Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Iegādājas īpašumus Kolberģa centrā

Agita Bērziņa

2017. gada 14. jūlijs 00:00

1334

“Esmu ļoti priecīgs, ka esmu nonācis tieši Alūksnes pusē. Alūksne ir ļoti skaista vieta ar ļoti lielu potenciālu,” saka rīdzinieks Jānis Medmans, kurš kopā ar partneri Joahimu Baronu fon Bēru Baiervaldu (Joachim Baron Von Behr - Baerwald) no Vācijas Jaunalūksnes pagasta Kolberģa centrā iegādājušies vairākas ēkas.

Pozitīvi pārsteigts
“Pats esmu rīdzinieks, taču daudz nācies dzīvot Vācijā. Interesanti, ka man vieni vecvecāki bija no Trapenes, bet otri no Balvu puses. Pats esmu nonācis vietā, kura ir pa vidu starp abu vecvecāku dzīvesvietām. Kad vēl nebiju bijis Alūksnē, man stāstīja, ka te ir sliktas ielas un tamlīdzīgas lietas. Kad pats atbraucu uz Alūksni, biju ārkārtīgi pozitīvi pārsteigs. Nezināju, ka Latvijā ir tik skaista pilsēta kā Alūksne. Papētot vēsturi, kas man ir tuva aizraušanās, varu teikt, ka pilsētai ir interesanta vēsture,” stāsta J.Medmans.
Kā pirmo partneri iegādājās pasta ēku Kolberģa centrā. “Netīšam, braukājot apkārt un skatoties ēkas, ieraudzījām ēku Kolberģī. Ēkai dažādos laikos bijuši dažādi pielietojumi. Dažos dokumentos ēka minēta kā stallis, bet ir virkne citu liecību un izrakstu no avīzēm, ka tur bijis krogs jeb traktieris, mednieku klubs, veikals. Tagad tur ir pasts. Piesaistīsim pētniekus, lai noskaidrotu, kas īsti šajā ēkā kādreiz bijis. Ēkai ir ļoti laba atrašanās vieta – ceļa malā un, acīmredzot, jau vēsturiski tai bijusi liela nozīme,” skaidro J.Medmans. Īpašnieki iecerējuši ēku atjaunot un izveidot tajā svinību telpu ar senu interjeru un dažas istabiņas, kur nakšņot.

Trumpis – atrāšanās vieta
“Kāds teiks, ka slikti, kāds teiks, ka labi, bet mēs neesam izvirzījuši nekādus termiņus, cik ilgā laikā ēku atjaunot. Tas ir process, kas sagādā prieku un negribas neko sasteigt. Nedomāju par to kā ienesīgu biznesa projektu, bet gan kā par iespēju, ko labu izdarīt. Latvijā ir ļoti daudz pamestu un sabrukušu ēku. Protams, Latvijā ir daudz skaistākas ēkas, bet diemžēl atrašanās vietas tām nav tik labas – tuvumā nav ceļa vai tas ir bez asfalta seguma. Te ir pretēji. Ir ceļš un tepat līdzās Alūksnes ezers, kas ir unikāla vērtība. Gribētos, lai paši alūksnieši to vairāk izceltu. Ezers ir tīrs, bagātīgs, tajā neietek neviena upe, kas varētu piesārņot to. Tas ir viens no argumentiem, kāpēc tūristiem braukt uz šejieni. Arī man pašam tas bija arguments šeit sākt ko darīt,” stāsta J.Medmans un atklāj, ka Kolberģī iegādājušies arī citas ēkas - brūzi kopā ar aldara māju, mežniecības ēku, padomju laikā celto administratīvo ēku, kas tā arī nav pabeigta un nekad nav apdzīvota.

Vilinās tūristus no Vācijas
“Attiecībā uz mežniecības ēku būtisku plānu nav, jo tā ir dzīvojamā māja. Kādus ieguldījumus veiksim, bet nelielus. Runājot par administratīvo ēku, negribētos to atstāt vēl vienu ziemu ar tādu jumtu, kāds tas ir šobrīd. Attīstības virziens tur domāts tāds pat kā pasta ēkai. Idejas ir un esam apņēmības pilni,” teic J.Medmans. Viņa partneris Joahims Barons fon Bērs Baiervalds Vācijā nodarbojas ar viesnīcu un restorānu biznesu. “Ir iespēja reklamēties Vācijā un piesaistīt klientus no Vācijas – tūristus, draugus, piedāvāt darbiniekiem atpūtu Latvijā. 200 kilometri no Rīgas līdz Alūksnei varbūt šķiet liels attālums, bet Vācijas cilvēkiem tas nešķiet tālu. Arī es pats neuzskatu, ka Rīga ir tālu,” teic J.Medmans. Viņš atklāj, ka partneris Joahims Barons fon Bērs Baiervalds ir no vācbaltiešu dzimtas, kuri bija muižnieki Kurzemē. “Rundāles pilī ir Bēru dzimtas eksponāti, kurus viņi vākuši pa visu pasauli, vērtslietas un bildes, ko atgriezuši Latvijā kā dāvinājumus Rundāles pilī. Tāda ir viņu attieksme pret Latviju. Latvija viņiem patīk. Baroniem Bēriem nav bijusi saistības ar Alūksni, ja neskaita kādas precības ar Fītinghofiem,” stāsta J.Medmans.

Sarūpē muzejam antīkas mēbeles
J.Medmans domā, ka Alūksnē ir ļoti daudz sava, īpaša un atšķirīga, ar ko tā ir pārāka pār citām mazpilsētām, bet tas šobrīd netiek pienācīgi izcelts. Kā piemēru viņš min ezeru, kur nav pārāk daudz iespēju atpūtai. “Alūksnē pamats ir ļoti labs, ielas un ēkas ir sakārtotas, patīk Pilssalā notiekošie darbi. Man kā vēstures cienītājam ir prieks, ka Alūksnes Jaunā pils, kur ir muzejs, pieder pašvaldībai nevis kādam privātīpašniekam. Labi, ka pils ir savā vietā, to kopj, par to domā. Cik gan daudzās vietās pilis ir nekoptas ar veciem jumtiem?! Šeit ir ļoti labs pamats, lai attīstītos un lai  tūristiem būtu, ko redzēt. Tāpēc bija vēlme ielikt šeit, muzejā, kādas skaistas mantas,” stāsta J.Medmans. Viņa aizraušanās ir senu lietu – antīku mēbeļu un interjera priekšmetu vākšana. “Daudz laika Vācijā esmu veltījis senā interjera pirkšanai. Nebaidos teikt, ka Ēdoles pilī apmēram 95% no visa interjera, paklāji, gleznas, bildes, mēbeles ir manis sarūpēts. Katru lietu esmu čubinājis, jaucis un licis, domājis, kur labāk novietot, esmu bijis klāt, kad organizē transportu atvešanai. Kad cilvēkiem stāstu, ka aizraujos ar seno interjeru, antīkām mēbelēm, man saka, ka vedu prom mēbeles, bet ir pretēji – es vedu atpakaļ! Uz Latviju esmu atvedis atpakaļ daudz skaistu lietu,” teic J.Medmans.

Iekārtos barona guļamistabu
Muzejā deponētas J.Medmana mēbeles – krēsli, galds un skapis, bet pavisam drīz muzejā atklās barona guļamistabu, kurai arī mēbeles un interjera priekšmetus sarūpējis J.Medmans. “Vēsturiskā ziņā šīm mēbelēm nav saistības ar Alūksni. Baroka stila skapis ir iegūts tepat Latvijā, kas ir liels retums. Pēc kara, padomju laikā cilvēki nesaprata šo lietu vērtību un daudz iznīcināja – sadedzināja, nometa sapūšanai pažobelēs. Savukārt vēlāk, Latvijai atgūstot brīvību, visu steidzās pārdod uz ārzemēm, jo varēja labi nopelnīt,” stāsta J.Medmans. Alūksnes muzeja direktore Diāna Pelaka ir pateicīga J.Medmanam, kurš jau pirmajā viesošanās reizē muzejā, kas bija pirms gada, saskatīja iespēju izvietot šeit senlaicīgas mēbeles. “Esam par to, lai pils atgūtu vēsturisko noskaņu. Ja restaurētu pirmā stāva zāli un tajā izvietotu senas mēbeles, sāksim līdzināties Rundāles pilij. Esam ļoti pateicīgi J.Medmanam, ka viņš toreiz ienāca Alūksnes muzejā un teica, ka viņam ir mēbeles un jautāja, vai mums ir vieta, kur tās izvietot? Esam priecīgi, ka mums ir cilvēks, kurš palīdz izdaiļot pili maksimāli līdzīgu tam, kāda tā bija baronu laikā,” teic D.Pelaka.

Kategorijas