Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Atvaļinājuma aptieciņa jeb kas jāņem vērā brīvdienās?

Liene Andersone-Kolosova

2017. gada 30. jūnijs 00:00

74

Iestājoties vasarai, bērni un jaunieši bauda garo skolas brīvlaiku, bet pieaugušie izmanto atvaļinājumu, lai atpūstos un tvertu brīvību neierastos apstākļos. Tieši brīvdienu posma sākumā mediķiem nākas saskarties ar vislielāko negadījumu skaitu, kas radies galvenokārt brīvlaika baudītāju neuzmanības dēļ, norāda ģimenes ārste Vija Stepanova. Īpaši mediķi lūdz iedzīvotājus būt uzmanīgiem tieši siltajā laikā, kad cilvēki gūst traumas āra apstākļos, sākot no apdegumiem un beidzot ar aizrīšanos un vēdera problēmām.

Nestandarta situācijas
Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta sabiedrisko attiecību speciāliste Ilze Bukša pastāsta, ka ārpus ierastās vides, pavadot atvaļinājumu ceļojumā vai ārpus dzīvesvietas un apstākļiem, cilvēkiem ir jārēķinās, ka var arī rasties nestandarta situācijas, kur būs nepieciešams kas vairāk nekā automašīnas aptieciņā pieejamais.
Ja cilvēks dodas brīvdienās ārpus mājām, svarīgs aspekts ir, ar kādu transporta līdzekli, kādā veidā ir paredzēts ceļot un kādos apstākļos uzturēties. “Ja ir plānots uzturēties pie dabas, svarīgi zināt, cik ilgi un ko ir paredzēts darīt. Automašīnā aptieciņa ir, taču, ceļojot ar kājām vai velosipēdu, neko daudz līdzi nepaņemsi,” saka V. Stepanova. Ir svarīgas lietas, kuras vajadzētu ierakstīt atvaļinājuma pavadīšanai nepieciešamo lietu sarakstā, ko nevajadzētu aizmirst iegādāt un paņemt līdzi, lai pats sev vai otram sniegtu pirmo palīdzību.

Neizraisīt ērcei vemšanu
“Tabletes pret alerģiju noteikti būtu jāieliek līdzi kā pirmā lieta. Odi, mušiņas, bites, lapsenes iekožot var radīt izteiktu alerģiju un nepatīkamu niezēšanu. Ir nopērkami dažādi antihistamīna līdzekļi, lai remdētu koduma sekas,” uzsver mediķe. “Otrkārt, bez tabletēm var arī lietot pretniezes smērītes, ziedes, kādas aptiekā ir nopērkamas kā bezrecepšu līdzekļi.”
Ģimenes ārste arī iesaka izmantot efektīvas tautas metodes. Var izlīdzēties ar ceļmallapas uzlikšanu uz sakostās vietas līdzīgi kā pie sasitumiem un nobrāzumiem. “Tā ir var būt arī piparmētras lapa vai kumelītes gan zaļā, gan tējas veidā. Visi nosauktie augi dezinficē un noņem sāpes, niezi, mazina pietūkumu ap koduma vietu,” paskaidro ārste un piebilst: “Vienīgi, ko neiesaku pie koduma vietas likt klāt, mitru zemes pikuci, jo tas brūcē var radīt infekciju. Zemi liek klāt ar pamatojumu, ka tā dod dabisko atvēsinājumu, taču tā vietā cilvēks var gūt infekciju, kas izraisa iekaisumus.”
Atpūtniekiem, esot vairāk pie dabas un uzturoties ārā, nepieciešams uzmanīties no ērcēm. “Ja arī ērce ir piesūkusies, nevajadzētu to izņemt, pielietojot sviesta, eļļas vai tauku smērēšanas metodi. Ja tā tiks darīts, ērcei sāksies vemšanas process, tā izdalīs vielas, kas var radīt Laimas slimību. Var uzlikt spirtu vai pat smaržu. Tā ērcei būs kā narkoze, un viņa atlaiž kājiņas. Un tad varēs vieglāk izņemt ar zināmo diega cilpas metodi. Vēl viena svarīga un laba lieta, kas noderēs piesūkušās ērces izņemšanai, ir tieši uzacu korekcijas pincete, ko daudzas sievietes tur kosmētikas makos,” nepieciešamo lietu sarakstu pirmās palīdzības sniegšanai papildina V. Stepanova un instruē: “Ar pinceti ērci satver, tad pagriež uz vienu, uz otru pusi un izceļ ārā. Uzliek plāksteri.”

Uz brūcēm var likt pat desu
Mediķe iesaka kodumu un brūču atvēsināšanai pa rokai turēt arī aukstus materiālus. Lieti tam noderēšot ledus soma. Atvēsināšana ir arī pirmās zāles, lai mazinātu sasitumu un nobrāzumu radītās sāpes un pietūkumu. Ledus, protams, ir ideālais variants, bet, ja tā nav, derēs jebkas vēss. “Arī ledusskapī turēta desu paciņa, no saldētavas izņemts saldējums, kas vasarā ikdienā ledusskapī vienmēr tiek turēts. Tikpat labi der arī vienkārši auksts ūdens,” viņa iesaka.
No tautas medicīnas jebkuram ārējam pietūkumam, saspiedumam, noberzumam lieti noderēs kāpostu lapas. Ieteicams kāposta lapu saspiest, lai nedaudz uz brūces tiktu suliņa, kas būs dabisks dezinfekcijas līdzeklis. Ja brūce ir vaļēja, var uzlikt spirtu saturošu kompresi, iesaka V. Stepanova. Lai izvairītos no nopietnām traumām uz ceļgaliem un elkoņiem, piemēram, braucot ar velosipēdu, kur ātri var gūt “asfalta slimību” jeb dziļākus nobrāzumus, mediķe iesaka valkāt ceļu un elkoņu sargus. Taču, ja ir gadījies satraumēties, vislabākais veids brūču dziedēšanai būs tās izskalošana no netīrumiem ar ūdeni. Tā būs vislabākā dezinfekcija. Var vaļēju brūci arī ar ūdeņraža pārskābes šķīdumu iztīrīt. “Tas palīdz brūces dziļumā esošajiem netīrumiem izputoties ārā, taču vienlaikus jābrīdina, ka ūdeņradis var apdedzināt apakšējos audus, brūcei būs lielāka krevele un tā ilgāk dzīs,” brīdina daktere. Brūci var skalot arī ar kumelīšu tēju.

Vienmēr līdzi ūdens un ogle
Atvaļinājuma laikā cilvēki daudz vairāk laika pavada, piemēram, cepot ugunskurā vai grilā gaļu. Pastāv risks apdedzināties. Īpaši ģimenes ārste iesaka uguns tuvumā turēt ūdeni, lai apdegumu gadījumā brūci tūlīt varētu dzesēt. Ūdeni vajag līdzi vienmēr un visur, ilgstoši uzturoties ārpus mājas, uzsver mediķe. Tas ir jālieto gan iekšķīgi, īpaši karstā laikā, lai organisms atgūtu šķidruma rezerves, gan arī ārīgi pēc intensīvas sauļošanās, ja gūti saules apdegumi. “Ūdens skalo gan organismu, gan pārlieku lielas sauļošanās gadījumā kā mitra un vēsa komprese uz apdegušajiem pleciem vai muguras atvēsinās. Arī pārsauļošanās ir apdegums, kas ir jāatdzesē,” uzsver V. Stepanova. Pēc tam uz saules apdeguma, izmantojot tautas metodes, varot uzlikt vēsu skābu krējumu.
Ūdens būs labs līdzeklis arī vēdera problēmu gadījumos, ja piemetas caureja, piepūties vēders un ir sāpes. “Aptieciņā obligāti līdzi jāieliek vecā labā melnā aktivētā ogle. Pie jebkuras aizdomīgas izmaiņas vēdera darbībā, kuņģa griešanās var iedzert uzreiz piecas tabletes – jāsakošļā un jāuzdzer liels ūdens daudzums. Ogle atindēs organismu. Var iedzert piparmētru vai kumelīšu tēju, kas ir pārbaudīts līdzeklis vēdera darbības uzlabošanai jebkurā gadījumā,” tā V. Stepanova. Esot arī viedoklis, ka ogle var palīdzēt saules radītu galvassāpju jeb saules dūriena gadījumā.

Viens mirklis var būt izšķirošs
V. Stepanova uzsver, ka atvaļinājuma un brīvdienu iesākums mediķiem ir tāds saspringts, jo jāsniedz palīdzība brīvdienu baudītājiem, kuri cietuši neuzmanības dēļ. “Ja cilvēkiem ir brīvdienas, tad ārstiem tieši ir daudz vairāk darba nekā ikdienā. Tās tad ir intensīvas darba dienas,” saka mediķe.
Vasarā iecienīta atpūta ir peldēšana. Taču tā var beigties ar nelaimi neapdomības dēļ. “Ja peldies atklātā ūdenstilpē, pat ja tā ir pazīstama un zināma, uzreiz lēkt ar galvu ūdenī ir pilnīgi aizliegts! Ja pagājušajā vasarā upē tajā vietā bija dziļš, tad pavasara palu laikā tā pati gultnes vieta var būt sanesumiem pilna, ūdenstilpes dibens šogad var izskatīties pavisam citādi,” brīdina daktere. Šīs izmaiņas ar aci redzēt nevar. Tāpēc vispirms peldēšanai paredzētā vieta būtu jāizstaigā un jāizbradā kājām, lai saprastu vietas piemērotību.
Īpašu uzmanību daktere aicina pievērst bērniem vecumā no divu līdz trīs gadu vecumam. “Viņi vienkārši iet uz priekšu savās gaitās, neatsaucas, nereaģē uz saucieniem, tādēļ pastāv risks, ka viņi var gan gūt traumas, gan arī pazust un nonākt citā veselībai un dzīvībai bīstamā nelaimē,” viņa brīdina. “Ja tuvumā ir ūdens, ir situācijas, ka bērni te vienu brīdi ir tepat, bet pēc brīža, kad pajautā vecāka gadagājuma pieskatītājiem vai vecākiem bērniem, atbilde skan – tepat jau tikko kā bija,” ikdienas situācijas ieskicē ārste un atgādina, ka šāda atbilde varbūt tajā brīdī izšķir mazuļa veselību vai pat likteni.
Tāpat bērni jāsargā no ugunskuriem un griliem, kuros var apdedzināties. Uz uguns gatavojot ēdienu, pastāv risks arī aizrīties, īpaši ar gaļu.
“Latvija vēl ir tālu attīstības ziņā no citām Eiropas valstīm bērnu pieskatīšanas jautājumos. Citās valstīs noteikumi ir tik tālu atrunāti, ka vecākiem šie likumi ir iekalti galvā. Tikmēr Latvija vēl visā pasaulē ieņem vienu no vadošajām vietām traumatisma ziņā,” tā mediķe.

◆ Nopietnu traumu (piemēram, samežģījumi, lūzumi, pat tikai aizdomas par smadzeņu satricinājumu utt.) gadījumā jāzvana Neatliekamās medicīniskās palīdzības vai Glābšanas dienestam pa tālruni 112 vai 113.
◆ Lai konsultētos par kādu ar veselību saistītu jautājumu atvaļinājuma, brīvdienu laikā, var zvanīt uz ģimenes ārstu konsultatīvo tālruni 66016001. Tas nav bezmaksas tālrunis, bet tam arī nav paaugstināta maksa. Zvanot no fiksētā tālruņa vai mobilā tālruņa, zvanītājs maksā atbilstoši sava operatora noteiktajiem tarifiem par zvaniem uz fiksēto Rīgas diapazona numuru.


Kategorijas