Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Pirmā dzejoļu grāmata – 84 gadu vecumā

Diāna Lozko

2017. gada 28. jūlijs 00:00

276

Šonedēļ Alūksnes pilsētas bibliotēkā notika alūksnietes Modas Sedlenieces dzejoļu grāmatas “Mūžam pāri – dienu pēdas iet” atklāšanas svētki. Par iedvesmu dzejai var kalpot dažādas ikdienas lietas, vietas, kā arī cilvēki, un to var skaidri redzēt arī M.Sedlenieces sirsnīgajā dzejā.

Priecīgi un skumji brīži
M.Sedleniece rakstījusi dzeju jau bērnībā, kad dzīvojusi Annā, un dzejoļi tapuši gan priecīgos, gan skumjos brīžos. Reizumis ieturēta arī kāda ilgāka pauze starp dzejoļu rakstīšanu, un pamatīgāk pie dzejas rakstīšanas M.Sedleniece pieķērusies pēc 60 gadu vecuma. M.Sedleniece uzsver, ka vislielāko gandarījumu sniedz tas, ja viņas dzeja kādu uzrunā un kāds tajā var atrast sev sirdij ko tuvu un spēcinošu.
Grāmata iznākusi ar Vītola izdevniecības un tās izdevējas Ilonas Vītolas atbalstu. “Biju ciemos pie Modas, kura man parādīja savas dzejoļu klades. Ir dzejnieki, kuri neļauj savā dzejā itin neko mainīt, bet Moda atsaucīgi ļāva dzeju arī pakoriģēt, lai vietām tā skanētu atskanīgāk un to varbūt varētu kādreiz arī izdot dziesmās,” grāmatas atklāšanas pasākumā pauda I.Vītola.
M.Sedleniece atzīst, ka par iedvesmu dzejas tapšanā var kalpot itin dažādas lietas un notikumi. “Divi dzejolīši tapuši, sēžot Alūksnes kapsētas pieturiņā un gaidot autobusu. Dzejoļus parasti pierakstu uz veikalos izsniegto čeku otras puses, jo tie parasti ir līdzi maciņā. Mājās tos pārrakstu kladē un ko piekoriģēju,” teic M.Sedleniece.

Jādzīvo šodienai
Savas dzīves un darba gājumā M.Sedleniece strādājusi kolhozā, Trapenes pienotavā un Kolberģa rūpkombinātā, dzīvojusi kādu laiku arī Rīgā, kur strādājusi makaronu fabrikā, taču vēlāk atgriezusies uz dzīvi Alūksnē. M.Sedlenieces dzejas grāmatas izdošana bijis pārsteigums vairākiem cilvēkiem, jo viņa, lai arī savu dzeju reizēm publicējusi laikrakstos, nebūt nav skaļi teikusi, ka dzeja ir viņas dzīves lielākā aizraušanās. Pirmā dzejas grāmata iznāk laikā, kad M.Sedleniece ir pārkāpusi 80 gadu slieksnim - M.Sedleniece dzimusi 1933.gada 12.martā. Grāmatas izdevēja I.Vītola uzsver, ka it nevienam nevajadzētu turēt sveci zem pūra, jo savus dzejoļus var izdot jebkurā vecumā. “Tikai to, kas ir mūsu sirdīs un dvēselē, var izteikt dzejā,” pauž I.Vītola.
Pati M.Sedleniece teic, ka ikvienam cilvēkam dzīves gājumā ir jāsamierinās ar savu pagātni un jādzīvo šodienai, kā arī jādara sev sirdij tīkamais. Dzeja ir tas veids, kurā viņa sakārto savas domas, un nu ar šo dzeju varēs iepazīties arī citi.

Dzīves grūtumu ietērpj dzejā
Grāmatas vizuālo noformējumu sagatavojis datorgrafiķis Viesturs Reķis. M.Sedleniecei patīk zirgi, zirga attēls rotā arī grāmatas pirmo vāku, kura gaišās nokrāsas atklāj M.Sedlenieces gaišo dvēseli. Viņa uzsver, ka ar šādu dvēseli pasaulē lūkoties ir ļoti skaisti, taču, protams, jūtīgai dvēselei neiet secen arī dzīves smagumi. M.Sedleniece tos visus tērpj dzejas drānās un ļauj dzīves notikumiem pārtapt par iedvesmu arī citiem.
M.Sedlenieces dzejoļu krājumu var iegādāties, sazinoties ar pašu dzejnieci. Dzejoļu grāmatas eksemplārs ir arī Alūksnes pilsētas bibliotēkā.


Kategorijas