Aluksniesiem.lv ARHĪVS

VUGD pārbaudīs daudzdzīvokļu mājas

Agita Bērziņa

2017. gada 7. jūlijs 00:00

326

Šovasar Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta inspektori dosies uz daudzdzīvokļu dzīvojamajām mājām, lai pārbaudītu, kā tur ievērotas ugunsdrošības prasības. Latvijā liela daļa ugunsgrēku izceļas tieši daudzdzīvokļu mājās, Alūksnē situācija nav tik kritiska.

Jārūpējas par visu māju
VUGD Prevencijas un sabiedrības informēšanas nodaļas vadītāja Inta Šaboha informē, ka arī Latvijā ik gadu vidēji apmēram 1400 ugunsgrēki izceļas tieši daudzdzīvokļu dzīvojamajās ēkās un dzīvokļos, kur visbiežāk degšana konstatēta virtuvēs, dzīvojamajās telpās vai guļamistabās, ēku kāpņu telpās, kā arī dūmvados vai atkritumu tvertnēs. VUGD atgādina, ka dzīvojamo māju īpašniekiem ir ne tikai jārūpējas par sava īpašuma ugunsdrošību, bet arī par to, lai koplietošanas telpās esošās ugunsaizsardzības sistēmas būtu darba kārtībā.
Nepieciešamība veikt pārbaudes aktualizējusies pēc nesenajiem notikumiem Londonā, kur dega 27 stāvu dzīvojamā māja. Arī Latvijā ir pieejami līdzīgi siltumizolācijas materiāli, kādi tika pielietoti Londonas augstceltnē un kas veicināja straujo uguns izplatīšanos. VUGD izlases kārtībā visā Latvijā līdz 15.septembrim veiks ugunsdrošības pārbaudes daudzdzīvokļu dzīvojamajās mājās. Īpašu uzmanību pievērsīs daudzdzīvokļu dzīvojamajām mājam, kurās veikta siltināšana. Tāpat ugunsdrošības pārbaužu laikā tiks pievērsta uzmanība tam, vai iedzīvotāji ir iepazīstināti ar daudzdzīvokļu dzīvojamo māju ugunsdrošības instrukciju, un ēkas ugunsaizsardzības sistēmu darbspējai un evakuācijas ceļu atbilstībai, piemēram, vai gaiteņos un kāpņu telpās nav novietoti materiāli un priekšmeti, vai durvis uz kāpņu telpām ir brīvi atveramas un aprīkotas ar pašaizvēršanās mehānismiem, atklāto zonu uz dūmu aizsargātām kāpņu telpām iestiklošanai un tamlīdzīgi.

Pie mums situācija nav
kritiska
Vēl nav zināms, kuras mājas pārbaudīs Alūksnes un Apes novados. “Pārbaudes vēl neesam sākuši, esam saņēmuši tikai rīkojumu to darīt. Mājas izvēlēsies izlases kārtībā, lielāku uzmanību pievēršot tieši siltinātajām mājām. Londonā uguns izplatījās tik strauji tāpēc, ka māja bija siltināta ar ugunsnedrošiem materiāliem. Skatīsimies, ar kādiem materiāliem siltinātas mājas pie mums,” skaidro Alūksnes daļas komandiera pienākumu izpildītājs Raimonds Jurģītis. Viņš arī atzīst, ka Alūksnes un Apes novados situācija nav tik kritiska un ugunsnelaimes dzīvokļos notiek reti. “Statistiski Alūksnē nav sliktākā situācija. Daudzdzīvokļu mājās ugunsgrēki notiek reti. Pagastos ir maz siltinātu māju. Arī tur ugunsgrēku dzīvokļos  ir maz. Situācija nav kritiska, bet pārbaudes veiksim. Pirms četriem pieciem gadiem jau veicām līdzīgas pārbaudes. Toreiz pārbaudījām kāpņu telpas, pagrabstāvus, bēniņus,” atceras R.Jurģītis.
Daudzdzīvokļu dzīvojamo māju pārvaldnieki var brīvprātīgi pieteikt mājas ugunsdrošības pārbaužu veikšanu. Informāciju par ugunsdrošības pārbaužu veikšanu var nosūtīt attiecīgajā teritorijā esošajai VUGD struktūrvienībai vai arī VUGD Ugunsdrošības uzraudzības pārvaldei uz e-pastu “uup@vugd.gov.lv”.

Pārbaudēm gatavi!
SIA “Alūksnes nami” valdes loceklis Armands Musts laikrakstam norāda, ka paši mājas pārbaudēm nepieteiks. “Jau kopš pagājušā gada rudens mājās veicam monitoringu saistībā ar gāzi un to saistītu drošību. Saistībā ar lietus periodu esam intensīvi apsekojuši māju jumtus, pārbaudījuši lietus novadīšanas sistēmas. Mums viss ir absolūti kārtībā un varam visu atrādīt. Esam atvērti sadarbībai un gatavi rādīt visu, kas nepieciešams. Protams, bažas ir par mājām, kuras pēc definīcijas ir krīzes mājas, kurām ir liels nolietojums un problēmu novēršanai vajadzīgi būtiski ieguldījumi. Tās ir tā saucamās sociālās mājas, kurām ir minimālais apkalpošanas režīms atbilstoši finansējumam. Kas tur var notikt, neviens nevar būt drošs,” norāda viņš.
A.Mustam nav bažu par siltinātajām mājām un darbos izmantotajiem materiāliem. “Siltinātajās mājās, kurām ir garantija, visi materiāli ir Latvijā sertificēti. Visas pieņemšanas bijušas atbilstoši normatīvajiem aktiem. Par siltinātajām mājām bažu nav. Celtniecības materiāls, kas izskan publiskajā telpā kā bīstams, Alūksnē mūsu pārraudzībā esošajās renovētajās mājās nav izmantots. Ja nu kādai individuālajai mājai, bet tad mēs to nezinām. Vērtējot jaunos projektus mājām, kas vēl tiks renovētas, attiecīgās institūcijas, kuras pārbauda projektu, pievērš uzmanību, lai būvniecības specifikācijās nebūtu šo materiālu,” norāda A.Musts.

Kategorijas