Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Vai Līgovakarā var iztikt bez gaļas?

Diāna Lozko

2017. gada 22. jūnijs 00:00

391

Līgovakars daudziem cilvēkiem nav iedomājams ne tikai bez siera un alus, bet arī bez gaļas. Tradicionāli šajos svētkos iecienīts ir šašliks, taču bieži vien līgotāji tam lieto pārāk daudz garšvielu un kopumā patērē pārāk daudz gaļas.

Par daudz pārspīlē
Maiznīcas un krodziņa “Airīši” pavārs Gunārs Misiķis teic, ka nereti cilvēki pārforsē ar garšvielām, kuras pievieno gaļas ēdieniem. “Cilvēki pārspīlē tik tālu, ka gaļa vairs nav gaļa, bet tā kļūst par marinādi. Nereti pietiek ar sāli un pipariem un nevajag sagāzt tautā tā saucamās “vegetas” tik daudz,” teic G.Misiķis. Viņš iesaka izmantot arī sausās garšvielas, piemēram, kaltētu un sasmalcinātu baziliku. Arī iecienītā šašlika marinādēs nebūtu jāļaujas nezināmiem eksperimentiem, bet jāpieturas pie klasiskākām vērtībām. Ir dzirdēts, ka gaļu var marinēt arī melnajā tējā: marināde sastāv no viena litra stipras melnās tējas, 1 kilograma gaļas, bazilika, pipariem, krustnagliņām un sāls. “Arī mērces gaļai var pagatavot dažnedažādas. Var pagatavot vīna mērci. Novāra gaļas pārpalikumus. Kaulus vāra tik ilgi, kamēr no kauliem gandrīz vairs nepaliek nekas pāri. Kaulos ir želatīns, tāpēc mērce pati par sevi sabiezēs. Var pievienot sīpolu un citas garšvielas. Tad pēc garšas pielej sarkanvīnu. Nevajag uztraukties par daudzumu, jo alkohols vīnā novārīsies un paliks tikai garša,” stāsta G.Misiķis. Interesantākai garšai gaļas ēdieniem kā mērci var pievienot jāņogu ievārījumu.

Kāpēc gaļu cep vīrieši?
Protams, gaļa, kura cepta ārpus mājām, ir ar citādāku garšu. “Tie ir dūmi un arī ugunskurs, bet vairāk par visu – process! Tas nav tāpat kā mājās – uzlikt gaļu un aiziet uz citu istabu. Līgovakarā gaļu pieskata, un tas ir gluži vai nomierinošs process,” teic G.Misiķis. Tam, ka gaļu vairāk cep vīrieši, nevis sievietes, var būt dažādi iemesli. “Varbūt pašas sievietes to nevēlas, varbūt viņām labāk patīk Līgovakarā aiziet pļavā salasīt puķes. Galu galā stāvēšana pie grila vai ugunskura saistās arī ar dūmu aromātu, jo, cepot gaļu, dūmu var būt daudz,” saka G.Misiķis.
Viņš teic, ka tieši cūkgaļa ir tautā iecienītākā gaļa, jo tā ir arī pieejamāka. Liellopa gaļa ir dārgāka, tāpēc to cilvēki svētku galdā liek retāk. “Protams, ir arī dažādas alternatīvas gaļas ēdieniem un ne vienmēr Līgovakarā ir jābūt gaļai vai arī tik daudz gaļas ēdieniem. Ir vasara, laiks ir karsts, tāpēc var ēst arī ko vieglāku, piemēram, dārzeņus. Gaļa ir smags ēdiens, un, ja grib sagaidīt Jāņu rītu, tad nudien nevajadzētu aizrauties ar gaļas ēdieniem. Tie radīs smaguma sajūtu, un cilvēkam galu galā ātrāk var uznākt miegs,” skaidro G.Misiķis. Gaļas izvēlē viņš iesaka atbalstīt vietējos lauksaimniekus, nevis pirkt lielveikalā.

Kategorijas