Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Apskatāmas 120 miniatūras tautu meitas

Diāna Lozko

2017. gada 14. jūlijs 00:00

55

Alūksnes muzejā no šīs nedēļas apskatāma unikāla izstāde “No trimdas Latvijā – Austras Lindes 120 tautu meitas miniatūrā”. Izstādi veido 120 lelles ar latviešu tautas tērpiem no Vidzemes, Latgales, Zemgales, Augšzemes, Kurzemes, kurām tautas tērpus darinājusi trimdā ASV dzīvojusī Alūksnes novadniece Austra Linde.

Pacietīgs roku darbs
A.Linde (1918-1995) bija vidzemniece, dzimusi netālu no Alūksnes Ziemeru pagastā “Semeikās”. Rokdarbus apguva pašmācības ceļā no mammas, māsām un grāmatām. Tautu meitu tērpi ir A.Lindes pacietīgs roku darbs līdz vissmalkākajam krustdūrienam, un kolekcijas pirmā lellīte tika ietērpta Ziemeru tautas tērpā, kuru būs iespēja apskatīt arī izstādē. Izstāde Latvijā skatāma, pateicoties A.Lindes meitai Astrai Pavlovskai, kura visas lellītes atvedusi atpakaļ uz dzimteni. “Mums ir vēl daudz tādu pašu možu, strādīgu un sīkstu latviešu, kuri dzīvo Ziemeļvidzemē. Te vienmēr bijušas izteiktas seno laiku rokdarbu tradīcijas. Mana mamma bija jaunākā no trim māsām, un pirmās iemaņas rokdarbos iegūtas jau jaunībā, jo visām meitām bija jāpieloka arī pūrs,” stāsta A.Pavlovska. Ģimenei gan nācies atstāt Latviju 1944.gadā, kad tikko piedzimusi bija arī A.Lindes meita Astra. “Manas mammas māsas ģimene jau bija deportēta uz Sibīriju 1941.gadā, un mūsu ģimenei bija skaidrs, ka mums nebūs dzīves pie padomju varas. 1944.gadā sēdāmies ratos un ar vectēva zirgu Lauķīti devāmies pāri visai Latvijai, lai novembrī uzkāptu uz kuģa un dotos bēgļu gaitās uz Vāciju,” atceras A.Pavlovska.

Darīja visu, lai saglabātu savu latviskumu
Ģimene kādu laiku dzīvojusi Vācijā, kurā nebūt nebija vieglākie dzīves apstākļi, savukārt 1950.gadā A.Lindes ģimenei bija iespēja izceļot uz Ameriku. “Dzīvojām Klīvlandē, kur abi mani vecāki strādāja fabrikās. Brīvajā laikā mēs darījām visu, lai saglabātu savu latviskumu - dziedājām korī, spēlējām teātri, kā arī dejojām tautiskās dejas. Mamma tolaik gaidām (aut: skautu un gaidu kustība) mācīja rokdarbus un bija arī pasniedzēja latviešu svētdienas skolā,” stāsta A.Pavlovska. Viņas vecāki darīja visu iespējamo, lai saglabātu gan savu, gan savu līdzcilvēku latviskumu svešumā, un, lai arī A.Lindei nebija iespējas atgriezties uz dzīvi Latvijā, viņas ģimene ir ieguldījusi milzīgu darbu Amerikas latviešu saliedēšanā. Tuvojoties pensijas vecumam, A.Linde pievērsusies arī autentisko tautas tērpu šūšanai lellītēm. “Lellītes nebūt nebija tik viegli dabūt, jo Amerikā bija pieejamas “bārbijas”, bet mammītei vajadzēja citāda veida lelles. Tā nu tās tika meklētas krāmu tirdziņos, un pārsvarā tās bija no sešdesmitajiem gadiem. Tās nereti bija apbružātas, un mēs, visi bērni, tās tīrījām un palīdzējām atjaunot,” atceras A.Pavlovska. Izstāde Alūksnes muzejā būs skatāma divus mēnešus.

Kategorijas