Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Uzfrišina Veclaicenes muzeja krājumu

Līga Vīksna

2017. gada 30. jūnijs 00:00

21

Kopā ar vēsturnieci Astrīdu Ievednieci Veclaicenes pagasta muzejā nesen veikta krājuma priekšmetu aprakstīšana. Tā rezultātā muzejā ieviesti vairāki jauninājumi un saulītē izceltas vērtības, kas līdz šim nebija tik ļoti popularizētas.

Māja Latvijā, aka – Igaunijā
“Paldies A.Ievedniecei, kura iedrošināja materiālus izrādīt plašāk un palīdzēja veikt krājuma priekšmetu aprakstīšanu. Veclaicenes muzeja krājumā šobrīd ir 3079 vienības. Alūksnes novadā tiek uzsvērts, ka katram muzejam ir jābūt savai specifikai, savai odziņai. Mums tā ir Latvijas un Igaunijas pierobežas tematika, senā draudzība ar igauņiem. Palaikam Veclaicenes muzejā uzņemam igauņu tūristus, nesen arī viesojās igauņu aizsargu grupa, kas tālāk ceļu mēroja uz Rīgu. Arī ikdienā Kornetiem cauri brauc daudz igauņu,” stāsta Veclaicenes muzeja krājuma glabātāja Maija Bleiferte.
Tagad atsevišķi izkārtoti materiāli, kas saistās ar Latvijas un Igaunijas robežu. Tur skatāma arī Stīvena Džordža Talenta fotogrāfija. “Tas ir vīrs, kurš divdesmitajos gados nosprauda Veclaicenes pagasta robežu. Skatāmas fotogrāfijas, kurās attēlots, kāds izskatījās muitas punkts dažādos gadu desmitos. Skatāmi dažādi dokumenti, kas saistās ar robežu, arī ar humora piesitienu. Piemēram, ir saglabāts dokuments ar šādu vēstījumu: “Atļauja ieiet Igaunijā uz aku pa divu metru platu spraugu drāšu sētā 1922.gadā.” Toreiz robeža mainījās un cilvēkam māja palika Latvijā, bet dzeramā ūdens aka – Igaunijā. Muzeja krājumā ir arī dokuments, kas datēts ar 1919.gadu – tas ir tiešs pierādījums, kas apliecina, ka toreizējā Veclaicenes pagastvalde patiesi bijusi Veru apriņķa sastāvā,” stāsta M.Bleiferte. 

Foto – pie darbarīkiem
Tagad ir pilnībā atsegtas durvis starp pirmo un otro telpu, pirms tam pusei durvju priekšā bija novietots informatīvs stends. Jaunu elpu ieguvis stūrītis, kur eksponēti senie darbarīki. Tiem līdzās tagad izliktas fotogrāfijas no muzeja krājuma, kurās redzams, kā veclaicenieši senāk strādājuši. “Tās ir fotogrāfijas no vietējo iedzīvotāju personiskajiem albumiem, tajās uzskatāmi attēlots, kā senie darbarīki savulaik pielietoti darbībā. Goda vietā tagad piestiprināts sens pulkstenis, kam vēl vajadzētu iedot otro elpu, lai tas atkal skaitītu laiku. Uzfrišināts arī stūrītis, kur glabājam materiālus par skolu,” saka M.Bleiferte. Pēc A.Ievednieces ierosinājuma veclaicenieši tagad gatavojas arī apkopot materiālus par Veclaicenes pareizticīgo baznīcu.
Muzeja krājums nesen ieguvis arī jaunu eksponātu – gleznu, kas ir dāvinājums no alūksnietes Ārijas Bertukas. “Gleznā attēlots Kornetu aizsargu nams – ēka, kurā tagad atrodas Veclaicenes muzejs, pagasta pārvalde, tautas nams, bibliotēka. Gleznas autors ir Edvīns Andersons. Pieļaujam, ka tā gleznota 20.gadsimta piecdesmito gadu sākumā. Glezna savulaik piederējusi Ā.Bertukas krustmātei. Par šādu dāvinājumu esam ļoti priecīgi,” atzīst M.Bleiferte.

Kategorijas