Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Rotaļlietas ar nosaukumu “Kad zobiņš niez”

Diāna Lozko

2017. gada 30. jūnijs 00:00

2628

(Turpinās no 1.lappuses)
Anneniete Dace Skaistkalne ar rokdarbiem aizrāvusies jau kopš bērnības, un līdz ar meitiņas piedzimšanu viņai kļuvuši aktuāli darinājumi bērniem. Svarīgākais viņas darbos ir ekoloģiski materiāli un praktisks pielietojums.

Nepieciešams sajust dažādas faktūras
Vairākus gadus D.Skaistkalne arī strādā pirmsskolas izglītības iestādē “Sprīdītis”, bet pašreiz viņa audzina savu mazo meitiņu. “Arī bērnudārzā ir daudzi mani darinājumi, tie tur ir palikuši. Iepriekš darināju dažādas rotas, arī šuju, taču pašreiz aktuāls ir posms, kad mana meitiņa visu ko grib bāzt mutē. Tā nu sāku viņai taisīt rotaļlietas, kā pati smejos, ar nosaukumu “Kad zobiņš niez”. Tā radās dažādas rotaļlietas, kurās ir koka detaļas un arī aptamborētas koka bumbiņas,” teic D.Skaistkalne. Bērniem ir ļoti svarīgi sajust dažādus materiālus, un D.Skaistkalne uzsver, ka mazuļiem it īpaši, jo pirkstu galiņos ir daudz nervu. Koka detaļas rokdarbniece iegādājas, bet vēlāk tās savirknē dažādās rotaļlietās. “Veidoju arī knupīšu turētājus un tā saucamās graužamās krelles. Tā ir krellītes, kuras mammas var sev uzlikt kaklā un bērns var tās droši pagrauzt,” stāsta D.Skaistkalne.

Visvienkāršākais ir tas
labākais
Viņas bērnībā rotaļlietas bija citādākas, taču, lai arī bērnu rotaļlietu veidošanā aizvien populārāki kļūst dabas materiāli, nekur noteikti neizzudīs arī sintētiskās un ne tik veselīgās rotaļlietas. “Priecē gan tas, ka daudziem bērniem vecāki uz bērnudārzu dod līdzi šūtās lelles. Bērniņiem patīk ar rotaļlietām gulēt, un ar šādām lellēm ir ērtāk un drošāk gulēt nekā, piemēram, ar plastmasas lellēm,” saka D.Skaistkalne. Lai arī dažādas plastmasas rotaļlietas ir lētākas un populārākas, vecāki var izvēlēties arī dažādas alternatīvas, piemēram, izveidot kaut vai lupatu lellītes. Ir tikai jāļauj vaļa fantāzijai un izdomai. “Visvienkāršākais ir tas labākais. Var jau piedāvāt bērnam visādus trikus, taču bērnam ir jāizprot arī vienkāršākas lietas,” saka D.Skaistkalne. Kā labu piemēru bērnu izdomai viņa min kādu gadījumu par tagad tik populārajiem “spineriem”. Kādai meitenītei vecāki nevēlējās iegādāties šo populāro lietu, jo uzskatīja, ka bērnam pašam ir jāattīsta sava izdoma. Meitenīte pati izdomājusi mehānismu, kā no papīra izveidot “spineri”, kurš griežas, un bija ļoti priecīga. Tādā veidā bērns ir arī palauzījis galvu, kā ko labāk izveidot, un attīstījis savu domāšanu. “Daudz ko var izveidot arī no papīra. Mums, pieaugušajiem, papīrs ir kas tāds, ko salocīt, uz kā ko uzrakstīt, taču no tā var pagatavot ļoti daudz ko,” pauž D.Skaistkalne.

Var izmantot arī bērna
attīstībai
Rotaļlietas nav domātas tikai izklaidei, bet tās var izmantot arī bērna attīstībai, un D.Skaistkalne vēlas izveidot tā saucamās uzdevumu grāmatas, kurās var kaut ko piesprādzēt, pačaukstināt, attaisīt. “Pašreiz gan esmu izveidojusi šādus namiņus, kuriem ir noņemami jumtiņi. Vienam namiņam jumtiņu var noņemt ar rāvējslēdzēju, citam ar podziņām, bet kādam citam namiņam jumtiņš jāpievieno pie attiecīgajām krāsām,” stāsta D.Skaistkalne.
Viņa atzīst, ka mūsdienu ātro tehnoloģiju laikā arī bērni nereti izmanto šīs tehnoloģijas pastiprināti. Lai arī tehnoloģijas ir nepieciešamas un tās ir jāapgūst, tas jādara saprātīgi. D.Skaistkalne uzsver, ka vecāki savus bērnus audzina, kā vēlas, un nekas nebūtu uzskatāms par kļūdu, vien tas, ja vecāki nevelta savai atvasei laiku. “Nespēlēties ar bērnu ir vislielākā kļūda. Protams, vecākiem var nebūt laika un ir nogurums, taču bērnam var veltīt kaut vai 15 minūtes, bet tajā mirklī tik tiešām visu uzmanību pievērst bērnam,” viņa saka. Lai arī nereti pieaugušie jau ir aizmirsuši, kā rotaļāties, D.Skaistkalne atzīst, ka ikviens bērns var vecākiem iemācīt spēlēties.

Kategorijas