Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Ķert skābekli gulēšanas laikā

Vasara ir īstais laiks, lai ārstētu bezmiegu, grūtu iemigšanu un “cauru miegu”, pēc iespējas vairāk atrodoties brīvā dabā un naktsmieru baudot pie atvērta loga vai zem klajas debess, iesaka miega speciālisti. Tikai svarīgi ir ievērot miega higiēnu, nodrošinot piemērotus apstākļus gulēšanai, lai miegs un izgulēšanās būtu pēc iespējas kvalitatīvāka. Ja vasarā ir iespēja pavadīt naktis, guļot svaigā gaisā, tā noteikti ir jāizmanto.

Jāievēro pareiza miega higiēna
Gulēšanu pie atvērta loga jau vairākiem desmitiem gadu cilvēki izmantojuši un pielieto gan kā dzīvesveidu, gan kā vispārējās veselības terapiju, metodi pielietojot imunitātes celšanai. “Guļot telpā, kurā ir atvērts logs, istabā no āra ienāk vairāk skābekļa. Noslēgtā vietā, kur nav logu, telpa nav vēdināta vai logs netiek atvērts telpas pieelpošanas laikā, istabā vairāk uzkrājas ogļskābā gāze, skābekļa ir ļoti maz. Taču tas gulēšanas laikā ir vajadzīgs smadzenēm, kas ir priekšnoteikums kvalitatīvam miegam,” skaidro miega speciāliste Dace Zemīte. Tāpat skābeklis ir svarīgs normālas elpošanas procesa nodrošināšanā, veicot ieelpu.
Ko nozīmē kvalitatīvs miegs un laba izgulēšanās? “Tas ir rādītājs, kā cilvēks jūtas no rīta, kāda ir viņa pašsajūta. Vai cilvēks varējis no rīta labi pamosties, vai modinātājs viņam netraucēja un vai tā signāls nebija jāpārliek. Vai galva nesāp, vai smadzenes strādā un tās spēj atcerēties, kas jādara,” kvalitatīva miega rādītājus nosauc speciāliste.
Guļot pie atvērta loga vai brīvā dabā, svarīgi ir ievērot miega higiēnu, pilnvērtīgi sagatavoties gulēšanai, atgādina miega speciālisti. “Miega higiēna ir gulētiešanas un gulēšanas laiks, ēšanas paradumi un uzturs pirms miega, kā arī gaisa temperatūra telpā,” uzskaita D. Zemīte.

Neēst, negulēt caurvējā, atvēsināties
Ir cilvēki, kuriem pietiek ar sešām stundām miega, bet vairumam tomēr ir nepieciešamas astoņas līdz deviņas stundas naktsmiera, kad pietiekamā ilgumā ir izbaudītas organismam un veselībai vajadzīgās dziļā miega fāzes. Parasti tās ir nakts sākumā. Cilvēkiem, kuri mīl celties agri un ātri iet gulēt, tas var būt ap pulksten desmitiem vai vienpadsmitiem naktī, “pūcēm” jeb tiem, kuri vēlu iet gulēt, var būt laikos nobīdes par pāris stundām, pastāsta miega speciāliste.
Savukārt ēšana pirms gulētiešanas vispār nav ieteicama. “Vislabāk pēdējo paēšanu ieplānot trīs līdz četras stundas pirms likšanās uz auss. Pēdējā ēdienreizē pirms gulētiešanas nevajadzētu ēst neko lielu, treknu – tie noteikti nevar būt cepti kartupeļi un karbonādes,” iesaka D. Zemīte. Var apēst vieglu maltīti no salātiem vai augļiem, tos arī var lietot tūlīt pēc pamošanās, no rīta, bet pirms naktsmiera nevajadzētu dzert kafiju, lietot alkoholu, smēķēt. 
“Šovasar, spriežot pēc laikapstākļiem, mums nedraud pārkaršana ne ārā, ne arī telpās, taču, ja istabas temperatūra ir par augstu un cilvēkam ir karsti, svarīgi pirms laišanās miegā atvēsināties. Kā vasarā, tā ziemā, kad telpas nereti ir pārkurinātas, istaba jāizvēdina, tādējādi ielaižot skābekli – gulēšana būs patīkamāka. Vasarā ir grūtāk aizmigt, jo gaiss ir sauss un ļoti silts, bet guļamistabā ideālā temperatūra būtu 19 grādu, citviet noteikts, ka temperatūra gulētiešanas sākumā istabā var būt pat 16 līdz 17 grādu. Tikai svarīgi, lai nav caurvējš – tas veicinās ķermeņa pārmērīgu atdzišanu, kas var vainagoties ar iesnām un saaukstēšanos. Ja guļamtelpā logs ir atvērts, tad pretējā istabā logam vajadzētu būt ciet,” brīdina miega speciāliste. Bet to, kā gulēt – kailam, pidžamā, naktskreklā, apsegušamies ar biezu vai plānu segu, palagu vai vispār neapsegtam, ir atkarīgs individuāli no katra gulētāja. Tas ir atkarīgs no pašsajūtas un prasībām pēc komforta miegā.
Vasaras siltajām naktīm naktstērpiem ir īpaši svarīgi izvēlēties elpojošus materiālus. Gan gultasveļai, gan apģērbiem, kuros cilvēks guļ, piemērotākais materiāls ir kokvilna, vienlaikus jāatceras to bieži mazgāt, jo vasarā biežāk un vairāk cilvēki arī naktīs svīst.

Izkustēties un klausīties
dabas skaņās
Lai sasniegtu kvalitatīvu izgulēšanās stadiju, gan miega speciālisti, gan kardiologi iesaka pirms miega arī izkustēties. To vislabāk ir darīt brīvā dabā. Īpaši vasarā ir daudz iespēju pabūt ārpus telpām, bet fiziskās aktivitātes, kaut mierīgas, ir ieteicams darīt vakaros visa gada garumā. “Miega speciālisti iesaka mierīgas pastaigas. Ikdienā vairums ir pie datora, kas veicina mazkustīgumu, un tiek izpildītas nelielas, monotonas darbības. Taču labam, kvalitatīvam miegam ir vajadzīgs kaut neliels fizisks nogurums,” norāda D. Zemīte. Pastaigāties parkā vai pludmalē, mierīgi pavizināties ar velosipēdu ir vienas no galvenajām ieteicamajām pirmsmiega aktivitātēm miega speciālistu skatījumā. “Nav arī noslēpums, ka zaļā krāsa, kas vasarā dabā neskaitāmos toņos ir visapkārt, sniedz nomierinošu efektu uz cilvēka psihi, palīdz novērst stresu, kas miega laikā noteikti organismam nav nepieciešams. Ja spriedze, domas un emocijas, kas dienas laikā būs sakrājušās, nebūs novērstas līdz gulētiešanai, smadzenes turpinās tās risināt arī gulēšanas laikā. Tādēļ jebkāda pabūšana dabā ļaus galvai atpūsties un atslēgties no ikdienas saspringuma un labāk gulēt,” viņa stāsta.
“Ja ir sūdzības par sliktu izgulēšanos, nekvalitatīvu miegu, bezmiegu vai nespēju iemigt, noteikti cilvēkiem ir jāizmanto iespēja vasarā iespēju robežās pavadīt brīvā dabā, lauku vidē, turpat arī noorganizējot nakšņošanu zem klajas debess vai teltī,” rekomendē D. Zemīte un uzmundrina: “Jāķer skābeklis pilnām plaušām!”
“Guļot brīvā dabā, ārpus pilsētas, pieejams lielā apjomā būs ne tikai svaigs gaiss ar daudz skābekļa, bet arī nomierinošas skaņas apkārt. Piemēram, koku šalkoņa, putnu dziesmas un pat ūdens čalošana,” uz ieguvumiem, pavadot miegu “brīvdabas guļamistabā”, norāda miega speciāliste un atgādina: “Tikai svarīgi, lai būtu patīkami gulēt, nodrošinoties pret kukaiņiem – ērču piesūkšanos, odu un mušu kodumiem.” 

◆ Ja katru dienu guļ par 1–2 stundām mazāk, nekā organismam nepieciešams, imunitāte pēc 1–2 nedēļām samazinās par aptuveni 50 procentiem.
◆ Karstā laikā trūkumi, kas saistīti ar nepareizi iekārtotu guļvietu, liek sevi manīt vairāk nekā citkārt. Guļvieta nedrīkst būt par mīkstu vai par cietu.
◆ Cilvēkiem ar sirds slimībām labāk gulēt gultā ar augstu pagalvi, cilvēkiem ar mugurkaula problēmām – uz matrača ar pareizu atsperu atbalstu. 
◆ Fizioloģiski vispilnvērtīgākais ir miegs, guļot uz labā sāna, ar viegli ieliektiem ceļgaliem. Šādā pozā atslābinās visi muskuļi, nav apgrūtināta sirdsdarbība.
◆ Nav pareizi pārvilkt segu pāri galvai, tad cilvēks elpo paša izelpoto gaisu.
◆ Katru nakti cilvēks izsvīst ap 300 ml sviedru.
◆ Nekādā gadījumā telpā, kurā paredzēts gulēt, nedrīkst strādāt, skatīties televizoru un izmantot citas līdzīgas ierīces. Mākslīgais apgaismojums ietekmē mūsu smadzeņu darbību, liekot apziņai darboties.
◆ Pirms gulētiešanas ir ieteicams runāt par patīkamām lietām.
◆ Ja ļoti pietrūkst enerģijas, dienā var pagulēt, bet ne ilgāk kā 45 minūtes.
No WWW.TVNET.LV un WWW.AMIZANTI.LV

Kategorijas