Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Būt svešumā ar mājām sirdī

Diāna Lozko

2017. gada 21. jūlijs 00:00

635

Alūksnietis Artūrs Stalde (29 gadi) pirms pieciem gadiem devās strādāt uz Angliju. Viņam šādu iespēju piedāvāja draugi, un finansiālās situācijas dēļ piedāvājums šķita vilinošs. Lai arī svešumā ir iespējas nopelnīt labāk nekā Latvijā, mājas vienmēr paliek mājas un svešuma sajūta pazūd tikai tajās reizēs, kad izdodas atbraukt vēlreiz uz Alūksni.

Reiz atgriezties mājās
A.Stalde uzsver, ka viņa došanos uz ārzemēm padarījis vieglāks fakts, ka tur dzīvoja viņa draugi un nebija jādodas pilnīgi uz nepazīstamu vidi. “No šī aspekta lēmums nebija grūts, bet no otras puses tomēr negribējās pamest mammu, draugus un radus. Diemžēl finansiālā situācija parādsaistību dēļ bija tāda, ka man bija jādodas piepelnīties. Finansiālās situācijas dēļ man neizdevās arī pabeigt iesāktās studijas Rīgas juridiskajā koledžā,” teic A.Stalde. Latviju viņš apmeklē reizi gadā, jo darba grafiks veikalu tīkla noliktavā, kurā viņš strādā, ir ļoti intensīvs. “Atbraucot mājās, sajūtas ir beidzot kā mājās! Ir fantastiski redzēt, ka kāds tevi gaida un priecājās tevi redzēt! Ir forši satikt gan radus, gan draugus, kurus neesi saticis kādu laiku. Mēģinu apciemot mājas vasaras mēnešos, jo tad ir daudz vairāk iespēju izbaudīt dažādas aktivitātes un dabu,” teic A.Stalde un uzsver, lai arī Anglijā pavadīti gandrīz pieci gadi, viņu nekad nav atstājusi vēlme reiz atgriezties mājās uz visiem laikiem. “Uz Angliju braucu strādāt. Pašreiz gan atgriezties attur tas, ka šo piecu gadu laikā īsti nekas nav mainījies darba iespēju ziņā Alūksnē un tās ir diezgan niecīgas, kā arī samaksa nav liela. Diemžēl, bet, dzīvojot un strādājot ārzemēs, tu tomēr pierodi pie naudas un tā, ka, ieejot veikalā, nav jāskaita katrs cents un nav visu laiku jādomā, kā iztikt,” teic A.Stalde.

Nespēj radīt māju sajūtu
Daudziem latviešiem ārzemēs jau ir izveidojusies ģimene vai arī Latvijā palikušie radinieki viens pēc otra brauc pievienoties darba gaitām ārzemēs. “Zinu daudzus latviešus, kuriem šeit ir izveidotas ģimenes un nopirktas mājas. Kā jau teicu, šeit cilvēkiem ir sajūta, ka viņi var dzīvot, nevis izdzīvot, un tas daudzus vilina,” atzīst A.Stalde. Viņa draugu lokā ir arī vairāki alūksnieši, kuri strādā ārzemēs, un ir arī tādi, kuri pēc laika atgriežas Latvijā. “Tiesa, šie cilvēki atgriežas vai nu lielpilsētā, vai kur citur, bet diemžēl ne uz Alūksni,” skumji atzīst A.Stalde, kuram, esot svešumā, pietrūkst māju sajūtas un Alūksnē palikušā suņuka. “Ārzemes sniedz to sajūtu, ka tu vari dzīvot, īsti nesatraucoties. Tu vari doties un atpūsties uz kādām eksotiskām zemēm, neraizējoties, vai pēc tam varēsi samaksāt visus rēķinus. Neraizēties, vai nesalūst kaut kas, nav jākrāj pusgads vai jāņem līzingā, bet vari to iegādāties tajā pašā dienā. Ir tik daudz priekšrocību, taču ārzemes, vismaz manī, nespēj radīt to māju sajūtu, ko spēj Latvija un Alūksne,” atzīst A.Stalde un uzsver, ka viņš ir Latvijas patriots un šo patriotismu nemazina tas, ka  pašreiz viņš neatrodas Latvijā. “Ja manā dzimtajā pilsētā būtu labi apmaksāts darbs, kuru varētu strādāt, es sakravātu somas un nākamajā dienā būtu mājās! Ne jau vieta vai cilvēki man lika braukt prom, bet gan ekonomika. Pirms pieciem gadiem sapratu, ka nevaru vairs “savilkt galus kopā” un negribu tā vairs dzīvot,” pauž A.Stalde.

Ārzemēs latvieši ir saliedēti
Viņš atzīst, ka neredz savu nākotni Anglijā un zina, ka reiz tomēr atgriezīsies Latvijā. “Atgriezīšos, bet tikai tad, kad zināšu, ka man būs iespējama stabilitāte, nevis tikai šaubas par rītdienu,” teic A.Stalde. Viņš arī stāsta, ka vienīgo mājīguma sajūtu ārzemēs dažreiz var sniegt citi latvieši, jo, uzzinot, ka esi no Latvijas, citi latvieši tevi pieņem kā savējo. “Vietā, kur strādāju, dzīvo latvieši no visdažādākajām Latvijas pilsētām: Liepājas, Ventspils, Rīgas, Talsiem, Smiltenes, Valmieras, Gulbenes un citurienes. Ārzemēs, vismaz pilsētā, kur strādāju, latvieši ir saliedēti, savukārt Alūksnē, ja esi, piemēram, aizgājis uz balli un esi no citas pilsētas, tad ir liela iespēja no vietējiem saņemt kādas negācijas. Esmu to pamanīju tikai šeit, Anglijā esot, ka latvieši, kas dzīvo ārzemēs, ir latvieši, bet Latvijā sadalās pa pilsētām,” novērojis A.Stalde un sarunas noslēgumā min kādu senu joku, kurā teikts, ka latvietis nav īsts latvietis, ja ne reizi nav pabijis Anglijā. “Bet, ja nopietni, tad:  ja jums ir ģimene, stabils darbs un sakārtota dzīve, tad nemaz neieteiktu braukt kaut kur prom. Savukārt tiem, kas tomēr izdomā braukt prom, iesaku paņemt līdzi pietiekamu naudas summu, lai varētu pasūtīt arī biļeti atpakaļ uz mājām, ja nu nevar atrast darbu vai arī tas nepatīk,” iesaka A.Stalde.
— Diāna Lozko

Kategorijas