Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Apbruņojies cīņai ar odiem!

Diāna Lozko

2017. gada 22. jūnijs 00:00

71

Līgovakarā atpūtu brīvdabā nereti traucē uzmācīgie odi. Ar tiem var cīnīties dažādos veidos - gan ar aptiekā nopērkamajiem līdzekļiem, gan ar pašu veidotiem uzlējumiem un ziedēm. Aplūkosim, kādi ir dabiskie līdzekļi cīņā ar mazajiem un sīcošajiem dzēlējiem.

Vīlušies krustnagliņu eļļā
Alūksniete un ilggadējā mediķe Ināra Dukule stāsta, ka pret odu uzbrukumu palīdz ierīvēšanās ar ķiploku. “Šogad odu ir ļoti daudz. Aptiekā pērkamie līdzekļi gan ir labi ar to, ka tie iedarbojas ilgstošāk un, uzpūšot šādu līdzekli, no odiem esi pasargāts līdz pat piecām stundām. Pret odiem palīdz arī lupstāju spirta uzlējums,” teic I.Dukule.
Vairāki aptaujātie cilvēki atzina, ka ir vīlušies krustnagliņu eļļā, kuru iesaka lietot kā efektīvu līdzekli odu atgaiņāšanai. “Tā pilnībā nepalīdz, lieto to, cik gribi,” teic kāda jaunā māmiņa no Alūksnes. Viņai piekrīt arī citi “Alūksnes Ziņu” aptaujātie lasītāji.
Daudzi zina “krustiņmetodi”
Ja ods jau ir iekodis, dzēluma vietu var apstrādāt ar dažādiem līdzekļiem. Daudzi zina “krustiņmetodi”, kad uz koduma vietas ar nadziņu iespiež krustiņu, taču tā arī nav zināms, kādēļ cilvēki tā ir iesākuši darīt. Lai arī šāds risinājums var palīdzēt uz īsu mirkli, tas nelīdzēs turpmākajās dienās pēc odu kodumiem, jo tad niez un sūrst vēl spēcīgāk. “Es parasti nopērku aptiekā līdzekli pret niezi un uzziešu to uz odu koduma vietām. Parasti to darīju tikai tad, kad nākamajā dienā kodumu vietas spēcīgi niezēja, taču atskārtu, ka to labāk darīt uzreiz pēc odu koduma. Jo ātrāk šādu līdzekli uzliek, jo mazāk un īsāku laiku niez,” teic alūksniete Anna.

Ūdens un soda
Alsviķietis Gunārs Skaliņš teic, ka šogad izmēģinās kādu jaunu pretodu līdzekli. “Sienas noplēšamajā kalendārā atradu padomus, kā cīnīties pret odiem. Var sajaukt etiķi ar ūdeni attiecībās pusi uz pusi vai arī vienu sodas tējkaroti sajaukt ūdenī un izmantot šādu līdzekli pret odiem. Efekts esot ļoti labs, tāpēc šoreiz pamēģināšu ko tādu,” teic G.Skaliņš. Viņš atzīst dabiskos līdzekļus un uzskata, ka ķīmiskie līdzekļi, lai ir arī iedarbīgi, tomēr nav labi veselībai.
I.Dukule stāsta, ka odu kodumus var samitrināt arī ar savām siekalām, taču tas nebūt nav labākais variants, jo cilvēka mutes dobumā ir daudz mikrobu, kuri var radīt arī iekaisumu koduma vietā.

Var izmantot ēteriskās eļļas
Arī internetā atrodami dažādi padomi, kā pagatavot dabisko aizsarglīdzekli pret odiem. Galvenā sastāvdaļa ir ēteriskās eļļas vai to kombinācijas, kuras tiek izšķīdinātas bāzes produktā - augu eļļā, pieniņā, želejā. Vispopulārākās un mazāk kairinošās ir citronzāles un citronellas ēteriskās eļļas - tās var izmantot arī cilvēki ar jutīgāku ādu un bērni, tomēr tā nav vienīgā izvēle. Cīņai ar odiem un mušiņām var izmantot arī eikalipta, kanēļa lapu, ģerānijas, krustnagliņu, ingvera, seleriju sēklu ēteriskās eļļas. Lai padarītu maigāku eļļu aromātu, tām var pievienot lavandas ēterisko eļļu. Lai jums izdodas pasargāties no odiem un jauki pavadīt svētkus!

Kategorijas