Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Uzlabo meistarību

Didzis Bauers

2017. gada 21. jūlijs 00:00

369

Alūksnes džudisti 18 cilvēku sastāvā piedalījās 27. starptautiskajā džudo nometnē Lietuvā, Daugai pilsētā. Tā norisinājās no 12. līdz 16.jūlijam, kopumā piedalījās 260 dalībnieki. Alūksnieši uz šo nometni devās jau septīto reizi.

Aizbrauc labākie
Agrāk devās mazākos sastāvos - pa pieciem cilvēkiem, jo vecāki paši sponsorēja. Tagad jau trešo gadu ir iespēja braukt lielākā sastāvā, jo palīdz Alūksnes novada pašvaldība un sporta skola. Džudo treneris Aivars Mālnieks atzīst, ka ir vērts braukt, kaut arī tas ir tālu - otrā pusē Lietuvai. „Tur pulcējās ļoti stipri džudisti. Tika pārstāvētas septiņas valstis: Latvija, Lietuva, Igaunija, Baltkrievija, Ukraina, Rumānija un Moldāvija. Treniņi ir ļoti efektīvi, jo parasti atved labākos atlētus. Mums arī visi, kas brauca, ir stabili piecniekā vai medaļnieki Latvijas mēroga sacensībās. Aleksandrs Skuja, kas ir Latvijas olimpiādes čempions, arī brauca tur trenēties. Jāsaka, ka viņam olimpiādē medaļa nenāca viegli, jo no pašvaldības tikai divus dalībniekus var pieteikt svara kategorijā, tāpēc piedalījās tikai labākie, bija grūtas cīņas,” stāsta A.Mālnieks.
Mācās arī treneri
Alūksnieši nometnē startēja četrās vecuma grupās. “Ļoti stipras meitenes bija no Moldāvijas, mūsējām bija, ko mācīties. Treniņi pārsvarā bija pakārtoti, lai bērni cīnītos savā starpā, bet pirmās 20 minūtes piestrādātu pie tehnikas. Tos katru reizi vadīja citas valsts treneris, tas bija liels ieguvums bērniem, jo katrs centās parādīt kaut ko savu un īpašas nianses. Mēs bijām divi treneri no Alūksnes – es un Krista Cīrule. Tas arī bija mums liels ieguvums, it sevišķi Kristai kā jaunai trenerei. Viņa ļoti daudz filmēja un tagad ziemā jaunās zināšanas varēs izmantot savu audzēkņu treniņos. Tieši ar jaunajiem cīkstoņiem tika vairāk strādāts pie tehnikas pilnveides. Vecākie vairāk cīnoties strādāja pie niansēm, jo katra valsts trenē savus sportistus mazliet atšķirīgāk. Agrāk nekur nebrauca un trenējās tikai Alūksnē, tad arī rezultāti bija vāji. Tagad esam starp trīs labākajiem klubiem Latvijā,” viņš saka.

Vasarā – daudz notikumu
Treneris priecājas, ka šī vasara būs izdevusies - izbraukāta Lietuva, bet jau augusta sākumā būs nometne tepat Alūksnē, kur brauks liels dalībnieku sastāvs no Siguldas, Pleskavas un Veru. Vēl pārdomās ir Saldus džudisti. “Sākumā nometne tika plānota tikai savējiem, bet, zinot, ka mums ir daudz dalībnieku, dažādi meistarības līmeņi audzēkņiem, klubi paši piesakās un vēlas ar mums kopā trenēties. Vēl plānots nākamgad tādu pašu nometni kā Lietuvā rīkot arī Alūksnē, protams, ja izdosies atrast finansējumu un vietas viesnīcās. Tā būtu viena nometne divos etapos, kad visi, kas brauc uz Lietuvu, pēc tam brauktu uz Alūksni, katrā vietā trenējoties nedēļu. Tas būtu ļoti efektīvi audzēkņiem, jo plānots apmēram 500 dalībniekiem. Varētu arī piedalīties Īrijas un Dānijas latvieši, kuri labprāt brauktu uz nometnēm, kas ir lētāk nekā uz pāris dienu sacensībām,” stāsta treneris. Pēc nometnes tiek plānots starts Varšavas atklātajā čempionātā, kas, pēc trenera domām, pagājušajā gadā bija pat spēcīgāks nekā Eiropas čempionāts. Tad izdevies uzvarēt pāris cīņās, bet līdz medaļām neviens neaizsniedzās. Šogad ir cerība uzlabot savu sniegumu, iegūt kādas trīs medaļas.
Treneri saka paldies Alūksnes novada pašvaldībai, kas piešķīra tik lielu finansējumu, ka pašiem audzēkņiem bija jāpiemaksā tikai 20 eiro, nosedzot visu dzīvošanu un ēšanu. Paldies arī sporta skolai, kura no sava budžeta sedza transporta izdevumus.


Kategorijas