Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Lai ķermenim būtu ērtāk, meklēt rosina pašu pieredze

Valija Beluza

2017. gada 28. jūlijs 00:00

291

“Uzsākot sniegt pakalpojumus darba aizsardzības jomā, lielveikalā iegādājos trīs datorkrēslus un rakstāmgaldus. Pēc gada saplīsa viens krēsls, nākamajā otrs, un trešajā mums vairs nebija neviena,” pieredzi, kas rosinājusi meklēt risinājumus, skaidro SIA “AHG” pilnvarniece Andra Baumane. Viņa sapratusi, ka nepieciešams uzlabot darba apstākļus, un apsolījusi kolēģiem ergonomiskas mēbeles. To izdevies īstenot. “Mums ir iespēja ergonomiski iekārtoto biroju rādīt citiem uzņēmējiem, arī mūsu klientiem darba aizsardzības jomā. Ticu, ka nākotnē arvien vairāk cilvēku to varēs atļauties,” tā A. Baumane.
Starptautiskajā izstādē Diseldorfā uzņēmuma pārstāvji iepazinušies ar ražotāju, kas domā par darba mēbelēm arī ārpus biroja – ražo krēslus, kuros iespējams ilgstoši strādāt neērtā pozā. Lai, piemēram, autoservisa darbinieks ērti justos gan tupus, gan guļus. Tādu palīglīdzekļu piedāvāšana ietilpst SIA “AHG” nākotnes vīzijā.

Ergonomiska pieeja birojam
Katrs biroja darbinieks zina, cik nepatīkama un veselībai kaitīga ir ilgstoša sēdēšana vienā pozā. Problēmu risina rakstāmgaldi, kuru augstumu var regulēt, pielāgojot darbam stāvus, sēdus un starpstāvoklī.
Ergonomisti iesaka darba dienu uzsākt, aptuveni pusstundu rakstot vai lasot stāvus – lai palīdzētu ķermenim “atdzīvoties”, it sevišķi, ja rīts sācies bez vēsas dušas un rīta rosmes. Turklāt šīs platumā un augstumā bīdāmas darba galda kājas iespējams pievienot mājās vai darba vietā jau esošai virsmai.
Arī datora monitora stāvokli var piemērot ķermeņa pozai, variējot augstumu un ekrāna novietojuma leņķi līdz 360 grādiem. To nodrošina īpaša monitora roka – sistēma, kas piestiprināma pie jebkura plakanā monitora, arī vecāka modeļa ierīces.
“Pēc MK noteikumiem, kas attiecas uz darbu ar displeju, portatīvais dators skaitās ārkārtas elements, ko izmanto informācijas ievadīšanai, apstrādei un izvadīšanai, kad neesam pastāvīgajā darba vietā. Atdalot no monitora klaviatūru un peli, strādāt ir ērtāk – tad portatīvo datoru var lietot arī kā stacionārās darba vietas elementu,” norāda darba aizsardzības vecākais speciālists, uzņēmuma pilnvarotā persona Varis Vītols, demonstrējot paliktnīti, kas ļauj monitoru grozīt, kā ērtāk konkrēta cilvēka redzei un darba apstākļiem.
Ar neparastas formas peli iespējams realizēt citādus kursora vadīšanas paņēmienus. Izpildījumi ir dažādi, ļaujot izvēlēties peles izmēru atbilstoši plaukstas īpatnībām. Galvenā ideja – lai roka atrastos pēc iespējas tuvāk fizioloģiski dabiskai pozai. Pie vertikālās peles gan ir jāpierod: sākumā šķiet, ka kursors pārāk ātri skraida, taču pelītei ir jutības regulētāji. Starp jaunajām USB ierīcēm tāpat ir kreilim paredzēta pele, kā arī tāda, kas turama un vadāma kā pildspalva. Pārslēdzot slēdzi, var strādāt pārmaiņus ar vienu vai otru roku, ļaujot ekstremitāti atbrīvot no saspringuma un izvairīties no profesionālās slimības – karpālā kanāla sindroma.
Par kulturālu darba vidi noteikti liecina elektrības vadi, kas savākti čūskai līdzīgā plastikāta sieta čaulā vai mugurkaula skriemeļus atgādinošā konstrukcijā. Tādai var droši kāpt virsū un bez problēmām veikt telpas uzkopšanas darbus.

Taupa resursus un enerģiju
Galda lampas ar skārienjutīgu vadību piedāvā izvēlēties atšķirīgus gaismas spilgtuma režīmus: košākais paredzēts lasīšanai, nedaudz vājāks der rakstīšanai ar klaviatūru, bet simbolisks apgaismojums paliek telpā pauzes laikā. Interesanti, ka uz attiecīgu intervālu ieprogrammētais taimeris aizmāršīgā darbinieka vietā “atceras” izslēgt apgaismes līdzekli – lai taupītu elektroenerģiju vai arī lai darbaholiķim liktu periodiski izkustēties. Gudrākā no galda lampām spēj regulēt ne vien gaismas intensitāti, bet arī toni – no dzeltena līdz zilam.
Ergonomiskajiem krēsliem var regulēt sēdes augstumu, atzveltnes slīpumu un pat roku balstus, tos bīdot uz priekšu, atpakaļ, kā arī uz sāniem – atbilstoši nestandarta auguma aprisēm. Darba drošības speciālisti uzsver ergonomiska krēsla misiju – ļaut sēdēt ar pilnu muguru, lai trīs punkti – auss ļipiņa, rokas un gūžas locītavas – atrastos vienā plaknē. Tādējādi mugurkauls ieņem savu dabisko stāvokli un tiek atbrīvots no piespiedu darba pozas.
“Protams, ierasts balstīt muguru, bet kāpēc pret atbalsta virsmu nevarētu atrasties krūtis, vēders?” V. Vītols vērš uzmanību uz alternatīvajiem darba krēslu modeļiem. Uz viena ērti sēdēt jātnieka pozā, uz citiem skatās medicīnas darbinieki, šuvējas un bārmeņi. Bērniem un jauniešiem, kuriem patīk krēslā šūpoties, piemērots modelis, kas nodrošina ķermenim vajadzīgo negatīvo leņķi, trenē vēdera presi, bet apgāzties neļauj. Tāds ir noderīgs arī grūtniecēm.  

Ergonomika balstās uz cilvēka anatomiju, fizioloģiju un psiholoģiju. ES dalībvalstīs lieto terminu “ergonomika”, bet ASV – “cilvēka faktori”. Saskaņā ar Starptautisko Ergonomikas asociācijas definīciju, “ergonomika/cilvēka faktori” ir zinātnes disciplīna, kas veic cilvēka un apkārtējās vides (tehnoloģiju, instrumentu) mijiedarbības teorētisko un praktisko izpēti, tehnoloģiskā aprīkojuma darbības principu apgūšanu un dizaina veidošanu, iegūto datu analīzi, nodrošinot labklājību un uzņēmuma ekonomisko efektivitāti.

Santa Āboliņa, Fizioterapeite

Ja ikdienā maz kustamies un maz vingrojam, pareizi un ergonomiski iekārtotai darba vietai ļoti liela nozīme. Lai paaugstinātu ražīgumu un padoto darba spējas, ergonomijai vajadzētu būt darba devēja prioritātei. Birojā tie ir attiecīga augstuma un platuma galdi un krēsli. Tie nodrošina pareizu ķermeņa atbalstu: lai kājas nekarātos, lai pēdas nebūtu salocītas un ceļi bezmaz neskartu ausis. Savilkts sprands, sāpes kakla, plecu un muguras jostasdaļā, kustību ierobežojumi parasti ir sekas ilgstošai strādāšanai nepiemērotā vidē.
Fizioterapeita palīdzību lūdz ļoti daudz datorspeciālistu, šuvēju, kuri ilgas stundas strādā, noliekušies uz priekšu vai citā nedabiskā pozā. Ja cilvēku bieži piemeklē galvas sāpes, ja mainās stāja un gaita, tas mazina darba kvalitāti, nereti beidzas ar slimības lapu, un darba devējam tas, protams, nav izdevīgi.
Pati esmu mēģinājusi sēdēt krēslā, kurā tiek atbalstīta gan krūšu daļa, gan vēders. Sajūta ir ļoti laba: rokas strādā, bet mugura tiek atbrīvota. Protams, pēc laiciņa ir jāpieceļas un jāizkustas, jo kakla daļa, vienalga, nedaudz nogurst.
Interesanta un noderīga lieta ir tāds kā bāra krēsls, kura pamatne šūpojas līdzīgi krievu lellītei. Ilgstoši sēžot, kļūst vājāka vēdera muskulatūra. Balansa noturēšanai muskuļi ir spiesti strādāt.
Cilvēkiem ar operētu muguru un ne tikai ir piemērots galds ar maināmu virsmas augstumu, ko var pacelt arī krūšu līmenī.
Tiem, kuri ņem darbu uz mājām, jāpadomā, cik ilgi bez atpūtas pauzēm sēž pie datora, vai tas ir novietots tieši pretī – lai nepārslogotu krūtis un muguru, kas noved pie asimetrijas. Ļoti daudziem skolēniem novēro šķību muguru jeb skoliozi. To ietekmē arī tādi faktori kā nepiemērota augstuma galds vai krēsls, paradums sēdēt sakrustotām kājām. Ergonomiskas mēbeles nav lētas, taču ilgtermiņā tās atmaksājas, jo ļauj pasargāt veselību. Tas ir ieguldījums nākotnē!
Prieks, ka kaut kas tāds tiek piedāvāts, un vērts vismaz iepazīties ar ergonomiskajām mēbelēm. Ne velti ir teiciens “sargi sevi un Dievs tevi sargās”.


Kategorijas