Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Nakts Vaidavings Apē

Ilva Sāre

2017. gada 21. jūlijs 00:00

42

Jau otro gadu Apē, Vaidavas upes krastā, pulcējās cilvēki, lai būtu kopā ar dabu, priecātos par Vaidavas upes skaistumu un visi kopā darītu šo pasauli labāku.  Šoreiz šim pasākumam tika veltīts piektdienas vakars un nakts.

Kāpēc sikspārnim?
Pasākums “Vaidavings” Apē  iecerēts un veidots kā  aktīvas, radošas atpūtas, labdarības un izglītojošs pasākums. Pērn mēs tikāmies ar vairākiem  izciliem cilvēkiem.  Līgatnes dabas takas “Lāču mamma” Velga Vītola iepazīstināja ar lāču un citu dzīvnieku pasauli,  savukārt  ūdens pētnieki Urtāni mums ļāva pārliecināties par to, ka mūsu upe ir ļoti bagāta ar dažādiem vērtīgiem kukaiņiem, gliemežiem, ka upes ūdens ir patiešām tīrs. Zīmīgi, ka, tiklīdz sāka skanēt Kārļa Kazāka koncerts, virs skatītājiem pacēlās sikspārņu mākonis. Pateicoties Urtāniem, mēs uzzinājām, ka šeit pat upes krastos mīt arī sikspārņi. Tādēļ mums radās ideja šo Vaidavingu veltīt sikspārnim, kurš ir nakts dzīvnieks, tāpēc arī  tapa “Nakts Vaidavings”.

Radošās darbnīcas un nakts pārgājiens
Pasākumā varēja piedalīties dažādās radošajās darbnīcās, kuras bija veltītas pasākuma tēmai - sikspārnis. Paldies mūsu floristei Dinai Semjonovai un Dabas aizsardzības pārvaldes darba speciālistei Baibai Līviņai Jarohovičai! Īpašs paldies “Wood Studio” un Kristapam Kaulakanam par skaistajiem koka sikspārņiem, kuri tika dāvināti, lai bērniem būtu prieks. Lai uzzinātu visu par sikspārņiem, mēs pie sevis uzaicinājām sikspārņu pētnieku Viesturu Vintuli, kurš izzinošā lekcijā un pēc tam kopā ar saviem  kolēģiem nakts pārgājienā pa izgaismoto Vaidavas dabas taku interesentus iepazīstināja ar šo  noslēpumaino, lidojošo nakts dzīvnieku.
Mēs varam būt priecīgi, ka varam dzīvot tik tīrā, sakoptā zemes stūrītī mierā un klusumā. No dabas un šīs vietas mēs ļoti daudz ko varam ņemt, bet mums būtu jādod arī pretī. Un mēs to mācāmies, daudzi arī  lieliski protam!

Vāc līdzekļus vietrādim
Jau otro gadu ar mums kopā strādā un rada šos svētkus Alūksnes un Apes novada fonds - kopā  rīkojam labdarības akciju “Labdarības bumbu dzīšanas sacensības”. Tajās  ikviens no jums tiek uzrunāts ziedot labdarībai -  konkrētam mērķim, lai uz Latvijas simtgadi un mūsu pilsētas 90 gadu dzimšanas dienu mēs visi kopā uzdāvinātu vēsturisku vietrādi, kas būtu kā cieņas apliecinājums pagājušajam laikam un skaista satikšanās vieta šodienā - Apē.
Labdarības akcijā kopā tika pārdotas 276 kartes un saziedoti 624,81 eiro. Milzīgs  PALDIES visiem par atsaucību un ziedojumu! Esam pārliecināti, ka mēs visi kopā uzdāvināsim Apes pilsētai un Latvijai skaistu dāvanu!
Kopumā vēsturiskajam vietrādim jau saziedoti 1886,81 eiro. Konkrētu aprēķinu, cik šis vietrādis mums izmaksā, mēs varēsim aprēķināt pēc arhitektes Dainas Levanes izstrādātās skices, viņa  mums apsolījusi  tuvākajā laikā pabeigt šo darbu. Viņas ieguldītais darbs ir brīvprātīgs, par to atlīdzība netiks maksāta. Aptuvenā summa, kas nepieciešama vietrādim, ir 5000 eiro. Mūsu kopā saziedotie līdzekļi tiks izlietoti tikai materiālam, apgaismojumam un uzstādīšanas darbiem.

Paldies ziedotājiem!
Visas 276 nopirktās kartes piedalījās no sirds darinātu, veidotu, dāvātu balvu loterijā. Pavisam kopā balvu fondam tika saziedotas 63 dāvanas. Balvas labdarības akcijai sarūpējušas 32 personas, uzņēmēji, zemnieku saimniecības. Mīļš paldies jums!
Laika apstākļi mūs visu laiku pārsteidza - nācās pielāgoties dabai, mainot Labdarības bumbu dzīšanas sacensību norisi. Milzīgs paldies drosmīgajiem - Daigai Bojārei, Marekam Grandavam un Tomam Kristiānam Briedim- par drosmi kāpt aukstajā, 1,20  metrus dziļajā, straujajā ūdeni, lai visas bumbas tiktu savāktas un nogādātas krastā. Paldies arī Ralfam Raipalim un Tomam Ciprusam par bumbu pieskatīšanu to visa paredzētā Vaidavas peldējuma laikā.
Šoreiz laimīgās bumbas nebija tās, kas pirmās tika līdz finišam – laimīgās bumbas palīdzēja noskaidrot bērni, kuri tās izvilka no makšķernieku sietiem.

Izdzied dziesmas pilsētai un sev
Paēdis cilvēks esot labestīgs un mierīgs. Tādēļ par pilniem pasākuma dalībnieku vēderiem rūpējās mūsu saimnieces Indra Lūse, Benita Augule, Dzintra Ozoliņa, Irīna Piterāne, Ilze Jakobsone. Paldies par jūsu brīvprātīgo darbu! Kāds laikam arī bija palicis bešā, jo izdomāja Vaidavinga nepatieso stāstu, ko publicēja internetā zem sveša vārda. Lai tev, cilvēk, labi klājas! Citreiz saņem drosmi un pasaki pats, ko domā! Katram ir tiesības izteikt savu viedokli…
Pirms vairākiem gadiem mums bija skaista tradīcija, ka uz pilsētas svētkiem mēs veidojām ģimeņu sadziedāšanās koncertus, kuros aicinājām piedalīties ikvienu, kurš vēlas. Arī šoreiz aicinājām Apes dziedošās ģimenes pieteikties. Pieteicās viena ģimene... Tad nu atkal nekas cits neatlika, kā uzrunāt, pierunāt, palūgt. Paldies visām ģimenēm, solistiem, kuri atsaucās mūsu aicinājumam un piedalījās. Šajā vakarā, tā vienkārši, mēs izdziedājām savas dziesmas jums, skatītāji, savai pilsētai un paši sev.
Un nav pamatoti pārmetumi par to, ka uzstājas vienas un tās pašas ģimenes… Nāciet un  nākamreiz uzdziediet arī jūs paši!

Izgaismotā Vaidavas dabas taka
Katru gadu Vaidavas dabas takā tiek izveidoti jauni apskates, vides objekti, kurus jūs varat aplūkot arī tagad, bet šajā Vaidavinga  vakarā mēs jums devām iespēju pastaigāties tumsā pa taku, kura visā tās garumā bija izgaismota ar dažādiem gaismas objektiem. Es ceru, ka jūs to izmantojāt, jo mēs ļoti centāmies jums sagādāt patīkamas emocijas.
Kopā ar sikspārņu pētniekiem, ejot gar upi, saklausījām un redzējām  dažus sikspārņus ( Latvijā reģistrētas 16 sugas).  Gribējās jau gan pamanīt  vairāk, bet vakars bija pavēss, un  tādēļ tikai daži   sikspārņi (piemēram, Ziemeļu nakts sikspārnis) pārlidoja, lai nomedītu kādu kukainīti. Sikspārņi Vaidavas dabas takas apkārtnē ir, vajag pacietību un mazliet zināšanu, lai tos atrastu, redzētu. Savukārt, lai tos dzirdētu, vajag speciālus uztvērējus, ko demonstrēja pētnieki.

Sadziedāšanās pie ugunskura
Tie, kam tuva mūzika un dziesma, pie ugunskura turpināja sadziedāt kopā ar mūziķiem Andri Mičuli un Zigmāru Krūmiņu. Pie Raganu klintīm bija manāmas arī  pašas raganiņas...  Pa Vaidavu  brauca laivas, kuras atveda gan mūziķus, gan vizināja dažus drosmīgus braucējus. Augstā ūdenslīmeņa dēļ iecerēto bridienu Vaidavas upe šoreiz mums neatļāva.  Pēc pasākuma daudzi devās uz lustīgu ballīti Apes brīvdabas estrādē.
Šajā pasākumā katrs apmeklētājs varēja izvēlēties sev tīkamo. Paldies daudzajiem brīvprātīgajiem palīgiem, kuri  palīdzēja radīt šos svētkus!

— Nakts Vaidavinga darba grupas vārdā Ilva Sāre

Kategorijas