Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Alūksnē jokos “Žūpu Bērtulis”

Agita Bērziņa

2017. gada 16. jūnijs 00:00

17

Alūksnes Pilssalas estrādē 14.jūlijā pulksten 19.00 joku lugā ar dziesmām “Žūpu Bērtulis” viens dzērājs taps par kārtīgu vīru. 
Kalnos un lejāsKomēdijas pamatā ir asprātīgs un sirsnīgs stāsts par vienkāršo cilvēku - zemnieku, kurš, dzēris būdams, tapa izjokots un noticēja, ka patiešām ir lielskungs. Pārpratumu komēdijā galvenais varonis - sirsnīgais, naivais, bet arī dzīves aizvainotais Bērtulis, kura lomā iejuties aktieris Ivars Kļavinskis, izdzīvos daudzus visiem saprotamus pārdzīvojumus - greizsirdību, kaislību, prāta apmulsumu bagātības un varas priekšā. Bērtuli dzīve mētā kalnos un lejās – kunga pilī un tiesas priekšā, līdz viņš saprot, kas dzīvē ir tas, pie kā vērts turēties. Tā, protams, ir viņa mīļā un stingrā sieviņa Bille (Inga Misāne-Grasberga vai Ginta Krievkalna). Turpmāk Bērtuļa ceļš met līkumu ebreja Maušeļa (Imants Strads vai Jānis Kirmuška) krogam, negantā kunga (Mārtiņš Brūveris) pilij un ved atpakaļ uz mīļajām mājām. Izrādē piedalās Latvijas Nacionālā teātra lielākie humora meistari, dziedātāji un dejotāji. 
Cilvēki izmācīt nevarBērtuļa lomas atveidotājs aktieris I.Kļavinskis teic, ka komēdijām cilvēki nav jāmāca vai jāliek par ko domāt, bet, ja kāds aizies mājās pārdomu pilns, būs brīnišķīgi. “Izrāde māca, ko nodara nelieli dzīves pārpratumi, pie kā tie noved un kā cilvēks izrunājoties var laboties. Protams, neviena izrāde nevienu cilvēku nevar izmācīt. Tā ir utopija. Tas nav iespējams. Ja pēc izrādes cilvēkiem gribēsies par ko padomāt, tad tas būs brīnišķīgi, bet tā ir komēdija, un galvenais dzīves uzdevums nav kādu mācīt vai bakstīt ar pirkstu. Galvenais, lai cilvēki atnāk labi atpūsties un labi pavadīt laiku,” stāsta I.Kļavinskis un piebilst, ja cilvēki būs priecīgi, tad arī aktieri būs priecīgi par labi padarītu darbu. 
Zīmīga lugaI.Kļavinskis aicina ikvienu izmantot lielisko iespēju vasarā baudīt brīvdabas izrādes. “Būs brīnišķīgs laiks, saule, estrāde un kāpēc ne teātris! Teātris vasarā ir ekskluzīva lieta. Neviens teātris vasarā nestrādā, un šie vasaras brīvdabas pasākumi ir tā vieta un reize, kad visiem sanākt un priecāties. Pašam diemžēl darba dēļ sanāk ļoti reti baudīt vasaras teātri brīvā dabā,” saka aktieris. Būtiski, ka tieši ar šīs lugas iestudējumu 1868.gadā tika atklāts pirmais latviešu teātris - tas tiek uzskatīts par latviešu profesionālā teātra sākumu. Luga “Žūpu Bērtulis” ir pirmā latviski izdotā luga (1790.gadā) un jau kopš izdošanas brīža ir ļoti tautā iemīlēta. No lugas tautā iegājies teiciens “kunga prātā”, kas apzīmē iereibušu cilvēku. 

Kategorijas