Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Nīderlandieši jautrojās Alūksnē

Agita Bērziņa

2017. gada 14. jūlijs 00:00

15

Aizvadītājā piektdienā Alūksnes ielās iedzīvotāju nepamanīti nepalika starptautiskā pasākuma “Carbage run” dalībnieki, kuri Latvijā bija ieradušies no Nīderlandes. Diemžēl ne visi ar iebraucēju skaļo uzvedību un braukšanas stilu bija mierā.

Pasākums nebija saskaņots
“Alūksnes Ziņu” redakcijā vērsās kāda alūksniete, kura jautāja, kas tie ir par ceļotājiem un kādēļ viņi tik skaļi uzvedas. “Viņi brauc pa pilsētas centru, bezmērķīgi taurējot. Uz riņķi vien pa vienām un tām pašām ielām. Kādēļ tā jābraukā? Mašīnas briesmīgas, krāsainas, ar lielām dekorācijām. Vai tādas vispār drīkst likt uz mašīnām, piemēram, egles, govju imitācijas? Vai likums to atļauj?” jautā laikraksta lasītāja. 
Valsts policijā noskaidrojām, ka pasākums “Carbage run” nebija saskaņots ar policiju un policijai nebija informācijas par pasākuma mērķi un kurp braucēji dodas. Pasākuma dalībnieki Vidzemē manīti arī Cēsīs, taču tieši Alūksnē viņu uzvedība bijusi vispamanāmākā. “Parasti šāda veida pasākumus saskaņo, šoreiz tā nebija. Pasākuma dalībnieki uzvedās skaļi, kas piesaistīja policijas uzmanību, un darbinieki attiecīgi mēģināja noskaidrot, kas notiek un kas tie par braucējiem,” stāsta Valsts policijas Vidzemes reģiona pārvaldes priekšnieka palīdze Anžela Geļjanu.

Brauc pārāk ātri
Pasākuma dalībniekiem sastādīti 11 ātruma pārkāpumu protokoli. Noticis viens ceļu satiksmes negadījums - pulksten 10.40 Alūksnē, Pils ielā, Nīderlandes pilsonis, vadot automašīnu “Audi”, nepalaida pa galveno ceļu braucošo automašīnu “Audi”, ko vadīja 1983.gadā dzimis vīrietis. Ceļu satiksmes negadījumā cieta latvieša vadītās automašīnas pasažiere - 1998.gadā dzimusi sieviete, kura ar miesas bojājumiem vērsās slimnīcā. Sastādīts administratīvā pārkāpuma protokols.
“Ja numura zīmes un apgaismojumi netiek aizklāti, tad mašīnu var dekorēt, kā vien gribas. Galvenais, lai ir atpazīstama pēc dokumentiem, piemēram, ja tehniskajā apliecībā automašīnas krāsa ir melna, tad nevar to nokrāsot sarkanu. Arī Latvijā notiek dažādas sacensība, piemēram, Sieviešu dienas rallijs, kad mašīnas dekorē. Arī braukšana kolonnās ir atļauta,” skaidro A.Geļjanu.

Lētas un vecas automašīnas
Arī Alūksnes novada pašvaldības policija saņēmusi vienu zvanu, kurā ziņots par braukšanu lielā ātrumā un bez ieslēgtām tuvajām gaismām. Šādi pārkāpumi nav pašvaldības policijas kompetencē.
“Carbage run” ir starptautisks pasākums -  piecu dienu brauciens ar auto pa Eiropu. Šogad tas sākās 3.jūlijā Vācijā un pirmo reizi dalībnieki brauca uz Baltijas valstīm. Noteikumi dalībai – automašīna nedrīkst būt dārgāka par 500 eiro un ne jaunāka par 1998.gadu. Brauciena mērķis nav ātrums, bet radoša pieeja un jautrība. Pildot uzdevumus, dalībnieki saņem punktus. Sacensību uzvarētāji tiek pie vērtīgām balvām - no 500 līdz 1500 eiro naudas laimestiem.
— Agita Bērziņa

Kategorijas