lietus, lai ieklātu īpašo poliuretāna pārklājumu. “Gribētos, lai tas notiek pēc iespējas ātrāk un lai iedzīvotājiem jau šovasar stadions būtu pieejams sportiskām aktivitātēm,” saka S.Adlere.  

Kategorijas