Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Strādāt kolīcijā būs iespēja katram

Līga Vīksna

2017. gada 22. jūnijs 00:00

56

Alūksnes novada domes vadībā pārmaiņu nav - par priekšsēdētāju ievēlēts Arturs Dukulis (Zaļo un zemnieku savienība), bet par priekšsēdētāja vietniekiem – Aivars Fomins (“Vidzemes partija/Latvijas Reģionu apvienība”) un Dzintars Adlers (“Vienotība”).
Alūksnes novada vēlēšanu komisijas priekšsēdētāja Baiba Meistere, atklājot jaunā sasaukuma pirmo sēdi, uzsvēra, ka iedzīvotāju ikdienas dzīvē ļoti nozīmīga ir vietējās varas darbība, jo novada pašvaldība pārstāv un aizstāv iedzīvotāju intereses, un aicināja klātesošos vienoties dziesmā “Dievs, svētī Latviju!”. Apsveikuma vārdus teica arī Alūksnes novada domes izpilddirektore Janīna Čugunova. Katram tautas kalpam tika pasniegta deputāta krūšu nozīmīte un ziedi.

Izvirza trīs kandidātus
Domes priekšsēdētāja amatam tika izvirzīta tikai viena kandidatūra – A.Dukulis. ZZS deputāts Jānis Zeltiņš uzsvēra – tas esot visu deputātu viennozīmīgs lēmums, ņemot vērā iedzīvotāju izteikto gribu pašvaldību vēlēšanās. Deputātiem tika izdalītas personalizētas vēlēšanu zīmes – atklātā balsojumā vienbalsīgi par domes priekšsēdētāju tika ievēlēts A.Dukulis. Pēc ievēlēšanas A.Dukulis pateicās deputātiem par uzticību un pauda cerību, ka visi strādās kā vienota komanda, lai attaisnotu iedzīvotāju liktās cerības.
A.Dukulis uzreiz rosināja deputātus izvirzīt kandidatūras domes priekšsēdētāja vietnieku amatiem, lai sēdes turpinājumā ievēlētu arī šīs amatpersonas. Šobrīd spēkā esošais Alūksnes novada domes nolikums paredz, ka domes priekšsēdētājam ir divi vietnieki. Šiem amatiem izvirzīja trīs kandidatūras. “Vidzemes partijas/Latvijas Reģionu apvienības” deputāts Laimonis Sīpols izvirzīja A.Fomina kandidatūru, “Vienotības” deputāts Askolds Zelmenis – Dz.Adlera, bet daudziem pārsteigumu sagādāja “Nacionālās apvienības “Visu Latvijai!” - TB/LNNK””deputāte Jana Zilkalne, kura izvirzīja Līgas Langrates kandidatūru. Katram no deputātiem atkal tika izdalītas vēlēšanu zīmes, kurās katrs varēja balsot par diviem no trim kandidātiem. 

Nebija smuki
Pirms rezultātu paziņošanas “Vidzemes partijas/Latvijas Reģionu apvienības” deputāts Verners Kalējs jautāja, kādēļ netika izveidota balsu skaitīšanas komisija un kāpēc divi deputāti veica labojumus savās nodotajās vēlēšanu zīmēs? “Sēdes sākumā vēlēšanu komisijas vadītāja uzsvēra, ka tad, kad vēlēšanu zīmes nodotas, noliekot uz galda, neko vairs mainīt nedrīkst, bet divi cilvēki to darīja!” neizpratnē jautāja V.Kalējs. Arī deputāts Ainars Melders pauda, ka tā nevarot. “Es gan nebiju klāt, bet, ja tā bija, tas gan nav smuki,” viņš teica. A.Dukulis skaidroja, ka abi deputāti nebija līdz galam novilkuši līniju, bet tas neesot ietekmējis pluszīmes un svītrojumus. “Ja kādu neapmierina, varam vēlēšanas atkārtot. Nekādi labojumi netika izdarīti,” apgalvoja A.Dukulis.

Par vietnieku – ar 11 un
8 balsīm
Balsojot atklāti, par priekšsēdētāja vietniekiem tika ievēlēti A.Fomins un Dz.Adlers. Par A.Fominu kā vietnieku balsoja 11 deputāti – ZZS deputāti A.Dukulis, Modris Lazdekalns, Druvis Mucenieks, J.Zeltiņš, Viola Aija Kaparšmite; “Vidzemes partijas/Latvijas Reģionu apvienības” deputāti A.Fomins, V.Kalējs, L.Sīpols; “Vienotības” deputāti Maruta Kauliņa, Dz.Adlers, A.Zelmenis; bet pret balsoja 4 deputāti - “Nacionālās apvienības “Visu Latvijai!” - TB/LNNK”” deputātes L.Langrate, J.Zilkalne; partijas “Alūksne un novads – mūsu zeme” deputāti  Mārtiņš Augstkalnietis un A.Melders.
Par Dz.Adleru kā vietnieku balsoja 8 deputāti - A.Dukulis, M.Lazdekalns, D.Mucenieks, J.Zeltiņš, V.A.Kaparšmite, M.Kauliņa, Dz.Adlers, A.Zelmenis; bet pret balsoja 7 deputāti - A.Fomins, V.Kalējs, L.Sīpols, L.Langrate, J.Zilkalne, M.Augstkalnietis un A.Melders.
Savukārt par L.Langrati kā vietnieci balsoja 4 deputāti - L.Langrate, J.Zilkalne, M.Augstkalnietis, A.Melders; bet pret balsoja 11 - A.Dukulis, M.Lazdekalns, D.Mucenieks, J.Zeltiņš, V.A.Kaparšmite, A.Fomins, V.Kalējs, L.Sīpols, M.Kauliņa, Dz.Adlers un A.Zelmenis.

Mandātu tomēr noliks
Sēdi apmeklēja arī vairāki Alūksnes iedzīvotāji. Alūksnietis Uldis Veldre pat ar ziediem sveica deputāti J.Zilkalni ar dēla piedzimšanu. “Interesanti, ka tieši šodien ir 7. Siguldas kājnieku pulka 98. dzimšanas diena – ceru, ka, Jana, tavs dēls būs Alūksnē atkal izaudzināts ģenerālis,” vēlēja U.Veldre. Lai gan pirmo domes sēdi J.Zilkalne apmeklēja, “Alūksnes Ziņām” viņa atzīst, ka tomēr uz laiku noliks deputātes mandātu kādā no tuvākajām domes sēdēm, lai dotos bērna kopšanas atvaļinājumā. “”Nacionālā apvienība” uzskata, ka domes priekšsēdētājam tomēr vajag tikai vienu vietnieku, tādēļ izvirzīju L.Langrates kandidatūru, jo viņai ir atbilstoša izglītība un viņa būtu piemērota šādam amatam,” saka J.Zilkalne un piebilst, ka turpinās sekot domes darbam. Savukārt L.Langrate joprojām iestājas par to, ka priekšsēdētājam vajag vienu vietnieku. “Mākslīgi divi vietnieki nav jātur. Tas nākotnē jārisina,” viņa saka.

Koalīcijas līguma nebūs
Pēc sēdes “Alūksnes Ziņas” A.Dukulim jautāja, kā tagad domē ritēs darbi. Viņš atzīst – koalīciju un opozīciju neveidos, arī koalīcijas līgums netikšot slēgts. “Dosim iespēju strādāt visiem deputātiem. Jā, varbūt būs grūtāk, jo netiks definēts “stingrais kodols”, bet jāprot sastrādāties tāpat, jo jārisina saimnieciski, nevis politiski jautājumi. Mērķis ir vienot, nevis šķelt. Sarunās ar partiju līderiem ZZS izzināja, ko viņi domā par novadam svarīgiem jautājumiem, kuri prasīs ne tikai finanses, bet arī populārus un nepopulārus lēmumus. Nostāja ir, ka sporta centru vajag, bet ne par katru cenu – izvērtējot vēlmes un finanšu iespējas. Jāturpina investora piesaiste veselības centram. Jāpalielina pašvaldības finansējuma daļa ģimnāzijas un vidusskolas projektu īstenošanai, lai apgūtu Eiropas naudu. Ikviens projekts pirms uzsākšanas jāpārrunā plašākā lokā. Diskutējām arī par domes struktūru, slimnīcu un citām pašvaldības kapitālsabiedrībām, kā tās nākotnē pārvaldīt. Nav izslēgts, ka tiks veidots vienots uzņēmums, atstājot atsevišķi tikai enerģijas ražotāju - akciju sabiedrību “Simone”,” saka A.Dukulis.

Atbildīgās nozares vēl dalīs
A.Dukulis uzsver – šobrīd ir ievēlēti vietnieki, bet vēl nav sadalītas atbildības nozares. “Mums ir brīvas rokas mainīt domes nolikumu par pienākumu sadali. Pēc laika notiks vietnieku darba izvērtēšana – nav izslēgtas strukturālas izmaiņas. Kuram vietniekam būs paraksta tiesības? Ja nevarēsim vienoties, tad to nozīmēšu ar rīkojumu, kuras būs paraksta tiesības domes priekšsēdētāja prombūtnes laikā. Šobrīd domāju, ka tas būs vietnieks, kuram procentuāli bija lielāks balsu skaits no iedzīvotājiem. Stingri esmu apņēmies savā vadības stilā mainīt to, lai neuzņemtos darīt vairāk, nekā man jādara – no vietniekiem prasīšu konkrētus darbus un lielāku atbildību,” saka A.Dukulis. 
Kārtējā domes sēde būs trešdien, 28.jūnijā.

Uzdos neērtos jautājumus
Uzzinot, kādas vadošās amatpersonas ievēlētas, starp alūksniešiem domas dalās. Vieni ir vīlušies, ka nekas nemainīšoties, otri apmierināti, ka strādās tie, kuri jau iestrādājušies. A.Fomins atzīst – vēlēšanas izsita no ikdienas ritma. “Tagad jāieiet visā atpakaļ. Iespējams, būtu vieglāk strādāt, ja tomēr būtu deputātu kodols, jo nāksies pieņemt arī nepopulārus lēmumus,” spriež A.Fomins. Ar Dz.Adleru sazināties neizdevās. V.Kalējs atzīst – pirmajā sēdē varēja “netaisīt izrādi” ar vēlēšanu zīmēm, bet balsot, paceļot rokas. “Tad saskaitītu un nebūtu nekādu domstarpību! Un klātesošie redzētu, kurš un kā balso. Tagad nebija atklāti, bet Dz.Adlers un A.Zelmenis iet un labo! Es vienīgais izteicos. Kolēģi jau mani mēģināja apklusināt, lai neizsakos, bet, ja redzu klaju nepatiesību, nevaru klusēt. Būšu tas, kurš vienmēr uzdod neērtos jautājumus. Uzskatu, ka domes nolikumu vajadzēja jau laikus izmainīt, lai priekšsēdētājam apstiprinātu vienu vietnieku,” pauž V.Kalējs.

Kategorijas