Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Vasaras saulgriežu saullēkts sagaidīts

Līga Vīksna

2017. gada 22. jūnijs 00:00

26

(Turpinās no 1.lappuses)
“Pašas esam lasījušas latviešu tautasdziesmas, dažādus pierakstus un izveidojušas vasaras saulgriežu godināšanas rituālu,” saka M.Svārupe. Dziedot dziesmu “Es sakūru uguntiņu”, tika iedegts ugunskurs. Dziedot dziesmu “Pie Dieviņa gari galdi”, ugunij tika dots “zieds” jeb tas, kas iepriekšējā gadā iegūts no dabas - ogas, medus, graudi, apslacīts ar ūdeni. Godināšanas dziesmas tika izdziedātas arī saulei, ūdenim, zemei, ūdenī tika palaisti simboliski plostiņi, kas rotāti ar ozollapām un margrietiņām. No Dieva, Saules, Laimas izlūdzoties skaistumu un veselību, tika mazgāta seja rīta rasā, kuras gan vakarrīt bija maz. Pēc tam pie ugunskura gāja kopīgās rotaļās.
Kad saulgriežu rītā Dievs, Saule, Pērkons, Laima ir godināti, jāgatavojas svētvakaram – jāpušķo māja, sēta, mājas iemītnieki. Šo rituālu ieteicams veikt basām kājām, lai zemes spēks un enerģija caurstrāvotu ķermeni. M.Svārupe uzsver – vasaras saulgriežu ugunskurā nedrīkst malku likt klāt, šajā ugunskurā nedrīkst mest papīrus un citus atkritumus, jo ugunij jābūt tīrai. “Ir tradīcija ar ugunskura oglītēm uz māju durvīm, logu aizvirtņiem pēc tam vilkt aizsardzības zīmes, bet ugunskura vieta jānoslauka, lai paliek tīra enerģētiskā vieta,” saka M.Svārupe.
Uz “Pilsdambīti” nāca arī alsviķieši, kuri vasaras saulgriežos saulīti sagaidīt dodas trešo gadu, ejot nakts pārgājienā “Pa jāņtārpiņu apmirdzēto ceļu pretim saullēktam”. Alsviķu pagasta kultūras nama vadītāja Marina Ramane stāsta, ka pirmajā gadā devās pārgājienā caur pagastu uz Bērtiņa ezeru, otrajā - uz Karvas HES, bet šogad – uz Jaunlaiceni. Četras drosmīgas meitenes šo ceļu veica – draudzenes Sonora, Ramona, Amanda un Ērika. Viņas atzīst – arī iepriekšējos gados devušās šajā pārgājienā. “Tas bija izaicinājums sev. Prieks, ka pa ceļam redzējām arī jāņtārpiņus. Šādā vasaras saulgriežu rituālā piedalījāmies pirmo reizi – mums ļoti patika!” viņas saka. Saullēkta sagaidīšanas pasākums 21.jūnija rītā notika arī Alūksnes ezera krastā “Vējiņos”.

Kategorijas