Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Pēc kā roka pļavā stiepjas, tas jāliek vainagā!

Līga Vīksna

2017. gada 22. jūnijs 00:00

364

Vainags ir viena no svarīgākajām vasaras saulgriežu sastāvdaļām, ko veido divi nozīmīgi simboli – aplis jeb bezgalības simbols un jāņuzāles. Kā uzpīt vainagu, kas nenovīst līdz Jāņu rītam, padomos dalās floriste Santa Luguze.

Galvas un matu rota
Alūksniete Santa Luguze drīzumā pabeigs mācības un iegūs florista diplomu. S.Luguze reģistrējusies kā pašnodarbinātā persona un sadarbojas arī ar Alūksnes ziedu salonu “Flora”. Viņa atzīst – floristiem reti pasūta Līgosvētku vainagus, jo tos cilvēki tomēr darina paši savām rokām no Latvijas dabas bagātībām. “Floristiem vīt vainagus reizēm pasūta deju kolektīvu vajadzībām, teātra izrādēm, bet Līgosvētkiem pin paši. Tas ir ļoti labi! Līgosvētkos vainags noteikti ir galvas un matu rota, ko vajag katram,” viņa saka.
S.Luguze atzīst – agrāk vairāk nošķīra neprecētu meitu vainagus un precētu sievu vainagus, ņemot vērā ziedus, kādus pīt vainagā, bet šodien tas vairs nav aktuāli. Turklāt ne velti ir tautasdziesma: “Jāņu nakti nepazinu, kura māte, kura – meita; i sievām, i meitām koši ziedu vainadziņi!” “Var atrast skaistu pļavu un pīt vainagu uzreiz, esot pļavā – pēc kā roka stiepjas, tas jāliek vainagā! Tad arī materiālu nekad nepietrūkst. Var saplūkt jāņuzāles, bet vainagu pīt sev tīkamā vietā, kur ir laba aura. Man patīk pīt vainagu, esot pļavā,” viņa saka.
Kā nopīt skaistu vainagu?
S.Luguze atzīst – ir vairāki veidi, kā nopīt vainagu. “Var pīt, liekot ziedu pār ziedu – tas ir standarta variants. Šajā gadījumā gan būs grūti iepīt kaut ko asu, piemēram, rozi, bet var, prasmīgi ieliekot starp citiem ziediem. Var būt tā, ka, liekot ziedu pār ziedu, biežāk lūst puķu kāti, jo locījuma leņķis ir liels. Otrs variants ir veidot vainagu, ziedu kātus visu laiku sienot ar diegu, bet tad ir redzami kāti,” stāsta S.Luguze. Bet ir arī vēl trešais – floristu paņēmiens. “Mēs, floristi, izmantojam teiplenti, kura ir zaļā krāsā, nedaudz elastīga un lipīga, ērti lietojama. Pinot vainagu, puķu kātus nemitīgi notin ar teiplenti, tā nosedz visus asumus, arī, ja ir kas lipīgs vai smērējošs. Tā kā lente ir nedaudz lipīga, tad labi satur kopā puķu kātus. Izmantojot teiplenti, var sapīt ciešāk un izmantot īsāku kātu puķes. Piemēram, margrietiņu kāti ir trausli, tās ir grūti iepīt vainagā, bet ar teiplenti tas ir vienkārši,” saka S.Luguze.
Lai būtu vieglāk pīt un vainagam vīstot nepalielinātos apkārtmērs, S.Luguze iesaka izmantot pamatni: no drātīm, klūgām vai cita pieejama materiāla. Pamatni viņa iesaka izmantot arī ozollapu vainaga pīšanā. 

Modē – mākslīgie ziedi
Vēsais laiks vasaras sākumā veicinājis to, ka, iespējams, šogad Līgosvētkos ne visas jāņuzāles pļavās pagūs uzziedēt. S.Luguze uzsver - jābūt radošiem un jāizmanto tas, kas ir, jo arī no smilgām var uzpīt skaistus vainagus. “Risinājums ir arī mākslīgo ziedu izmantošana, kas šobrīd ir modes tendence. Šodien tie tiek radīti ļoti krāšņi un līdzīgi dabiskajiem ziediem. Mākslīgo ziedu vainadziņu var izmantot tie, kuriem nav laika aiziet līdz pļavai. No mākslīgajiem ziediem var pīt vainagus, matu lentes, piestiprināt tos pie matu stīpām vai sprādzēm,” stāsta S.Luguze.
Kāds pašai Līgovakarā top vainadziņš? S.Luguze atzīst – floristei ne vienmēr atliek laiks pašai sev uzpīt vainagu, tādēļ gadījumam, ja nav sanācis tikt pļavā, ir radīts viens vainags no mākslīgajiem ziediem. “Bet ir arī bijuši gadi, kad, bruņojoties ar lietussargu, ir iets pļavā un vainags uzpīts. Lai katram šogad ir savs Jāņu vainags!” viņa saka.
— Teksts un foto: Līga Vīksna

◆ Ir sens ticējums, kā jāvāc jāņuzāles vainagam: pļavā, kur aug visas jāņuzāles, sper deviņus soļus, tad plūc to, kas priekšā, un pin vainagā, līdz tas gatavs.

◆ Āboliņa ziedus var izmantot ne tikai vainaga pīšanai, bet arī saaukstēšanas ārstēšanai;  margrietiņas un rudzupuķes noņems sāpes, savukārt vīgriezes palīdzēs nomierināties, ja radies satraukums.

Kategorijas