Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Mazdārziņu “universs”

Diāna Lozko

2017. gada 28. jūlijs 00:00

4421

(Turpinās no 1.lappuses)
Mazdārziņu teritorijas Alūksnes pilsētā un piepilsētā ir gluži kā savi “universi”, kuros dzīve rit īpašu  gaitu, daudz mierīgāk nekā pilsētā, tomēr valda arī mazdārziņiem raksturīgā kņada. Cilvēki gluži kā kosmosa kuģīšos autobusos, automašīnās vai ar velosipēdiem dodas uz mazdārziņu - miera planētu. Viena no šādām miera ostām ir arī Alūksnes pilsētas kooperatīvā dārzkopības sabiedrība “Kalnadruvas”. Ielūkosimies, kāda ir “Kalnadruvu” ikdiena?

600 kvadrātmetri augļu dārzam
Alūksnes pilsētas kooperatīvās dārzkopības sabiedrības “Kalnadruvas” biedre kooperatīva dibināšanas laikā Vilma Bogdanova stāsta, ka “Kalnadruvas” dibinātas 60.gadu beigās. “Izpildkomitejas priekšsēdētājam Kārlim Ūbelim un alūksnietim Jānim Aizpurietim radās doma par zemes teritoriju, kurā cilvēki varētu apsaimniekot augļu dārzus. Tā viņi kultūras namā aicināja sapulcēties cilvēkus, kurus interesētu šāda doma. Jāatzīst, ka interesentu nebija pārāk daudz. Tolaik arī nemaz tik daudziem cilvēkiem nebija individuālo dārziņu. Cilvēki rakstīja vēlāk iesniegumus, un viņiem piešķīra zemesgabalu ar apbūves tiesībām,” atceras V.Bogdanova. Pirms zemesgabalu piešķiršanas visu teritoriju uzara, tad zemi sadalīja gabaliņos – katru pa 600 kvadrātmetriem. Izveidoja arī ceļus, un vēlāk cilvēki varēja būvēt savas dārza mājiņas,” stāsta V.Bogdanova.

“Kalnadruvās” dzīve rit
mierīgi
“Kalnadruvas” darbojas uz kooperatīvo biedrību likuma pamata. Katru gadu tiek rīkotas arī biedru un valdes sapulces. ““Kalnadruvās” ir apmēram 330 biedri, no kuriem katram pieder zemes gabaliņš,” teic V.Bogdanova. Viņa atzīst, ka viena no lielākajām problēmām šīs teritorijas attīstībā diemžēl ir ne visu biedru vēlme maksāt ikgadējo saimniecisko izdevumu maksu, kura gadā nesastāda vairāk par 30 eiro. Tomēr, neņemot vērā ikdienišķās problēmas, kuras skar ne tikai dārza mājiņu rajonus, “Kalnadruvās” dzīve rit mierīgi un šķietami bez steigas. “Esmu dzirdējusi, ka “Kalnadruvās” plānots ierīkot kanalizāciju un ūdensapgādes sistēmu, bet laiks rādīs. Nākotnē tik jāiet uz priekšu,” uzsver V.Bogdanova.

Šogad būs slikta raža
Alūksniete Vija Kļimkoviča dārza mājiņu “Kalnadruvās” īrē jau vairākus gadus, un nereti vasarās dārza mājiņu apciemo ar mazdēlu. “Līdz ar labiem laikapstākļiem uzsākas sezona, taču šogad laiks nav no tiem labākajiem. Vasara ir auksta un lietaina. Šogad būs slikta raža. Manā dārziņā jau pūst zemenes, bet kaimiņienei dārzā pūst kartupeļi. Neņemot vērā šāgada nedienas, mēs visi šeit esam draudzīgi, un varu teikt tikai to labāko par saviem kaimiņiem,” teic V.Kļimkoviča un atzīst, lai arī dzīve “Kalnadruvās” kopumā viņu apmierina, uzlabot varētu sabiedriskā transporta kustību. Viņa iesaka autobusam kursēt līdz vecajam veikalam, jo tad daudziem būtu vieglāk nokļūt uz dārzu un no tā ar smagām somām.
Savukārt alūksniete Skaidrīte, kura uzvārdu atklāt nevēlējās, savā dārza mājiņā pavada visu vasaru un reizēm arī uzturas šeit citos gadalaikos. “Ieguvām šo īpašumu 1972.gadā. Sākumā šeit viss bija mežā un brikšņos. Kad ieradāmies, mājiņu jau bija daudz, bet arī tagad “Kalnadruvās” viss attīstās. Ir vairāki īpašumi, kurus cilvēki kopj un atjauno, taču diemžēl ir arī īpašumi, kuri tiek aizlaisti postā,” teic Skaidrīte.

Ir ļoti labi!
Runājot par drošību “Kalnadruvās”, viņa atzīst, ka cilvēki ir saprotoši un šeit dzīvot ir droši. Ir, protams, bijuši gadījumi, kad kāds tomēr no dārziņa kaut ko paņem. Reiz kādam niezējuši pirksti tieši pirms kapusvētkiem. “Dzīvošanai dārza mājiņu rajonā ir savi plusi. Tu vari iziet ārā, kad vien gribi, vari paravēt, vari arī vienkārši pasēdēt un atpūsties. Te ir miers,” teic “Kalnadruvu” dārza mājiņas īpašniece.
Arī alūksniete Lidija Ņikolajeva, kura “Kalnadruvās” dzīvo gandrīz 20 gadus, atzīst, ka šeit dzīve rit mierīgi un apkārtne ir ļoti skaista. “Es gan šeit nedzīvoju visu vasaru, bet braucu tikai dienas laikā pastrādāt un atpūsties. Šeit ir ļoti labi!” teic L.Ņikolajeva.
— Teksts un foto: Diāna Lozko

Kategorijas