Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Draudzenes pūces

Līga Vīksna

2017. gada 14. jūlijs 00:00

29

“Es varu “nopūčoties” no matu galiņiem līdz papēžiem – saspraust matus ar sprādzi, kurai ir pūces simbolika, un uzvilkt zeķes, čības ar pūcēm! Šī kolekcija ir kā rotaļa – dzīves spēle, kas man uzlabo garastāvokli,” smaidot saka rīdziniece Jogita Cinkus. Viņas vākums – pūču kolekcija – kopš 10.jūlija skatāma Bejas novadpētniecības centrā.

Aizrauj arī draugus
Bejas novadpētniecības centra pārzine Jolanta Baldiņa stāsta, ka J.Cinkus pūču kolekcijas izstāde ir viens no Bejas pamatskolas 150 gadu un Bejas novadpētniecības centra 30 gadu jubilejas cikla pasākumiem. Skola un centrs jubileju atzīmēs 26.augustā. Pūce – gudrības un vieduma simbols, labi izglītota un ar labām manierēm. Kolekcija uz Beju atceļojusi, sadarbojoties ar Inu Rubeni.
J.Cinkus ir portāla “www.lsm.lv” ziņu redaktore, 42 gadus pūtēju orķestrī Rīgā spēlējusi trompeti. 
Draugi viņu mīļi iesaukuši par Pūcīti. “Te nu jūs varat redzēt – kāpēc. Pati esmu pārsteigta, kā tas viss ietilpst Rīgā vienistabas dzīvoklī!” izstādes atklāšanā, uzlūkojot kolekciju, atzina J.Cinkus. Ar savu fanātismu un azartu viņa ir aizrāvusi arī draugus, kuri ir lieli palīgi kolekcijas papildināšanā. Izstādē Bejā aplūkojama liela daļa no J.Cinkus vākuma, bet ne visa kolekcija, kurā ir vairāk nekā tūkstotis priekšmetu. J.Cinkus pūces pa Latviju savu ceļu sāka pērn vasarā, tās jau bijušas skatāmas Gulbenes mākslas skolas filiālē Galgauskā, Viktora Ķirpa Ates muzeja izstādēs. Tagad līdz 10.augustam – Bejā.

Kādēļ gudrības simbols?
Pūču vākums top kopš 1969.gada. “Toreiz mans draugs, kurš bija fotogrāfs, Rīgas zooloģiskajā dārzā bija nofotografējis pūces. Šo lielformāta fotogrāfiju biju piestiprinājusi pie sienas. Visi nāca un sajūsminājās: cik skaistas pūces! Tad uz Jurģiem kāds draugs atnesa spalvu turētāju ar pūces simboliku. Kopš tā mirkļa katrs, kurš nāca, jautāja: “Tu krāj pūces?” Man ne prātā nebija ko tādu darīt, bet draugi pamazām sāka nest un dāvināt man priekšmetus ar pūču simboliku,” atceras J.Cinkus. Tagad jau gandrīz 50 gadu laikā pūču kolekcijas veidošanā fanātiski iesaistījušies visi J.Cinkus draugi un paziņas. Priekšmeti ar pūču simboliku pie viņas atceļo no dažādām valstīm un reizēm pat ļoti neiedomājamā formā. Ir rūpnieciski ražotas pūces un roku darbs, arī īpaši J.Cinkus veidotas pūces. Ir priekšmeti – pūces, ko J.Cinkus iegādājusies dažādos labdarības tirdziņos.
“Pirmās bija rotaļlietas – pūces. Tā pamazām esmu apaugusi ar pūcēm – viņas ir manas draudzenes. Mana ģimene ir pūces, daži radi un draugi. Es laikam pati arī esmu kā pūce – reizēm sapīkusi, bet gudra! Zināt, kādēļ pūce ir gudrības simbols? Raksti un avoti liecina, ka pūce ir vienīgais putns, kam ir plakana un cilvēciska seja – tai acis ir vienā plaknē atšķirībā no citiem putniem. Kopš seniem laikiem pūce ir Atēnu (Grieķijas galvaspilsēta) ģerbonī, tā attēlota arī uz Grieķijas 1 eiro monētas reversa,” stāsta J.Cinkus.

Pūces ir visur!
Aplūkojot J.Cinkus kolekciju, secināms, ka pūces ir iecienīts putns, ko cilvēks simboliski to labprāt attēlo uz dažādiem priekšmetiem vai priekšmetu formās: krājkasīte, svečturis, sveces, pulksteņi, rotaļlietas, pakaramie, trauki, karotes, Ziemassvētku rotājumi, rakstāmpiederumi, skatu kartītes, marcipāna figūras, atslēgu piekariņi, lietussargi, somas, uzpirksteņi, suvenīri, pat naktskrekli, zeķes un daudz kas cits. Izstādes atklāšanā piedalījās Bejas iedzīvotāji, muzikālu priekšnesumu sniedza Elizabete Baldiņa.

Pasaulē kopumā ir konstatētas vairāk nekā 230 pūču sugas, Latvijā jebkad novērotas ir 13 sugas, regulāri ligzdo 6 sugas: meža pūce, ausainā pūce, urālpūce, apodziņš, bikšainais apogs un ūpis; samērā neregulāri vēl divas: purva pūce un ziemeļpūce.
Avots: www.latvijaspuces.lv

— Teksts un foto: Līga Vīksna

Kategorijas