Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Kalnu velosipēdisti turpina uzvarēt

Didzis Bauers

2017. gada 28. jūlijs 00:00

7

Smiltenē 23.jūlijā norisinājās “Vivus.lv MTB maratona” 5.posms, kas bija ievērojams gan ar augstu sportisko intrigu, gan ar ļoti grūtu trasi. Tieši šeit lielā mērā arī aizsākusies kalnu riteņbraukšanas kustība mūsu valstī. Lieliskos laika apstākļos Vidzemes pilsētā svētdien norisinājās iecienītā “Vivus.lv MTB maratona” piektais no kopumā septiņiem posmiem.

Alūksnieši dominē
“HRX” maratona distancē riteņbraucēji mērojās spēkiem 52 kilometru distancē, kas tika iekļauta vienā aplī, aptverot daudzos Niedrāja un Pilskalna paugurus. Jau trases sākuma daļā savu favorīta statusu lieliski apliecināja kopvērtējuma līderis Oskars Muižnieks, kurš pēc veiktajiem 15 kilometriem bija iekrājis gandrīz minūtes pārsvaru. Oskars turpināja turēt aktīvu tempu un pelnīti pirmais sasniedza sporta kompleksa “Teperis” autotrasi un kļuva par šī posma uzvarētāju, trasē pavadot 2 stundas 11 minūtes un 3 sekundes. Viņš ir izvirzījies arī vadībā kopvērtējumā. Rolands Zarītis finišēja 13.vietā, savā U23 grupā viņam – 1.vieta. Viņš arī ir vadībā kopvērtējumā savā grupā. Beāte Kovgere finišēja 4.vietā sievietēm, kopvērtējumā - 2.vietā. V40 grupā Ainārs Volts finišēja 38.vietā.
Ne mazāk spraigas cīņas notika “Latvijas Valsts mežu” pusmaratona distancē, kas pulcēja kuplu dalībnieku skaitu. Aizraujošajā trasē, kuras garums sasniedza 27 kilometrus, Anita Muižniece finišēja 2.vietā S45 grupā, kopvērtējumā viņa ir līdere savā grupā. V45 grupā Jurijs Kovgers finišēja 5.vietā.

Veiksmes mijas ar
neveiksmēm
“Pašreiz šajā seriālā man nav lielas konkurences, tāpēc izdevās uzvarēt savā grupā, jo stiprākie brauc otrā seriālā - “SEB MTB” kalnu maratonā. Kaut arī tagad vecuma dēļ jābrauc īsākā distance, jāsaka, ka trases ir trakas, Smiltenē bija grūti. Apbrīnoju, kā viens otrs vispār varēja nobraukt, jo kalnos braucām, acis pārgriezuši. Prieks par Oskaru un Rolandu. Rolandam ir iespēja uzvarēt šajā braucienā kopvērtējumā savā grupā, jo konkurenti, kas brauc pasaulē, liekas, ka vairs nevar viņu apsteigt. Pašam arī ir iespēja gūt uzvaru kopvērtējumā, tikai jānobrauc atlikušie posmi, pat necīnoties par uzvarām tajos,” saka Gunārs Rozenbergs.
Nepaveicās šajā braucienā Reinim Marksam, viņš izstājies pārdurtas riepas dēļ. Jāatzīmē, ka viņam šī sezona nav izdevusies, jo arī otrā  seriālā pieviļ tehnika un nav izdevies pacīnieties par labām vietām. Arī A.Volts mokās ar tehniskām ķibelēm. Šī sezona viņiem nebūs sportiski labākā.

Startē arī Igaunijā
“Kopā ar citiem alūksniešiem startējam arī Igaunijas maratonos. Trases Igaunijā parasti ir ļoti grūtas, reti kad ir ceļi, vairāk ir taciņas un kalni. “Bosh Eesti” velomaratonā šogad braucu visus posmus. Braucam kopā ar Mārci Jaunkampu, kurš Latvijas maratonos arī ir starp labākajiem 20 savā grupā. A.Volts un Guntis Kozilāns arī pievienojās. Pēc rokas traumas šovasar vairs nebrauc  Viesturs Kazainis. Pašam iet ļoti labi, esmu regulāri “Bosh Eesti” velomaratonā labākais, nepaveicās pēdējā posmā, sarāva krampji kājas un finišēju otrais. Jāatzīmē, ka tajās sacensībās apbalvo tikai pirmo vietu ieguvējus vecuma grupās. Ja izdosies pārējie labi starti, varēšu pretendēt uz uzvaru kopvērtējumā. Arī “Hawaii Express Estonian Cup” ir izdevība pacīnīties par uzvaru, jānobrauc labi atlikušie posmi, bet problēmas rodas, ja sakrīt ar Latvijas sacensībām. Esmu iesācis startēt un gribas nobraukt visus maratonus, kaut arī sanāk pat divas sacīkstes nedēļas nogalē. Bet ir pierasts un pats smejos, ka sestdien iesildos un svētdien pat ir vieglāk braukt - var “bliezt”,” stāsta G.Rozenbergs.

Velosports atgriežas Alūksnē
No alūksniešiem labi startē arī G.Kozilāns, kurš ir labāko desmitniekā savā vecuma grupā, A.Volts arī ir diezgan augstu. A.Muižniece šogad nestartē Igaunijā, galveno uzsvaru liekot uz sacensībām Latvijā. Igaunijā viņai ir arī lielāka konkurence un būtu grūti būt starp labākajām, kā tagad ir Latvijā. Gunārs ar Aināru ir arī pieteikušies startēt “Hānjas 100” maratonā, kas būs arī Igaunijas čempionāts un notiks septembra beigās. Parasti tās ir sezonas pēdējās sacensības. Gunārs vēl piedalās velokrosā Baložos, kurā arī cīnās par goda pjedestālu. Viņš šogad būs piedalījies piecos velomaratonos un visos cīnījies par godalgām. Viņš pats saka, ka dalība Igaunijā ir patīkamāka arī balvu ziņā, kas ir nesalīdzināmi lieliskākas par Latvijas balvām. Tur arī ir konkurence un daudzreiz kulturālākas sacensības nekā pie mums. Augusta beigās alūksniešiem būs iespēja gan pašiem piedalīties, gan just līdzi “Bānīša kausa 2017 “Apsteidz tvaiku”” dalībniekiem. Maršruts būs Gulbene-Stāmeriena-Alūksne, starts tiks dots reizē ar bānīša atiešanu.

Kategorijas