Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Pagastos būs pārmaiņas

Līga Vīksna

2017. gada 21. jūlijs 00:00

880

Liepnas, Malienas, Jaunannas, Annas, Kalncempju, Jaunlaicenes un Mālupes pagastu iedzīvotājus gaida pārmaiņas  - Alūksnes novada pašvaldība iecerējusi, ka arī šajos pagastos komunālos un siltumpakalpojumus sāks sniegt pašvaldības uzņēmumi “Rūpe” un “Simone”.

Nodos “Simones” rokās
Šonedēļ tautsaimniecības komitejas sēdē Alūksnes novada domes deputāti skatīja jautājumu par pašvaldībai piederošās īpašuma – siltumapgādes ražošanas un pārvades tehnoloģisko iekārtu -  Jaunlaicenes un Mālupes pagastos atsavināšanu. Pašvaldība iecerējusi Jaunlaicenes un Mālupes pagastu siltumsaimniecības, ko līdz šim apsaimnieko pagastu pārvaldes, nodot Alūksnes novada pašvaldības siltumuzņēmumam “Simone”. Alūksnes novada domes priekšsēdētāja vietnieks un tautsaimniecības komitejas vadītājs Dzintars Adlers skaidroja – Jaunlaicenes un Mālupes pagastos, atšķirībā no citiem novada pagastiem, ir ārējie siltumtīkli, ko pagastu pārvaldēm ir sarežģīti apsaimniekot, uzturēt un remontēt. “Manuprāt, pagastu pārvaldēm tas arī nav jādara, ja mums novadā ir jaudīgs siltumuzņēmums. Atsavinātu un nodotu šim komercuzņēmumam, kas turpmāk saimniekotu šajās teritorijās. Tas arī būtiski atvieglotu pagastu pārvalžu darbu. Tāpat šie abi pagasti nepārtraukti meklē palīdzību “Simonē”. Pašvaldībā bija izveidota darba grupa, kā sastāvā bija gan “Simones”, gan pagastu pārvalžu pārstāvji, domes darbinieki, lai diskutētu un rastu labāko risinājumu,” skaidroja Dz.Adlers.

Tarifs un saimnieciskie
izdevumi
Deputāts Laimonis Sīpols taujāja, kāds tarifs šajos pagastos iedzīvotājiem pēc tam būs jāmaksā par siltumu, paredzot, ka tas būs augstāks, nekā ir šobrīd. “Lai veiktu kaut kādu reorganizāciju, vispirms vajag veikt aprēķinus. Varbūt beigās tarifs būs tik augsts, ka pagastos vairs nebūs, kas spēj izmantot šo siltumu? Es saprotu, ka tā būs vieglāk, bet mēs jau nedzīvojam tādēļ, lai visiem būtu vieglāk. Varbūt pagastu pārvaldēm paliks vieglāk, bet iedzīvotājiem – grūtāk. Bez cipariem, tikai idejas variantā, nevar pieņemt lēmumu. Varbūt pagastā ir kāds vietējais uzņēmums, kas grib uzņemties siltumapgādi, un iedzīvotājiem varēs piedāvāt zemāku tarifu nekā “Simone”,” sacīja L.Sīpols. Deputāts Modris Lazdekalns gan vērsa uzmanību, ka jāņem vērā ne tikai tarifs, bet arī saimnieciskie izdevumi.

Nevar piesaistīt Eiropas naudu
Dz.Adlers uzskata – pašvaldība “Simonē” ir ieguldījusi lielas investīcijas no visu Alūksnes novada iedzīvotāju naudas. “Šajā gadījumā nevajadzētu vērtēt, kurā teritorijā dārgāk – lētāk, bet stiprināt vienu uzņēmumu, kas par to atbild. Ja kādā no šiem pagastiem parādās lielākas problēmas siltuma nozarē, viņiem pašiem tāpat nav finansējuma, lai tās atrisinātu,” sacīja Dz.Adlers. 
Mālupes un Liepnas pagastu pārvalžu vadītāja Iveta Priede pauda, ka pagasta pārvaldei šobrīd nav iespēju caur projektiem piesaistīt finansējumu jauna apkures katla iegādei, ko var izdarīt “Simone” kā komercuzņēmums. “Kad pagastā veicām aptauju starp vietējiem uzņēmējiem par interesi sniegt kādus maksas pakalpojumus, tostarp siltumapgādi, neviens neatsaucās. Šobrīd Mālupē ir divi apkures katli, no kuriem viens sācis tecēt. Ja ziemā ir -30 grādi, tad mums ir jākurina abi katli, bet ko darīsim, ja viens no tiem nebūs ekspluatējams?” retoriski jautāja I.Priede. Alūksnes novada pašvaldības jurists Arturs Upīts bilda – arī Valsts kontrole norādījusi, ka šādu pakalpojumu sniegšana nav pašvaldības funkcija.
Pagastos tarifs palielināsies
Tautsaimniecības komitejā šonedēļ skatīja arī līdzīgu jautājumu par pašvaldībai piederošā īpašuma – ūdenssaimniecības tehnoloģisko iekārtu Malienas un Liepnas pagastos atsavināšanu. Tas paredz, ka turpmāk arī šajos pagastos par ūdenssaimniecību gādās Alūksnes novada pašvaldības uzņēmums “Rūpe”. Arī te L.Sīpols interesējās, kādas būs izmaiņas tarifā pagastu iedzīvotājiem. Malienas un Jaunalūksnes pagastu pārvalžu vadītāja Inta Cinglere norādīja – veikta Malienas pagasta ūdenssaimniecības sabiedrisko pakalpojumu izvērtēšana un tarifa  aprēķini pēc no jauna izstrādātas tarifu aprēķināšanas metodes. Secināts: ja pašvaldība nedotēs, tad, salīdzinot ar spēkā esošajiem Malienas pagasta pārvaldes tarifiem, iedzīvotājiem Malienā ūdens kubikmetrs izmaksās par 0,89 eiro dārgāk. “Šobrīd ūdens un kanalizācijas kubikmetrs Malienā maksā 2,59 eiro ar PVN. Līdz šim ūdenssaimniecības pakalpojumu tarifa aprēķinā iekļāva izmaksas, kas nepieciešamas šā  pakalpojuma sniegšanai, neiekļaujot iekārtu nolietojuma izmaksas. Ņemot vērā Sabiedrisko pakalpojumu regulatora noteikumus, ūdenssaimniecības tarifa aprēķinā ir jāiekļauj visas ar ūdenssaimniecības sniegto pakalpojumu tehnoloģiski un ekonomiski pamatotās izmaksas, tajā skaitā arī pamatlīdzekļu (iekārtu) nolietojums, kā rezultātā arī palielinās tarifs. Regulatora noteikumos noteikts, ka nolietojumā neiekļauj pamatlīdzekļu vērtību, kas finansēti no valsts, pašvaldības, Eiropas Savienības līdzekļiem. Ja tarifa aprēķinā neiekļautu ūdenssaimniecības projekta ietvaros iegādāto iekārtu un izbūvētās ūdens sistēmas, kas finansēts no pašvaldības un Eiropas Savienības līdzekļiem, tad tarifs paliktu gandrīz nemainīgs,” skaidroja I.Cinglere.
L.Sīpols vērsa arī uzmanību, par ko iepriekš domē esot runāts, ka visu pagastu pārraudzība “Rūpei” ir apgrūtinājums. Deputāts Ainars Melders pauda pretēju viedokli, ka šāds lēmums ir apsveicams, un uz nākamo komitejas sēdi rosināja šādi pārskatīt arī novada tautas namu darbu. “Vajag veikt analīzi, cik reāli izmaksā tautas nami un telpu noma, pārējais, ko piedāvājam uz āru,” pauda A.Melders.

Apvienos “Ievedni” un “Rūpi”
Jūlija komitejas sēdē skatīja arī jautājumu par SIA “Ievedne”, kas apsaimnieko ūdenssaimniecību Jaunannas, Annas un Kalncempju pagastos, un SIA “Rūpe” reorganizāciju. Par to pašvaldībā runāts jau pirms vairākiem gadiem. Dz.Adlers norādīja – tā kā abu uzņēmumu funkcijas ir līdzīgas, lai nebūtu jāuztur divas administrācijas, iecerēts uzņēmumus apvienot. “Tādējādi Annas un Jaunanas teritorijas būtu dzīvotspējīgākas,” pauda Dz.Adlers.
Gala lēmumus visos jautājumos plānots pieņemt domes jūlija sēdē nākamnedēļ. Paredzams, ka pārņemšana prasīs laiku, tādēļ pagastu ūdenssaimniecības pārņemšana varētu noslēgties rudenī.

Kategorijas